Vårdguiden influensaspecial – tidningen som skrämde folket till vaccinkön

2
966

 

Framsidan på Vårdguiden Prosit! Influensaspecial oktober 2009

 

Sverige kommer gå till historien som det land som lyckades lura flest människor att vaccinera sig, mot svininfluensan. När politiker och tjänstemän insåg att Sverige, genom konstiga politiska beslut, var ägare till 18 miljoner vaccindoser, körde vaccinpropagandan igång.

Lydmedia gjorde ett ”bra” jobb i skrämselbranschen och det gjorde även Stockholm Läns Landstings egen lilla tidning, Vårdguiden, finansierad med skattepengar.

Inte många kommer ihåg Vårdguidens extranummer ”Prosit Influensaspecial”, oktober 2009.  Där Landstinget gick hårt ut för att påverka människor att vaccinera sig.

Jag läste Vårdguiden hösten 2009 med stor förvåning och jag är fortfarande lika förundrad över att de skrev som de gjorde. Nu vet vi också hur illa det gick med denna massvaccination och hur dåligt vaccinoffren mår idag. Vårdguiden är medskyldig till att många, både barn och vuxna, är skadade för livet.

Tidningen bredde på med stora ord för att övertala människor att vaccinera sig, för annars skulle samhället riskera att  kollapsa.

Bland annat står i Vårdguiden ”Att vara sjuk i influensa är jobbigt i sig. Dessutom brukar en veckas sjukskrivning kännas i plånboken. Och vardagen kan bli besvärlig om många människor tvingas att stanna hemma från jobbet samtidigt så att bussar och tåg måste ställa in, leveranser till butikerna uteblir och sophämtningen inte längre fungerar”

Vårdguiden piskar upp rädslan, målar upp scenario med en samhällsservice som inte fungerar, matbrist i affärerna och sopor som ligger och skräpar på bakgårdarna.

Annika Linde som ofta är med när folket skall övertalas att vaccinera sig, är även med i Vårdguiden och svarar på frågan varför man skall vaccinera sig. Hennes svar blir: ”Att undgå att dö, de flesta av oss använder cykelhjälm, trots att risken att dö i en cykelolycka är liten. Dödstalen för influensa ligger i samma storleksordning”

Annika Linde har sagt många underliga saker, både vid tiden för massvaccinationen och även på senare tid. Bland annat säger hon till Ulf Elvfing P1 2011 att själv vaccinerade hon sig inte, eftersom det är bättre för immunförsvaret att gå igenom en influensa. Hon säger ordagrant i inslaget, efter 23.20 ”Jag vaccinerade mig till exempel inte för jag följer de råd jag själv ger”

Men stopp !!!  Det var ju inte det hon sade när alla skulle vaccinera sig.

Två år tidigare, Aftonbladet 19 augusti 2009 säger Annika Linde att hon skall vaccinera sig för att skydda sina barnbarn. Läs mer på Aftonbladet vad hon sade då ”Jag vet inte om jag ska hamna på sjukhus

Tillbak till vårdguiden: ”Biverkningarna är i de allra flesta fall milda och går över på en till två dagar. Det handlar om lätt ömhet, rodnad och svullnad på vaccinationsstället eller svullna lymfkörtlar. En del människor drabbas också av kortvarig feber, illamående och influensaliknande symptom”

Ingen fara alltså, det är heelt normalt att få svullna lymfkörtlar och feber av influensavaccin. Och Vårdguiden skriver vidare ”Svininfluensavaccinet är mycket likt ett annat vaccin, vilket har använts som förlaga när man utvecklat det nya. Därför har det nya vaccinet med stor säkerhet samma typ av lindriga biverkningar och har inte behövt genomgå lika omfattande tester”

Vaccinet är dåligt testat

”Vaccinet har inte behövt genomgå lika omfattande tester” De erkänner med andra ord att det är dåligt testat.

”Vaccineringen mot svininfluensan påbörjas inte förrän vaccinet är testat och godkänt. För att tidigt kunna upptäcka biverkningar som inte kunnat förutses kommer vaccinationerna övervakas noga”

Övervakas noga? De vaccinskadade och föräldrar till barn med narkolepsi håller nog inte med att ”vaccinationerna övervakades noga”.

