Namninsamling – Värna den fria homeopatiska medicinen

26
920

Klicka här för att skriva på och stödja homeopatin


Denna kampanj värnar om rätten till att vi i Sverige ska få fortsätta ha tillgång till de tusentals homeopatiska läkemedel som finns tillgängliga i Europa, medel som inte längre är lagliga i Sverige. För att ett homeopatiskt läkemedel ska vara lagligt i Sverige krävs från och med oktober 2010 att det finns registrerat hos svenska läkemedelsverket. All annan homeopatisk medicin är olaglig i Sverige.

Denna lag ger naturligtvis stora konsekvenser för både professionella yrkesutövare samt för homeopatiska användare i Sverige, då den största delen av de verksamma medicinerna inte längre finns tillgängliga. Vi i Sverige förlorar vår valfrihet till kvalitativ alternativ vård, genom att förutsättningarna för homeopatins fortlevnad drastiskt förändrats.

Att göra en homeopatisk medicin laglig i Sverige genom att registrera den hos läkemedelsverket är allt annat än enkelt. Registreringsprocessen är så kostsam att det, för en liten marknad som den svenska, i stort sett gjorts omöjligt att registrera homeopatiska läkemedel annat än till en ringa mängd…

Homeopatisk medicin subventioneras inte som övriga läkemedel i Sverige och den klassas som placebo. Det finns inga företag i Sverige som har råd att lagerföra de preparat, beredningar och styrkor som de yrkesverksamma homeopaterna arbetar med, då omsättningen i förhållande till kostnaderna är för ringa. Konsekvenserna blir att vi i Sverige hamnar långt efter övriga Europa och världen. Sverige profilerar sig som ett U-land vad gäller alternativmedicinska behandlingar, eftersom utövare och användare inte längre har tillgång till de mediciner som finns. En homeopat i Sverige riskerar upp till ett års fängelse om denne beställer hem homeopatiska läkemedel från Europa. Inte heller en privatperson kan beställa hem sina egna homeopatiska läkemedel. Villkor som vi anser helt orimliga i en Europeisk gemenskap.

Vi vill i Sverige ha samma valfrihet och möjlighet att välja kvalitativa homeopatiska behandlingar som det erbjuds inom övriga Europa. Vi vill också värna om en hel yrkeskårs rättigheter och möjligheter att fortsättningsvis kunna utöva sitt yrke. Vi vill bevara vår valfrihet att välja alternativ vård och även fortsättningsvis kunna ha tillgång till de homeopatiska mediciner som finns i Europa. Homeopatisk medicin är skonsam både mot människa och miljö – låt oss behålla den i Sverige.

Denna namninsamling kommer tillsammans med en proposition att skickas in till beslutande politiker senast den 20 mars 2011. Sprid listan och informationen till vänner och bekanta – ju fler vi är, desto större hopp att kunna påverka. Läs mer och skriv under namninsamlingen

Läs mer:  Monika Swärds blog Vivamam’s Blog

26 KOMMENTARER

 1. Varje människa skall ha rätten att bestämma själv vilken typ av medicin den vill använda. Att förbjuda naturliga oskadliga preparat är rena vansinnes fasoner!

 2. Homeopatisk medicin tillverkas genom kombminationen skakning och spädning. Utan det ena eller det andra blir det ingen effekt.

  • Homeopatiska medel görs av mjölksocker och alkohol inte vatten. Kan vi också enas om detta? Enligt organon.

   • NEJ! Det kan vi inte enas om eftersom det ej är sant.
    När högre potenser tillverkas används vatten. Om jag förstått saken rätt så används mjölksocker bara vid tillverkning av modertinkturer och sedan vid potensiering upp till låg potens X6 används alkohol. Sedan varteftersom potensen blir högre, ökar man mängden vatten.
    Se video där de visar skakningen och spädning, där bara vatten används. http://www.youtube.com/watch?v=Zj2_MIPpZus&feature=related

 3. Daniel Lindsäth ojar sig och kallar homeopater för bedragare. Här följer några fakta:
  Det omsätts i världen homeopatiska medel för 2 miljarder € om året
  För några år sedan hade Pharma-världsmästarna följande årsomsättning:
  Pfizer,USA. 30 miljarder €
  GlaxoSmithKline, UK. 28 miljarder €
  MERCK, USA. 24 miljarder €
  AstraZeneca, UK S, 19 miljarder €
  Aventis, F D, 18 miljarder €
  Totalt blir det alltså 119 miljarder €, vilket ungefär motsvarar 1190 miljarder svenska kronor, ett astronomiskt belopp.
  Dessa vetenskapligt testade och bevisligen verksamma så kallade läkemedel dödar varje dag cirka 550 människor, lika många som ryms i en Jumbojet.
  Läkemedlen betalas till stor del med statliga subventioner. Skulle man vara utrustad med Ditt vulgärvetenskapliga tunnelseende, skulle man kunna tala om statligt suventionerad mord. Här bjuder jag på en logiskt korrekt slutledning.

