Studier visar att barn med ADHD blir bättre av homeopati

4
808

Fyra studier med totalt 263 barn med diagnos ADHD fick homeopatisk behandling. Tre av studierna var dubbelblindade och randomiserade. Alltså varken barn, föräldrar, kliniker och forskare visste vilka av barnen som fick homeopatiska läkemedel och vilka som fick placebo.

Positiva effekter av homeopatin stannade kvar långt efter behandlingen var avslutad.

Studie (69) som pågick i över 12 veckor, var av hög metodologisk kvalitet. Visade signifikant positiv effekt av homeopati. Ett och ett halvt år senare var 63% av barnen fortfarande bättre.

Signifikant effekt av homeopati hittades också i en annan placebokontrollerad studie (71) där 57% av barnen fortsatte att förbättras 2 månader efter behandlingen.

Detta ovan är googleöversättning från ”Norske Homeopaters Landsforbund”. Läs gärna resten av inlägget, samt länk till studierna finns, här.

4 KOMMENTARER

 1. När man analyserar studien av Heiner Frei (69), ser man att det egentligen inte rör sig om någon terapeutisk effekt alls. Studien återger enbart en differentierad reaktion på placebo och vad detta betyder, är – som vi vet – en komplex fråga. I vilket fall som helst gäller även här: varje ny studie visar något som är intressant. Följande fråga kvarstår: kan vi stabilt reproducera en effekt? Och slutligen: är effekt lika med bevis?

 2. Tack,
  men jag har tillgång till hela studien, som publicerades i Zeitschrift für klassische Homöopathie, 2006; 50:5-12 med titeln: Homöopathische Behandlung von hyperaktiven Kindern: Ergebnisse einer randomisierten, placebo-kontrollierten Doppelblindstudie mit Crossover.
  För övrigt delas min uppfattning av andra (homeopater) och frågorna om effekten kvarstår.

  • Denna tråd är nu stängd för diskussion.

   Medarbetare på Dagens Homeopati håller som bäst på att sammanställa Frei et als hela samlade forskning i sju artiklar. Jag ber dig Lucus och andra eventuellt intresserade att avvakta fram till dess. /Marina

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.