Ju fler som vaccinerar sig desto större är chansen att samhället fortsätter att fungera normalt även när influensan når sin kulmen”

Och folket ställde sig i vaccinationskön och tog ett vaccin som innehöll både  kvicksilver och skvalen.

Vårdguiden igen:Vaccinet innehåller kvicksilver i ytterst små mängder och innebär inte någon hälsofara. Kvicksilver används som konserveringsmedel för att motverka bakterietillfäxt i vaccinet. Dessutom försvinner det ur kroppen med tiden”

Ja,  ni läste rätt. Enligt Vårdguiden är det ofarligt att injicera kvicksilver. Gäller även gravida kvinnor och barn.

Eftersom skvalen var något nytt i vaccin visste folk i allmänhet inte att det existerade och därför nämner Vårdguiden ingenting om det.

”Genom att tacka ja till vaccinet skyddar du både dig själv och andra”

Många var tveksamma till vaccinering och ansåg att de skulle överleva en influensa. Det argumentet var inte godkänt och där spelade man på människors samvete. Vårdguiden skriver;  ”Alla kan hjälpas åt att skydda människor i riskgruppperna genom att själv vaccinera sig. Ju fler som vaccinerar sig desto färre sprider smittan vidare”

De som inte ville vaccinera sig ansågs vara egoistiska för de riskerade att smitta de svaga i samhället.

Färre än vanligt dog av influensa den vintern. Och det berodde inte på vaccinet. Polen som inte vaccinerade sin befolkning hade inte procentuellt sett fler sjuka och döda i influensa, än Sverige och det hade inte Tyskland heller.

Vidare står i Vårdguiden ”För en del människor kan influensan vara farlig, i enstaka fall livsfarlig. Det gäller dem som tillhör någon av riskgrupperna”

Och i riskgruppen hamnade gravida, barn, gamla, diabetiker, astmatiker, feta, njursvikt, människor med hjärtbesvär, MS, cancerpatienter, reumatiker, hiv, – människor med nedsatt immunförsvar osv.

Ganska många med andra ord, som blev utpekade att vara i en riskgrupp. Som skrämda och lydiga ställde sig i vaccinationskön och tog emot en spruta innehållandes kvicksilver, skvalen och andra tvivelaktiga ämnen, ”för att undgå att dö”

Jag anser att ”Vårdguiden Prosit Influensa Special” överdrev riskerna grovt, målade upp ett skräckscenario för att skrämma folk att ta ett otestat och giftigt vaccin. Och bär nu ansvar att många människor fått biverkningar och blivit kroniskt sjuka.

Hur fel kan det egentligen bli?  Tro att hälsan bevaras med sprutor innehållandes giftiga ämnen.

På tal om giftiga ämnen. P1 tisdagen den  28 februari. Nya rön: Koppling mellan miljögifter och autism.

Text: Marina Szöges

 

2 KOMMENTARER

  1. Det är verkligen fascinerande hur de helt lagligt får stå och sprida ut sådana lögner till hela svenska folket, dock är det ju inget nytt under solen att de gör så för det sker ju dagligen. Det dags att svenska folket börjar vakna och inse fakta!

  2. Att så många svenskar har sådan ’enögd’ tilltro till myndigheter är skrämmande naivt. Det finns ju så otroligt mycket information att tillgå – man måste våga ta beslut själv! Eftersom jag har SLE sedan många år har jag läst allt jag kunnat komma över om denna (’obotliga’) sjukdom. Förutom ett oräkneligt antal mer eller mindre svåra lupus-symtom, lider SLE-patienter också ofta av överkänslighet inför många kemikalier och andra ämnen som t ex metaller. På grund av min egen situation, läste jag förstås också ’allt’ som fanns om vaccinet mot A(H1N1)-viruset – och förstod på ett tidigt stadium att svinflunsevaccin för min del inte var ens att tänka på. Jag bor i UK och de flesta jag känner vaccinerade sig inte. Många jag känner i Sverige vaccinerade både sig själva och sina barn – inte en utan två(!) gånger. Jag undrar vad det beror på – att så många i Sverige inte ’orkar’ bry sig?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.