  Jag skall nu tillåta mig att anstränga Dina hjärnceller med ett tankeexperiment: vi antar att det störtar en Jumbojet varje dag, vilket liv skulle det inte bli kring flygsäkerheten! Vilket blåsväder skulle inte flygplanstillverkaren råka ut för!

  Läkemedelsindustrin fortsätter dock ostörd att dubbelblindtesta nya ”läkemedel” medan läkemedelsverket talar sonika om ett stort mörkertal av läkemedelsdöda. Men nog om detta.

  Apropå placeboeffekt:
  Här träffar man på ett grundläggande fel som både homeopaterna och deras motståndare gör sig skyldiga till. De blir offer för en felaktig analogislutledning: effekten av konventionella mediciner beror på koncentrationen av de verksamma molekylerna, alltså måste det även vara fallet, när det gäller homeopatiska läkemedel. Ingenting säger, att det nödvändigtvis måste vara så. Slutledningen gäller de facto enbart empiriskt för kemiska medikament, men inte à priori för läkemedel i allmänhet.

  Jag hoppas att mitt inlägg vidgar horisonten
  Lucus

 4. Daniel

  Jag ber om ursäkt, jag har tydligen uttryckt mig för krångligt, men jag skall dra det en gång till för Dig.

  Apropå betyder ”på tal om” och syftar på dina tidigare påståenden att Homeopatiska medel måsta vara placebo, därför att de inte innehåller verksam materia. Detta är en otillåten analogislutledning enligt elementär logik och det har inte homeopaterna hittat på.

  Som Du riktigt framhåller, beror effekten av kemiska mediciner på koncentrationen av verksamma molekyler. Därmed är det dock inte sagt att det även måste vara fallet, när det gäller homeopatiska läkemedel. Det finns inte ett enda fullgott logiskt vetenskapligt argument, som säger att det nödvändigtvis måste vara så. I annat fall skulle Du osökt acceptera, att bara molekyler äro verksamma här på jorden. Som seende naturvetare borde Du för länge sedan ha märkt att så inte är fallet. Tänk bara på vad solen uträttar varje vår!

  Men jag har också svårt att förstå Dig. Du skriver: ” (placebo) är den psykosomatiska effekten”. Här måste Du hjälpa mig. Jag anser nämligen att det inte finns något psyke. Vill Du vara vänlig att förklara ”psykosomatisk effekt” för mig och ge mig några förslag, där jag hittar bevis för ”psyke”. Tack på förhand och god natt säger
  Lucus

  • Lucus, om du tror att jag säger att homeopatika är placebo för att de inte innehåller något verksamt ämne så saknar du grundläggande läsförståelse.

   Jag säger att homeopatika är placebo för att de i vetenskapliga, dubbelblindade studier uppvisar samma effekt som placebo.

   Det spelar ingen roll att ni hittar på berättelser om magiskt vattenminne och skakar blandningarna tills ni blir suddiga i kanterna. Eftersom ingen effekt kan uppvisas så är ämnet en bluff.

 5. Kan inte låta bli att kommentera,

  Homeopater behandlar djur och små barn (utomlands naturligtvis), och i utbildningen uppmanas homeopaten att läsa högt för djuren och bebisarna om placeboeffekten. Så djuren och bebisarna vet hur de skall reagera.

  Det är naturligtvis den enda förklaringen, till att behandlingen oftast blir så bra i dessa grupper.

  För övrigt undrar jag vad de ovan så tvärsäkra skribenterna egentligen VET om homeopati. Har de själva vågat pröva, eller är man så trångsynt att man inte törs?

