Torsdagen den 7 juli ska svenske astronauten Christer Fuglesang ta livet av sig

26
1430

Med anledning av Fuglesangs självmord blir det debatt i TV2 kl 20.00 torsdagen den 7 juli, har jag fått uppgift om.

Fuglesang och medlemmar från Föreningen Vetenskap och Folkbildning ska hälla i sig massor av homeopatiska piller och sedan under skrik och skrän utropa – titta jag dog inte!

Homeopati är en mild och effektiv läkemetod, som ser hela människan och botar från djupet. Den ger aldrig allvarliga biverkningar, sådana som man ser inom den vanliga sjukvården.

Skeptiker till homeopatin tror felaktigt, för att en medicin ska vara verksam måste den vara farlig och rent av dödlig i höga doser. De fattar inte att det är exakt det som Samuel Hahnemann en gång i tiden förstod att ta bort.

Det var Hahnemann som kom på den geniala idén att späda, samtidigt som han skakade medlet våldsamt. Att skaka och späda innebär att potentiera och det är den processen som gör den homeopatiska medicinen ofarlig, men däremot mycket effektiv att bota sjukdomar.

Se här hur illa det sedan gick för astronaut Christer Fuglesang, efter att han tagit en överdos homeopati.

26 KOMMENTARER

 1. Fem argument mot aktionen:

  1: Naiv logik: kraftiga biverkningar=bra medicin
  Kampanjens övertygelsekraft står och faller med logiken att en bra medicin måsta ha kraftiga biverkningar. Man demonstrerar nämligen offentligt att homeopatiska högpotenser inte har några biverkningar och därmed inte heller några verkningar. Här rör sig VoF på sandlådenivå. Kampanjen må ha underhållningsvärde, men är inte alls genomtänkt. Den kan till och med bli en bumerang, därför aktionen enbart bevisar att homeopatiska medel är oskadliga.

  2: Aktionen har inget som helst vetenskapligt budskap
  Det finns ingen kontrollgrupp, det existerar inga kriterier för prövningsdeltagarna, så man kan inte jämföra dem sinsemellan, man känner inte till deltagarnas hälsotillstånd, därför kan man inte heller mäta en eventuell förändring och slutligen görs ”prövningen” utan rimliga ramvillkor.

  3: Kampanjen saknar all samband med homeopati
  Den är lika vettlös som en överdos vitamin B vid kraftig vitamin A brist.

  4: Kampanjen ignorerar aktuella forskningsresultat

  5: Etikettfusk av föreningen VoF
  Föreningen vill ge sken av att vara en vetenskaplig och konsumentskyddande organisation. I stället är den en ideologisk gruppering. Esoteriker är fascinerade av mystik, Skeptiker är genomsyrade av avsky mot all mystik men liknar sin fiende som en karikatyr.
  VoF=Vanföreställning och Fördom

 2. Troligtvis det mest sorgliga försöket till en bortförklaring jag hört på länge…Tack för ett gott skratt

  • Jag skrattade gott redan förra året, när en likadan kampanj genomfördes i England, sedan i Berlin och även i Wien. Opinionen påverkades inte, resultatet var alltid ynkligt. Och nu händer det även i Sverige och resultatet var lika ynkligt.
   Den som skrattar sist, begriper svårt.

  • Dina spetsfundigheter till trots, ett väsentligt faktum kvarstår:
   Kampanjen bevisade och bevisar ingenting annat, än att homeopatiska läkemedel är oskadliga.

 3. Hej,

  Det var ett tag sedan nu, men jag måste nog kommentera detta.

  Om ingen tidigare förstått det, så är homeopatiska medel i sig inte giftiga, det är ju den del som dr.Hahnemann lyckades få bort från våra läkemedel. Därför kan vi använda dem då de ursprungligen kommer från mycket giftiga substanser.

  Därför kommer herr ”Flugslang” inte heller att drabbas av några konstiga symtom.
  För att få någon som helst ”verkan” måste det finnas symtom som går igen i medlet, detta vet vi inget om.

  Homeopatiska medel är registrerade av Läkemedelsverket, detta innebär att de är läkemedel.
  Får man enligt lag missbruka läkemedel offentligt, det är en fråga man bör ställa sig. Analogt kan man ju tänka sig att någon vill äta upp alla tabletter i en Ipren ask eller liknande. Är detta tillåtet att göra offentligt?

  Även om nu ”vanföreställningar o Fördommar” (VoF) gör detta jippo, så fortsätter i alla fall vårt patientarbete där vi faktiskt får människor friska. Detta trots att de varit till den vetenskapliga vården och fått ”riktiga mediciner” utan att bli bättre.

