Alvedon skadar levern

0
902

HÄLSORISKER Alvedon framställs i reklamen som skonsamt. Men när SvD testade att äta maxdosen försämrades ett levervärde dramatiskt redan efter en vecka. ”Hade paracetamoltabletter lanserats i dag hade de aldrig fått godkänt”, säger den ansedde forskaren Richard Sharpe.

”Biverkningar kan förekomma
, men det är inte säkert att du får någon av dem”. Så står det i Alvedonens bipacksedel där du får veta att risken för leverskada bedöms till mindre än en på tusen med en normal dos.

Vi bestämde oss för att testa det själva. Två reportrar plus vår redaktör (på SvD) började äta två tabletter Alvedon à 500 milligram var sjätte timme, fyra gånger per dygn.

För fyra år sedan lät en forskargrupp 165 personer ta samma dos paracetamol under två veckor. I den ansedda tidskriften Jama kunde de senare rapportera att den rekommenderade maxdosen paracetamol orsakar försämrade levervärden. En tredjedel av testpersonerna visade sig få Alat-värden – ett standardprov som fångar upp leverskador – som var tre gånger högre än normalvärdet.

Studien bidrog till att det amerikanska läkemedelsverkets, FDA, expertpanel år 2009 föreslog att USA ska sänka maxdosen från 4 gram till 3,25 gram, alltså under gällande dos i Sverige. Läs mer SvD

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.