Vetenskap och Folkbildning utnämns till Årets Förvillare 2011

11
778

NewsVoice utnämner skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) till Årets Förvillare 2011. Föreningen har gjort sig känd för sina försök att sabotera rykten för individer och organisationer som de anser har fel åsikter.

Text: NewsVoice

Ute i samhället ser föreningens styrelse och unga aktivister inbillade faror i formen av människor som tror på ”fel saker”. Fel saker kan röra biodynamisk odling, naturmedicin, kostråd, tron på ett andligt liv eller misstro mot influensavaccin. I själva verket ingår i VoFs strategi att bekämpa och löjligförklara minst 30 företeelser. Listan på ämnen finns på deras hemsida: www.vof.se/visa-intresseomraden

VoF gör således allt för att förhindra institutioner från att forska på dessa företeelser trots att VoF säger sig vilja undersöka dem. I praktiken motverkar VoF varje sådant försök. Osher Centrum är ett sådant exempel.

Om det ändå framkommer positiva resultat av studier flyttar VoF sina positioner och misskrediterar försöken istället för att bidra till vidare forskning.

Metoderna för påverkan är enligt VoF fri opinionsbildning, men i själva verket orsakar föreningen Vetenskap och Folkbildning censur och informella förbud genom en av styrelsen sanktionerad aggressiv debatt som utmynnar i mediakampanjer, forumdrev på nätet och personlig påverkan på beslutsfattare där skrämseltaktik ingår.

Läs mer och om motiveringen varför VoF utnämns till Årets Förvillare >>>Här

11 KOMMENTARER

 1. Anders, jag vill också gärna höra din motivering. Du backar väl inte nu, det lät ju som du hade ordentliga argument för ditt val! Kom igen o tala om detta för oss nu.

 2. @ Anders
  Tyvärr så vittnar Dina inlägg om djup okunnighet. Ditt huvudmotiv är ingenting annat än en offentligt och mänskligt nedvärderande brännmärkning av oliktänkande. Du kanske anser att det är Din goda rätt att avreagera Dina aggressioner och negativa emotioner, men vi vill föra en saklig, professionell, fackligt grundlagt diskussion som bärs upp av mänsklig respekt. Så sök Dig till ett annat forum!

  • Anders, var vänlig och lämna detta forum för ingen är intresserad av det som du skriver. Dina inlägg vittnar om djup okunnighet som Lucus skrev, innan du ger dig in i olika diskussioner så skaffa dig åtminstone lite kunskaper inom hälsans område!
   Lämna likaså forumet med protestlistan om Oschercentret, du skriver in olika inlägg titt som tätt med olika namn där du kallar dig för fler namn som t.ex. Klas, Peter.

 3. Anders. Omröstningen som du syftar på gjordes inte av NewsVoice utan av sajten Åretsförvillare.nu. Där både nominerade och röstade allmänheten fram vinnare. Om du är missnöjd med det klaga på allmänheten.

  NewsVoice gjorde ingen omröstning utan vi gjorde precis som VoF, vi beslöt vinnare bakom lykta dörrar baserat på god kunskap om VoF.

 4. Den kritik som Anders framför att förvillarutnämning resulterar i ”offentlig nedvärdering och brännmärkning” tycker jag ändå är adekvat. VoFs personutnämningar till förvillarpris har orsakat stort personligt lidande, så blir det ju även då andra inte ser bättre utväg att bemöta VoF än att efterlikna deras spelregler. Om detta leder till en tydlighet som för med sig att alla parter skall inse att det finns betydligt trevligare saker att lägga tiden på, så må det vara hänt. Men min önskan är att förvillarepoken kan bli historia för VoF och alla andra, speciellt personutnämningar. Konstruktiv kritik kan framföras ändå.

 5. Man kan se en utbredd förvillareutnämning i samhället som ett sätt att minska laddningen kring antipriset. Jag har varit i kontakt med många som drabbats av utnämningen och fått höra om personliga tragedier. Det har handlat om allt från förlorade jobb till självmordstankar och tom ett dödsfall. Det var dags att göra något radikalt så att inte fler drabbas. Därför tror jag på idén att göra Årets Förvillare till ett allmänt debattgrepp för alla och envar. Likväl som VoF som förening kan peka ut en enskild individ kan idag en bloggare ge antipriset till en hel Regering. Ingen hade kommit på den idén tidigare så den behövde introduceras. Varsågod.

  År 2011 blev därför första året då det blev omöjligt att googla Årets Förvillare utan att hitta prisutdelningar till alla möjliga mottagare. Det börjar alltså bli löjligt. Retroaktivt räddar vi alla som fått priset sedan 1987 och år 2012 kommer utnämningarna att öka allt mer. Därmed har vi avmagnetiserat den negativa laddningen helt.

  Ännu så länge har ingen enskild liten mus rytigt högre än Kristoffer Hell som anmälde hela Regeringen och Försvarsmakten för krigsbrott i Libyen. Snacka om att moppsa upp sig och ge någon ett förvillarpris. Jag har aldrig stött på en lika modig människa. Han borde bli Årets Folkbildare 2012 eftersom han läxar upp en stat till att bättra på sin moral. Läs mer: http://highcrimes.org/

 6. Vilken bra idé borde vi inte ta och utnämna Kristoffer Hell till Årets Folkbildare!!!

  Det finns ingen förståndig människa i hela världen som tycker att krig är bra. Förutom de som tjänar på krig. Först krigar man sönder ett land, sedan får de som var med på kriget fina kontrakt och vara med och ”bygga upp landet igen” Krigsindustrin tjänar multum. Folket lider av kaos och ond bråd död, men krigsivrarna är nöjda.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.