  • Ad hominem pga brist på verklig substans i argumenten. Det är ju enbart undanflykter homeopatianghängare kommer med. Jag tycker verkligen att Run4life är ett bra nic för dig 😉

 4. Jippot i Almedalen var verkligen roande. Att bevisa homeopatins bristande effekt på detta sätt kan jämföras med att anlita en svärdslukare för att bevisa knivars och svärds ofarlighet.
  Att vetenskapen ännu inte har lyckats klarlägga den funktion som gör att homeopatiska mediciner är verksamma eller ställa upp regler för hur en utvärdering ger bästa signifikanta resultat är beklagligt – men samma förkastande har skett åtskilliga gånger i medicinhistorien. Vem har inte hört talas om det spott och spe som Semmelweiss fick utstå när han påstod att man skulle tvätta händerna för att undvika bl.a. barnsängsfeber.

  • Ja visst Semmelweiss blev verkligen inte populär när han tyckte att läkarna skulle tvätta händerna efter obduktion, innan de gick och förlöste kvinnor. De tyckte att det var ett konstigt och ovetenskapligt påhitt att behöva tvätta händerna. Och var fullständigt säkra på att det inte var därför kvinnorna dog i barnsängsfeber.

   Nu idag vet vi att en av de bästa metoderna för att hålla oss friska är att tvätta oss och att tvätta våra händer noga.

   Jag är övertygad om att man om 20 – 30 år kommer tänka samma om homeopatin, att man då vet att homeopati fungerar och förundrar sig över läkarvetenskapens okunnighet på 1900 – början av 2000 talet.

   • Jag är övertygad om att det om 20 – 30 år fortfarande kommer finnas personer som tror att jorden är platt, att hiv inte orsakar aids, att nazisterna inte försökte utrota judarna, att 0,999… inte är lika med 1,000…, att söndagsskolan lär ut att Gud är en skäggig gubbe bland molnen och att utspätt vatten botar sjukdomar.

 5. Det är skrämmande är hur homeopatin lurar stackars obildade och därför ofta inte så välbärgade människor. Att ni försöker bortförklara det här ”experimentet” är väntat och ni är fortfarande lika patetiska.
  Det bästa är ert kolla-i-ögonen-för-att-se-sjukdomar-trick. Ögonen ändras inte ett DUGG efter man fötts. Det är som ett fingeravtryck fast flera dimensioner mer komplext och är därför något man kommer använda sig av i framtiden istället för fingeravtryck, finns en doktorsavhandling i detta. Man har studerat ögonen med avancerade kameror och inga ändringar förekommer oavsett sjukdom (förrutom ögonsjukdomar som starr). Märkligt hur man kan se sjukdomar då.

  Bluffmakare.

  • Det du pratar om är ögondiagnostik. Ögondiagnostik är inte homeopati. Homeopati är en läkekonst vars viktigaste princip är lika botar lika. Den symptombild patienten har botas med en medicin som ger samma symptom på en frisk människa vid prövning = Lika botar lika. Jag praktiserar homeopati och jag använder mig inte av ögondiagnostik.

   Jag tar alltså inte åt mig av ditt påhopp ”Bluffmakare”

  • Du har helt rätt. Bland andra Engelska kungahusets medlemmar, som förespråkar och drar nytta av homeopati, är stackars obildade och därför ofta inte så välbärgade människor.
   Om ögonen inte skulle ändra sig efter födseln, skulle det väl inte finnas så många trångsynta naturvetare på jorden.
   Slutligen är det inte vi utan ni som försöker bortförklara ”experimentet”.
   Fortsätt gärna Din ystra dans kring Gyllene Kalven, men håll Dig till temat nästa gång

  • Det är skrämmande att en civilingenjör i biologisk kemi inte vet bättre. Att avfärda Irisdiagnostik som bluff är lika mycket bluff som att jorden är platt.
   Har Du själv studerat olika Irisbilder? Om inte – ett bra tips är då att göra det!
   Du kommer märka stora skillnader mellan olika symtom på olika människor. Lustigt är ju i så fall att Irisen ändras när tillståndet förändras i kroppen, hur förklarar du det??

  • Hej!

   Då ær jag væl antingen en løgnare eller færgblind som berættar føljande. En s.k. heilpraktiker från Danmark lyckades med konststycket att ændra ett fælt i mitt ena øga, från grønt till blått, ca 1/6 av iris ær sedan dess blått. Låt oss bara anta att det inte var de homeopatiska preparaten som gjorde`t utan att det uppstod av sig sjælvt. Men likvæl blåfærgat ær det, ænnu.

