Skeptikergrupp fick nära en miljon i stöd från Astra Zeneca

9
1138

 

Som mest har den engelska stiftelsen “Sense About Science” fått nästan 70 procent av sina intäkter från läkemedelsföretag. De största donationerna kommer från Astra Zeneca, som åren 2004-2009 gav närmare en miljon kronor.

I juni kunde Dagens Homeopati berätta att läkemedelsbolag finansierar en engelsk stiftelse som bland annat aktivt driver kampanjer mot homeopatin.

Hans G Schrauder, som är styrelsemedlem i den engelska medlemsföreningen ”The Homeopathic Medical Association”, med registrerade både läkare och icke-läkare, sade redan då att motståndet mot homeopatin är välorganiserat och finansierat av läkemedelsindustrin.

Nu visar det sig att stiftelsen har fått omfattande donationer från stora välkända läkemedelsbolag. Sedan år 2004 har Astra Zeneca, år 2005 undantaget, gett årliga donationer på som minst 15 000 pund och som mest 34 000 pund. Det motsvarar 150 000 till 340 000 kronor årligen.

Även Glaxo Smith Kline har stött stiftelsen med stora belopp, totalt med över en halv miljon kronor åren 2005-2008. Pfizer har donerat 300 000 kronor.

I genomsnitt har läkemedelsbolagen stått för 38,7 procent av stiftelsens intäkter.

Det man kan fråga sig är varför läkemedelsbolag donerar medel till stiftelsen ”Sense About Science?”

Varför stöder ett av världens ledande läkemedels- och forskningsföretag som Astra Zeneca en engelsk lobbyorganisation. Särskilt som man på sin hemsida skriver att ”Vår samverkan med våra intressenter och samhället i stort ska skötas på ett etiskt och korrekt sätt.”

Vad kan stiftelsen ”Sense About Science” bidra med åt läkemedelsjätten Astra Zeneca, som företaget med 61 000 medarbetare inte själva klarar av?
 

Läs också:

Läkemedelsbolag bakom skeptikerkampanj

 

 


9 KOMMENTARER

  1. Håller med. Vad har man att frukta? Antagligen för att det finns så många bevisade studier att homeopatika fungerar, som ingen vågar erkänna. Många tycks vara köpta och i Sverige finns hård press emot läkare och vårdpersonal som skulle vilja erkänna bra verkningar också.
    Nej jag håller på er och kanske ni kan ta i hårdare mot de ekonomiska eablissemangets lakejer ibland? Se det som att ni strider för människors valfrihet och mot ekonomisk diktatur tycker jag.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.