Känd homeopat visar logiken i den homeopatiska läkekonsten

0
882
En fullsatt sal fördjupade sina kunskaper om en korrekt homeopatisk läkemedelsbehandling.
Det går att bota patienter med svåra besvär. Det visade den internationellt kände homeopaten Erik van Woensel inför intresserade kursdeltagare en inspirerande helg i april. Den homeopatiska läkekonsten är genialt logisk.

Av Margot Granvik, vetenskapsjournalist och klassisk homeopat, samt ordförande i KHY

En fullsatt sal med närmare 30 homeopater fick ta del av Erik van Woensels gedigna kunskap i homeopati helgen 12-14 april i Norrköping. Inte bara svenska kollegor utan även homeopater från Tyskland och Danmark deltog.

Styrkan hos Erik van Woensel är att han följer den vetenskap och beprövade erfarenhet som den homeopatiska terapin handlar om.

Systematiskt arbete

Extra intressant blev det när vi hade en patient som gick upp inför klassen. Vi fick följa anamnestagningen, hur man väljer de mest relevanta rubrikerna och översätter dem till repertorierubriker, för att sedan göra en differentiering tills endast det medel som bedöms vara mest rätt för patientens tillstånd återstår.

Med fast hand ledde Erik van Woensel deltagarna genom processen. Han pekade i varje steg pedagogiskt på den logik som homeopati bygger på och förklarade eventuella oklarheter och hur man undviker att köra fast eller gå fel. Alla som ville kunde löpande ställa frågor och fick väl underbyggda förklarande svar.

Eftersom Erik van Woensel är en internationellt efterfrågad och uppskattad föreläsare/utbildare vet han oftast vilka moment som brukar behöva förklaras och vilka de vanligaste frågorna är.

Valeriana och Indigo

Men inte nog med att Erik van Woensel är skicklig på att arbeta logiskt. Därtill kommer hans djupa kunskap om våra läkemedel. Denna gång hade han valt ut patientfall som innebar att vi fick lära oss två mindre kända medel; Valeriana och Indigo. Att få följa hur rätt valt homeopatiskt läkemedel i rätt följd botar patienter med svåra besvär är väldigt inspirerande.

Homeopati är en mycket kraftfull medicinsk behandlingsmetod som kräver väl utbildade utövare för att nå bra resultat hos patienter. Att då ha förmånen att årligen få lära mer av en kunnig homeopat är något vi i Sverige kan vara tacksamma för, samt tacka Gunnar och Ing-Britt Jansson för. Fortbildningsseminariet sker i samarbete mellan Klassiska Homeopaters yrkesförbund, KHY och Nordiska Akademin för klassisk homeopati, NAKH.

I seminariet deltog flera elever från skolorna som lär ut klassisk homeopati. Det är glädjande inför framtiden, där det kommer att bli allt viktigare att utövare av homeopati är välutbildade. Ska vi möta de kriterier som svenska folket (riksdagen/myndigheter) har all rätt att ställa på utövare av alternativa behandlingsmetoder måste vi visa att vi är utbildade i vår läkekonst, samt i basmedicin.

Uppdatera repertoriet

Erik van Woensel har redan tidigare lyft problemet med att vårt repertorium inte har uppdaterats på över 100 år. Det finns fel i rubriker, medel under rubriker är felgraderade, det vimlar av dubbletter, det vill säga flera olika rubriker handlar om samma saker, etcetera. En del begrepp är ålderdomliga och används inte längre. Inte minst har mängder av medel lagts in som inte har genomgått korrekta prövningar och därmed inte är tillförlitliga. Kort sagt, repertoriet borde gås igenom och rättas till från första till sista sidan.

Det finns nog ingen idag verksam homeopat som är mer lämpad att ta fram ett uppdaterat, rensat och pålitligt repertorium än Erik van Woensel. Fem år med en arbetsgrupp på fem personer tror han. För detta behövs en rejäl finansiering. Frågan är om vi från Sverige kan bidra på något sätt?! Det vore önskvärt eftersom ett pålitligt repertorium skulle underlätta vårt svåra men betydelsefulla arbete!

Margot Granvik

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.