Homeopati är mer än bara placebo!

0
823

Karl-Otto Aly, leg läkare:
År 2000, tredje augustinummer av BMJ redovisas den senaste av fyra konsekutiva studier vars syfte var att testa den speciellt i den svenska läkarkåren, fast förankrade och under studietiden välcementerade hypotesen att homeopati enbart är en placebobehandling.

Hypotesen skulle testas på patienter med allergisk rhinit och bekräfta fynden från tre tidigare studier i denna serie av fyra studier.

Författarna uppmätte 3 och 4 veckor efter randomiseringen dels förändringarna i det subjektiva välbefinnandet och dels förändringaran i det maximala inspiratoriska nasala luftflödet jämfört med förhållandena vid starten. Fynden utvärderades av oberoende forskare och statistiker.

Man fann en statiskt högsignifikant ökning av det genomsnittliga maximala inspiratoriska nasala luftflödet i homeopatgruppen med 23% (19,8 l/min) jämfört med 2% i placebogruppen (P=0.0001). I kliniska studier brukar en luftflödesökning på 13 l/min registreras efter lågdosdesensibilisering och på 18,5 l/min efter applikation av topiska steroider. Förbättringarna var likartade vid alla fem behandlingscentra.

Alla fyra studier visar en tydlig trend att homeopatisk behandling både subjektivt och objektivt skiljer sig från placebobehandling. Läs mer

Läs studien: här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.