I samhällets tjänst? Om media, myndigheter och medicinsk diktatur

1
895

 

Svensk journalistik blir allt mer urholkad, sensationslysten och partisk och Joakim Björck är tyvärr bara ett av många exempel på detta, om än ett lysande sådant. Men låt oss ta det från början.

Text: Stefan Whilde

Christer Fuglesang, astronaut och föreningsmänniska i den sekteristiskt uppbyggda särgruppen VoF, utförde på egen hand i offentlighetens ljus och ”för samhällets bästa” ett slags blindtest för några år sedan för att försöka påvisa att homeopatisk medicin inte fungerar. Han intog en ”överdos” av substansen Coffea Alfaplex. Substansen går under beteckningen naturligt sömnmedel.

Intervjun i teve som följde på intaget av substansen visar att Fuglesang pratar osammanhängande, sluddrar och verkar okoncentrerad och slö. Själv säger han att han inte påverkades alls.

Problemet är dock inte huruvida Fuglesang påverkades eller inte, problemet är att han INTE utförde ett blindtest på homeopati. Han använde inte ens en klassisk-homeopatisk substans. Däremot visade han vad okunskap och fördomar kan leda till.

Den klassisk-homeopatiska läkekonsten grundades av tyske läkaren Samuel Hahnemann i slutet av 1700-talet och anammar till viss del Hippokrates tes ”Det som gör dig sjuk kan också göra dig frisk”.

Homeopatin arbetar efter similia similibus curentur-principen som säger att lika botar lika. Därför ordineras alltid bara en substans åt gången i så liten dos som möjligt och i enlighet med individens/patientens unika helhetliga symtombild.

Fuglesang överdoserade en substans som ska intas i betydligt mindre dos för full verkan och som är ett komplexmedel (blandmedel) och inte ett homeopatiskt enkelmedel. Dessutom tog han det utan någon hänsyn till sin egen sjukdomsbild och utan förståelse för hur den medicinska läkekonsten som han var ute efter att håna fungerar.

Substansen som Fuglesang överdoserade kan ge de effekter som också Fuglesang fick – sluddrig röst, oklar blick, trötthet och förvirring – men substansen är alltså inget homeopatiskt enkelmedel och den intogs därutöver på ett inkorrekt och barnsligt sätt utan djupare eller varaktig effekt. Vilket med stor möjlighet gör Fuglesang till något av en clown, i varje fall sett med globala ögon där den klassiska homeopatin, korrekt utförd och ordinerad, är en läkekonst som hjälper mångmiljontals människor varje år.

Joakim Björck, journalist på Helsingborgs Dagblad och knuten till samma särgrupp som Fuglesang, tycks ha gjort det till sin livsmission att raljera över komplementärmedicinska behandlingsmetoder som används och har erkänts i många länder, t ex England, Tyskland, Frankrike, Grekland, Belgien och Schweiz.

Björck är ute efter att förringa och baktala allt som i folkmun skulle kunna gå under epitetet ”alternativ” till den konventionella sjukvården. Det gäller då inte bara beprövade komplementärmedicinska läkekonster utan också sådant som ryms inom begreppen hälsokost, kost- och mineraltillskott samt vattenreningsprodukter. Han gör det dessutom i avsaknad av egen seriös praktisk erfarenhet. Tilläggas bör – för balansens skull – att den konventionella sjukvård (allopatin) som Björck ensidigt försvarar har en biverkningslista som kan göra vilken läskunnig sate som helst likblek av fasa.

Svensk journalistik blir allt mer urholkad, sensationslysten och partisk och Björck är tyvärr bara ett av många exempel på detta, om än ett lysande sådant. Media är inte längre obestritt i samhällets (medborgarens) tjänst – det är andra intressen som styr. För att ta reda på fakta i frågor som rör medicin, och i andra liknande frågor, måste därför vi svenskar allt oftare söka oss till utländsk press och till bred information på Internet för att på egen hand och med egna kritiska men öppna ögon få del av verkligheten istället för den ljusskygga lobbyverksamhet som saluförs som ”fakta” i viss media.

Kopplingar mellan ägande av media-lobbyföreningar-läkemedelsindustri samt kopplingen mellan läkemedelsindustri och svenska myndigheter (och anställda inom myndigheter typ Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, diverse folkhälsoinstitut samt Socialstyrelsen) överlåter jag åt andra att skärskåda och reda ut.

Det enda jag kan konstatera är att Sverige allt mer liknar en medicinsk diktatur medan stora delar av resterande västeuropa istället går mot en öppnare och sundare helhetssyn på hälsa där medborgare får en ökad chans till valfrihet, nu senast i Schweiz där fem komplementärmedicinska inriktningar, däribland klassisk homeopati, införlivats i landets försäkringssystem.

Att Helsingborgs Dagblad hyser Joakim Björck under sitt tak är, som jag ser det, något av en skam för presskåren och en tragedi för journalistikens etik.

Stefan Whilde

—————————————————————————————————————————–>>>
Homeopatikurs

”Homeopathy cures a larger percentage of cases than any other method of treatment and is beyond all doubt safer, more economical and the most complete medical science.”
Mahatma Gandhi

stefan whilde
Stefan Whilde är författare, föreläsare, krönikör, kulturjournalist och homeopat.

Min kurs i klassisk homeopati (på distans + 1 helgträff) startar under 2015. Gå med i Facebook-gruppen ”Whildes homeopatiska skola” för mer info.

Jag har studerat klassisk homeopati i 15 år. Min egen lärare är bland annat utbildad hos NAKH (Nordiska Akademien för Klassisk Homeopati) och av grekiske läkaren George Vithoulkas som tilldelades Right Livelihood Award 1996.
Mvh /Stefan Whilde

 

 

 

 

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.