Elchocker allt vanligare

3
936

Peter Larsson: ”Tusentals elchocker ges varje år i Sverige till barn, äldre och gravida kvinnor samt under tvång. Förbjud dem till att börja med.”

Trots omfattande rapportering i media från bland annat Uppdrag Granskning och Debatt om skador från ECT-behandling (Electroconvulsive Therapy), ökar antalet elchocker som aldrig förr. Sverige är värst i världen per capita, med cirka 60 000 elchocker om året enligt en undersökning från KMR. Antalet har tredubblats de senaste åren. I flera andra länder och delstater är ECT förbjudet.

Media har slagit larm, ställt psykiatrin mot väggen och fått dem att erkänna att patienter riskerar bestående minnesskador efter ECT. Denna information har varit känd men undanhållits från patienter och anhöriga.

Socialstyrelsen har JO-anmälts av KMR för sin dåliga kontroll och uppföljning av ECT-behandlingarna. De vet inte ens hur många elchocker som ges varje år. Det finns inte heller någon långsiktig uppföljning.

Trots detta har antalet elchocker fortsatt att öka kraftigt i Sverige.
Läs mer: Sourze

3 KOMMENTARER

  1. Det finns bara en enda vettig sak att göra med denna metod och det är att förbjuda den omedelbart!

    En mycket närstående person till mig fick flera ECT-behandlingar, följderna blev att han tappade närminnet och mådde fruktansvärt dåligt efter dessa behandlingar.

    Jag kan inte se några som helst positiva saker som denna metod för med sig, att chocka hjärnan med kraftiga elchocker borde vem som helst kunna räkna ut att det är långt ifrån hälsosamt…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.