PMS besvär minskar när homeopati läggs till den vanliga skolmedicinen

1
7688
Homeopatiska läkemedel är effektiva vid premenstruella besvär. Foto: Amanda Karlsson
Homeopatiska läkemedel är effektiva vid premenstruella besvär. Foto: Amanda Karlsson

Av Margot Granvik, vetenskapsjournalist och klassisk homeopat

När Mittuniversitet för några år sedan engagerade sig i en PMS-studie där effekten av homeopatisk behandling som tillägg skulle utvärderas väckte det ett starkt motstånd bland svenska läkare. Studien fördröjdes.

Nu är PMS-studien slutförd och resultaten publicerade i en vetenskaplig artikel.

Som så ofta är studien upplagd så att den inte visar homeopatins fulla potential.

I den första konsultationen fick de behandlande homeopaterna enbart välja mellan elva homeopatiska läkemedel. Det går emot den klassiska homeopatins grundläggande teori och logik. En behandling är alltid individuell och patienten måste få det läkemedel som stämmer bäst för den samlade symtombilden.

Studiens upplägg förminskade därmed möjligheten att utvärdera den fulla effekten av en homeopatisk behandling!

Vidare så pågick behandlingen inte tills patienten betraktades som botad. Behandlingstiden avgränsades till fyra månader/menscyklar vilket oftast är en för kort tid när målet är att bota en patient som kanske haft besvär i tiotals år.

Men trots att studien bortsåg från den homeopatiska terapins logik uppgav de kvinnor som fick homeopatiska läkemedel som tillägg att de mådde bättre än de kvinnor som enbart fick traditionell vård.

Svenska politiker kräver evidens när det gäller alternativa behandlingar. Menar de allvar behöver de stå upp mot det medicinska etablissemanget, samt avsätta medel till forskning. Är det den homeopatiska läkekonstens effekt som ska undersökas behöver personer med kunskap om den homeopatiska läkekonstens logik, teori och praktiska utövande naturligtvis delta.

Många föredrar idag alternativ till traditionell sjukvård, eller väljer både/och. Klassisk homeopati, utfört av kunniga yrkesutövare, gör stor samhällsnytta. PMS-studiens forskare pekar på studier som visar att kostnaderna för samhället minskar med homeopati. Det borde göra frågan intressant för politiker.

Politiker har ett stort arbete framför sig om de vill följa folkets vilja, verka för bättre hälsa, sänka sjukvårdskostnader och bidra till samhällsnyttan!

Läs mer om PMS-studien här: http://vetenskapenomhomeopati.se/

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.