   Homeopati ær dessværre inte ofarligt. Om man inte vet vad man gør ska man låta bli.

 6. Det finns en som har studerat ögondiagnos och skrivit en hel del böcker, han heter Bernard Jensen. I de här böckerna visar han på ögonfotografier och även hur ögon förändras vid olika sjukdomar. Han visar även foton på röntgenbilder och hur det ser ut i ögonen. De här böckerna är verkligen läsvärda.
  Du är Civilingenjör i Biologisk kemi, själv är jag universitetsutbildad Antropolog. Det finns en mängd böcker skrivna av akademiska forskare om just ämnena kring alternativa behandlingsmetoder. Så tro inte att jag är helt outbildad och kalla inte mig för bluffmakare. Du nämner en doktorsavhandling, jag vill se lite mer bevis från din sida. Du har liksom jag gått på universitetet och då borde du veta att man inte får skriva vilka uppsatser som helst, de ska godkännas. Det är likadant inom forskarvärlden, man får inte vilka anslag man vill för vilka studier som helst. Att bara tro att vi i västvärlden vet bäst är ren okunnighet, globalt sett så är vi i västvärlden i en stor minoritet.

  • ”Att bara tro att vi i västvärlden vet bäst är ren okunnighet, globalt sett så är vi i västvärlden i en stor minoritet.”

   Vad vill du säga med detta? Att minoriteten måste ha fel?

 7. Irisdiagnostik är 100 år modernare än Homeopati. Var upptäckt av två tyska fältläkare som såg att patienter med samma skador också hade märken i iris på samma ställe.

  Det finns många olika diagnosformer som används av både alternativare och skolmedicinare.

  Lite kan man kanske säga att vår organism ibland beter sig som ett hologram. Dvs det stora går igen i det lilla.

  Vi har ju hela organismen i varje cell, med DNA molekylen, och det är då inte så mycket märkligare att ha hela organismen i iris eller någon annan del av kroppen.

 8. Christer Fuglesang har öppnat ögonen på folk genom denna komiska drift med homeopaterna. Homeopaterna kommer att få det svårare i fortsättningen.

 9. Har egentligen för lite kunskaper för att utala mig & hamnade här av en slump, då jag med öppet sinne kikade efter alternativ hjälpämnen för att bromsa min fars cancerutveckling,

  För efter vad läkarna förmodade var en stroke, så plockade läkare plockat bort propplösande läkemedel med hänvisning till att han nog hade inre blödningar. De undlät att undersöka ev orsak till inre blödningar, trots jag påpekade att detta var av vikt, när de var på väg att skriva ut honom.

  Läkaren sa att han hade demens för han var lite förvirrad efter stroken & ha fått byta rum 2 ggr om dagen & en gång inte hittat tillbaka. Jag påpekade detta & att han handlade själv, de hade poker kvällar & även dyligt fungerade bra likt mycket annat.

  Men sa att om minnesproblemen nu blivit värre, så efterfrågade jag medicinsk behandling & fick svaret för bra många år sedan att vi ger inte mediciner till folk som ändå skall dö?

  När de inte, med viss rätt ger viss medicinsk behandling till äldre pga alla biverkningar, så kiade jag med öppna ögon efter något som kan i vart fall bromsa utvecklingen & har gett honom vissa naturliga ämnen, som kunniga betcknade som ofarliga & kan ej säga om dom förvånade läkaren var av en ren slump.

  Men när andra medeciners biverkningar är för farliga, så vad gör man? Men blir arg när de slår bort all alternativ medicin som alternativ, så undrar jag hur bristfällig vård utbildninrna är & kan inte utala mig ett dugg om homopat medicinering, mer än jag fått det 2ggr & ena upplevde jag verkade, men kan helt klart vara en slump?

  Men tänkte bjuda er som förespråkar detta på ett argument!

  Varför oras dom över att vi släpper ut mediciner via toletter & medicinbolagens dumpningar av mediciner i väl band annat Indien? De uupspjälkas ju i enorma mängder vatten & hur kan de ge verkan eller snarare biverkan i detta läge, men ej via utspädning enligt homopatiska modeller?

  Forskare har väl påvisat hormonella störningar & en massa annat, hos först vattenlevade djur & väl även längre upp i vår näringskedja?

  Finner detta mycket märkligt, om jag skall vara ärlig, så stå på er & fortsätt forska & gör egna studier enligt de kriterier vetenskapliga studier föreskriver! Sen får man acceptera att alla ämnen tex inte är vattenlösliga & tex behöver testas att spädas i tex oljor & alkoider mm. Men det kanske redan görs?

  Önskar er lycka till & en bra dag!

  Mvh Wolfman

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.