Sveriges Radio påstod att Ionosil Kolloidalt Silver inte får säljas

1
845
I programserien Bota mig! i Sveriges Radios P1 påstod reportern Simon Magnusson i fem program som sändes 18 februari – 18 mars 2019 att han undersökte olika alternativa behandlingsmetoder och preparat. Programserien bestod dock till den största delen av kritik mot och ett ifrågasättande av alternativmedicinen. Reportern vinklade programmens innehåll på ett sådant sätt att lyssnarna skulle blir tvivlare med avseende på alternativen till skolmedicinen.

Programserien bestod av fem stycken program med titlarna:

– Bota mig med bioresonans? (sändes 18/2)
– Bota mig med zonterapi? (sändes 25/2)
– Bota mig med homeopati? (sändes 4/3)
– Bota mig mot strålning? (sändes 11/3)
– Bota mig med kolloidalt silver? (sändes 18/3)

I programserien yttrades det många lögner och den vetenskapliga nivån var mycket låg. En av de allvarligaste lögnerna kom på slutet, i det sista avsnittet, när reportern Simon Magnusson osant konkluderade att Ionosil Kolloidalt Silver inte alls skulle få säljas.

Programserien avslöjades dessutom Simon när han skulle analysera homeopati. 2000-Talets Vetenskaps chefredaktör Michael Zazzio informerade Simon om att Robert Hahn, läkare och forskningschef på Södertälje sjukhus, har genomfört en metastudie över homeopati där Robert Hahn på vetenskaplig väg kunde visa att homeopatisk behandling har en positiv effekt och att det finns dubbelblinda studier som visar det.

Trots den information som Simon Magnusson fick från Michael Zazzio, så sade Simon Magnusson ingenting i Bota mig-programmet om Robert Hahn och hans översiktsstudie.

I det sista programmet om kolloidalt silver intervjuades kolloidalt silverproducenterna Anders Sultan och Michael Zazzio på Ion Silver AB. Vid två tillfällen under programmets gång påstod programmakaren Simon Magnusson att kolloidalt silver skulle vara förbjudet att sälja. Följande osanningar yttrade Simon Magnusson om Ionosil kolloidalt silver:

– Så det är alltså inte tillåtet att sälja kolloidalt silver som dricksvattendesinfektionsmedel, eftersom det är en biocid, alltså en produkt som ska oskadliggöra eller döda skadliga organismer.

– Och det är väl till syvende och sist kontentan – de tjänar pengar på en produkt som för det första inte får säljas, för det andra är oklar om det är säkert eller inte, för det tredje en bild som de själva har byggt.

Anders Sultans och Michael Zazzios bakteriestudie kan man läsa om på http://www.thenhf.se

Radioserien kan man höra på: https://sverigesradio.se

 

1 KOMMENTAR

  1. Var har Hahn publicerat sin meta-analys? Publikationen i Forschende Komplementärmedizin är ju en ren diskussion (om meta-analyser genomförda av andra). Jag lyckas också hitta en kommentar om homeopati som han skrivit tillsammans med Stiller i Focus on Alternative and Complementary Therapies, vilket ju inte heller är en meta-analys. Jag tar mycket tacksamt emot en hänvisning till den aktuella referensen som hänvisats till eftersom jag inte lyckas hitta den själv!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.