 6. Hej Marina,

  Jag, som tänkte sluta skriva, kunde ändå inte låta bli. Debatten rör sig på låg nivå, men har ändå ganska stor underhållningsvärde. Dina motståndare tycks vara ganska enformiga i sin argumentation, och tycks ha svårt att läsa innantill. Så snälla, sluta med censur, jag vill ha litet roligt, när jag ligger hemma med en förkylning och annars har långtråkigt.
  Förresten tamiflu hjälper inte, säger
  Lucus

  • Ja hej Lucus!
   Jag tror inte det är en bra idé att ändra mitt beslut bara för att du ska ha roligt. Det är ganska mycket trams ”mina motståndare” levererar ja, men du var ganska tramsig själv häromdagen, när du och Run4life debatterade med mig.

   Ni hade svårt att hålla er ifrån personangrepp och ifrågasättande av mig som person. Till slut kände jag mig tvingad att börja censurera eftersom det gick överstyr. Alla är välkomna att debattera men jag kommer framledes kasta alla dåliga kommentarer i papperskorgen och dessutom städa på den här tråden i morgon. Om alla håller debattonen hygglig blir ingen utsatt för censur.

 7. Daniel Lindsäth,

  Du säger att jag saknar läsförståelse. Det må så vara

  Sedan upphöjer Du den randomiserade dubbelblindstudien till gyllene standard för all läkemedels prövning och blir därmed åter igen offer för en felaktig analogislutledning. Det är nämligen ingenting som säger att man måste ersätta den Homeopatiska läkemedelsprövningen genom kliniska tester. Vid dubbelblindtest accepterar man nämligen osökt, att varje organism är likartad och därmed lik-giltig. Inom homeopatin är det däremot de för den enskilda organismen specifika symptom som gäller.

  På grund av denna skilda sjukdomsuppfattning, kan man inte utan vidare kräva att det kliniska prövningsförfarandet även måste tillämpas
  inom homeopatin. Det finns inte ett enda fullgott vetenskapligt argument, som gör kliniska tester till uteslutande kriterium för läkemedelsprövningar i allmänhet. Den abstraherande kliniska synen intygar snarare en (dubbel)blindhet gentemot organismens individualitet. De redan inträffade och i princip alltid åter möjliga läkemedelskatastroferna borde stimulera Dig till eftertanke kring teorierna och metoden, som har bidragit till dessa olyckor.

  Uttrycket ”vattnets minne” myntades av en journalist i samband med den löjliga uppståndelsen kring Benveniste på nittiotalet. Det fattar väl de flesta att livlös materia inte har något minne. Dessutom bereds de flesta Homeopatiska läkemedel med sprit eller mjölksocker, har jag hört. Så var inte orolig att Du får i Dig några ”avtryck” eller ”minne”, när Du dricker vatten. Däremot – med tanke på vattnets kretslopp i naturen – borde Du oroa Dig, vart all antibiotika tar vägen, som lämnar nötkreaturen med urinen (cirka 6 ton per år i Sverige).

  Som Du säkert minns skrev Du tidigare att: ”placebo mäter den psykosomatiska effekten”. Mäter man denna effekt i Watt eller Kilowatt?
  Jag bad Dig om några förslag, som duger för bevis av begreppet ”psyke”.
  Kan Du inte svara på frågan?

  Undrar Lucus

 8. @Lucus även Daniel Lindsäth är missbelåten, över att jag tagit bort kommentarer. Så här skriver han på sin blogg: ”Snälla, gå in där och ställ frågor om hur eländet är tänkt att funka, hur vatten kan ha minne av ämnen det stött i och varför det bara verkar ha minne av sakerna som homeopaterna vill att det ska minnas och inte allt annat det varit i kontakt med. Sätt henne på pottan vad gäller bedrägeriet hon livnär sig på. Det är fan inte acceptabelt att såna skitstövlar tillåts lura av folk pengar i ett modernt samhälle”

  Eftersom han har har den felaktiga uppfattningen att jag skulle vara ohederlig, eller något sådant, försöker han uppvigla skeptiker att s.k. ”sätta mig på pottan”

  Eftersom det var just sådana frågor, blandat med konstig villfarelser, som ditt senasta inlägg handlade om, Lucus, är det lätt att misstänka att du kanske har läst hans blogg.

  • Namninsamlingen för att rädda örterna inom EU har hittills fått 1 284 269 röster. Ganska bra faktiskt. Du och ”syrran” får nog bereda er på fler namningsmlingar, i framtiden.

 9. Förresten, en kommentar till Lucus.

  Det går VISST att göra en individualiserad dubbelblindad randomiserad placebostudie för homeopatika. Det gäller att man bara vill. Dessutom, om nu homeopatin är så individualiserad att den inte går att testa, hur ställer du dig då till all homeopatika i världen som säljs på apotek?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.