”Vi har världens bästa terapiform men vi sitter i buskarna och gömmer oss, vi gör för litet”

2
718

Gunnar och Ing-britt Jansson har nästan varje år sedan 1983 åkt till Grekland, där Gunnar går på kurs hos professor Georg Vithoulkas för att vidareutbilda sig i homeopati.

Gunnars karriär som homeopat började redan 1977 med självstudier och därefter en treårig kurs på Arcanumskolan som avslutades 1983. Redan samma år åkte han till Grekland för att gå på kurs hos homeopat George Vithoulkas, greken som ficka alternativa nobelpriset 1997.

1986 startade Gunnar skola i Norrköping och började undervisa i homeopati.  Allt som allt hade han 9 klasser. Eleverna var många och George Vithoulkas kom till Sverige och höll ett seminarie. Allt såg ljust ut för homeopatin.

Men på senare år har någonting hänt. En högljudd skeptikergrupp har vuxit fram som hörs och syns allt för ofta i media och på bloggar som försöker inbilla folk att homeopati inte fungerar. Gunnar anser att vi homeopater gör för litet. – Vi har världens bästa terapiform men vi sitter i buskarna och gömmer oss, vi gör för litet.

– Homeopatiförbunden agerar dåligt mot politiker. Vi behöver lobba mer, säger Gunnar och menar att vi borde anställa en person som gör jobbet och alla praktiserande homeopater skulle kunna lägga en slant. Han säger också att det är viktigt att vi blir skickliga homeopater, att vi går på kurs och vidareutbildar oss.

Här sitter Gunnar på en altan i Grekland på den vackra ön Alonissos

Gunnars vision är att homeopatin skall bli accepterad och att  människor skall veta hur bra den är.

–Det är ibland som ett mirakel. När man med bara några doser kan bota ett lidande en människa har haft i flera år.

– Tänk kvinnan som kom till mig för 14 år sedan. Hon sökte för urinvägsinfektion och barnlöshet. Jag gav henne homeopatisk medicin. Hon blev frisk från urinvägsinfektionerna och dessutom gravid och 14 år senare hör hon av sig igen för ett återbesök och en tid åt dottern.

Zetterllings fond

Gunnar nämner också skandalen med Zetterlingska fonden, som Uppsala universitet tog från homeopatin under förevändning att homeopati inte är en vetenskap.

Zetterling donerade år 1872, 5000 kr med viljan att när ränta på ränta ökat på fonden till 10 000kr skall man använda avkastningen till föreläsning om homeopati och det skall göras så länge som det finns en professur i homeopati, någonstans i världen, vilket det gör.

Fonden har under årens lopp inte används för vad den var avsedd för och pengarna växte och efter ränta på ränta var fonden uppe i 6 miljoner kronor och då begärde Uppsala universitetet permutation, för fjärde gången, alltså de ansökte på nytt att få ändra ordalydelsen i testamentet med förevändningen att homeopati inte är en vetenskap.

Gunnar var med och överklagade till regeringen men den hade inget intresse av att låta homeopatin få behålla sina pengar, så universitetet fick dem.

– De respekterade inte testamentatorns vilja, säger Gunnar och tillägger att vi som praktiserar och studerar homeopati vet att homeopati är en vetenskap. Även fast Uppsala Universitet och Sveriges regeringen inte håller med, borde de ändå ha respekterat Zetterlings vilja.

Text: Marina Szöges

 

2 KOMMENTARER

  1. Ytterligare ett skrämmande och tydligt exempel på hur korruptionen fortlöper i detta land. Att göra något dylikt visar på total respektlöshet och vanvördnad, men som vanligt så är det bara pengarna de vill åt fast de skyller på ordet vetenskap som de nätt och jämt vet innebörden av…

    Det är dags att vi inom alternativmedicinen börjar ta krafttag mot dessa mörka makter som gör allt i sin makt för att förstöra allt de kan för oss!
    Bilda ett nätverk?

  2. Den vetenskapen var för komplicerad förståss.
    En styggelse av universitetet. Som vanligt tar ”lärare och upplysare” loven av en idé som kunnat ge god frukt till mänskligheten pga. de inte förstod.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.