Socialstyrelsen: Homeopati får användas i vården vid vissa undantag

9
795

 

Skärmavbild 2013-10-18 kl. 14.42.43

Dagens Medicin rapporterar idag 18/10 att Socialstyrelsen har skickat ett internt pm där de skriver att: ”De tillfällen då vårdpersonal får göra avsteg från vetenskap och beprövad erfarenhet är exempelvis om en döende patient har prövat all skolmedicinsk behandling och själv vill prova homeopatiska läkemedel

Alltså när den skolmedicinska behandlingen har visat sig inte fungera och patienten är döende får läkaren ge patienten homeopatisk behandling. Men först efter att patienten själv ber om det.

”Då kan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inte gärna säga att de inte vill hantera homeo­patikan utan kan i stället hjälpa till så att det sker på ett säkert sätt” säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen.

Lisa vad Duin menar att om ”vårdpersonal i större utsträckning ska kunna använda sig av homeopatiska läkemedel krävs en lagändring” Socialstyrelsen kastar bollen vidare till regeringen och skriver i sitt pm: ”Om regeringen ser behov av att utreda frågan vidare bör den använda sig av det offentliga utrednings­väsendet”

Att Socialstyrelsen gör detta medgivande är anmärkningsvärt, men troligen kan de inte hålla emot längre. Dr Anders Petterssons frikännande i högsta förvaltningsdomstolen kan svenska myndigheter inte i all evighet blunda för.

Antagligen står det mer i pm:et från Socialstyrelsen. Dagens Medicin skriver ”De tillfällen då vårdpersonal får…” antyder att det finns flera tillfällen, men Dagens Medicin nämner bara ett, nämligen när patienten är döende, – då kan vården inte längre neka homeopatisk behandling. Läs mer: Dagens Medicin

Marina Szöges

 

9 KOMMENTARER

 1. ”Skolmedicinen” är rädd för att sjuka människor ska använda sig av sådant som homeopati när det fortfarande finns hopp om bot. Men när allt hopp är ute kan det inte göra någon skada.

 2. Undrar om våra hälsovårdande myndigheter är oroliga för att vi människor ska ta allt för mycket egna initiativ och upptäcka att vi klarar oss alldeles utmärkt utan läkemedelsindustrins piller och profiter.

 3. Marina! Det är väl det som är knuten och slutet på världsmarknaden av den förgiftande industrin. Det finns en annan verklighet, som är mycket mer värd.

 4. Det är inget framsteg, tycker jag. Om en döende får en homeopatisk behandling i sista minuten och dör sen, då finns det med stor säkehet dom, som kommer att skrika att homeopatin har dödat honom. Så fult av Socialstyrelsen!

 5. Det finns flera uppenbara fel i texten från Socialstyrelsen.

  ”De tillfällen då vårdpersonal får göra avsteg från vetenskap och beprövad erfarenhet….”
  Homeopati är vetenskapligt bevisat att det fungerar, men det krävs mer forskning ifall man vill använda den enligt den konventionella modellen där enbart enskilda symtom behandlas istället för hela människan.
  När det handlar om beprövad erfarenhet har homeopatin avsevärt mycket mer av det än vad den konventionella medicinen har.

  ”Alternativmedicinska behandlingar ska inte tränga undan eller interagera med de skolmedicinska till fara för patienten,…”
  Den här meningen är i det närmaste skrattretande med tanke på hur många människor som insjuknar i biverkningar från konventionella mediciner. Som jag visar i boken ”Den inre evolutionen – vägen till hälsa” finns det även läkemedel som forskningen visar ökar risken för cancer.

  Låt er inte bli förvillade av den omsorgsfullt skrivna texten som medvetet förvränger verkligheten.

 6. Människor har en stark inneboende vilja att leva och har därför ibland svårt att acceptera att man inte kan göra något mer vid terminala långt gångna sjukdomstillstånd. Man kan önska att vården skulle kunna mer men då kan vi inte idag, kanske kommer vi det i framtiden. När man då får höra att ens liv är påväg att ta slut är det naturligt att man försöker finna sätt att bli av med sitt tillstånd ändå. Dessa är människor med stort behov av omsorg och en känsla av att någon är med dem.

  Det de absolut inte behöver är kvacksalvare som skor sig på deras vilja att överleva och som skapar falska förhoppningar för dem samtidigt som de tar de sjukas pengar och lägger i egen ficka. Man bör varken ta godis från barn eller pengar från svårt sjuka människor. För det är vad homeopati handlar om, att sko sig på andras olycka. Det är hemskt oetiskt. Tänk igenom vad ni gör om ni utöver detta, är det sådana personer ni vill vara?

  Jonatan Sparrentoft
  Med Kand, KI
  Usk, SÖS

 7. Ja du Jonatan Sparrentoft, Med Kand och Uska, vad säger man om din sista slutkläm ”…är det sådana personer ni vill vara?”

  Och på det säger jag; nej det är klart att jag inte vill vara en sådan person som lurar sjuka människor, ger dem falska förhoppningar, sko mig på deras olycka och sedan oetiskt stoppa pengarna i min egen ficka.

  Men däremot kan jag stolt berätta att jag verkligen tycker om att hjälpa människor att bli friska och jag gillar skarpt min roll som redaktör för Dagens Homeopati och jag gillar också väldigt mycket att vara ordförande för Svenska Föreningen för Vetenskaplig Homeopati,

  Och jag tror att jag också kan prata för övriga homeopater i Sverige och övriga ca 300 000 homeopater runt världen att vi är stolta över vårt yrkesval och eftersom vår vilja är att hjälpa sjuka människor att bli friska, anser vi oss inte sko oss på någons olycka.

  Eftersom homeopati är en fungerande läkemetod ger vi inga falska förhoppningar. I de allra flesta fall, (gäller bara att hitta rätt homeopatisk medicin) blir patienten allt från bättre till helt frisk. Tänk om läkarstudenter och läkare kunde börja fatta, att homeopati är en fungerande terapi/medicin, tänk vad mycket nytta ni skulle kunna göra.

 8. Ja, det är riktigt som Socialstyrelsen säger att om homeopati ska få användas inom hälso- och sjukvården krävs en lagändring. Men då avses behandlingar med enbart homeopatiska medel. För när det gäller en kompletterande behandling, d v s när patienten får homeopatiska medel jämte en oklanderlig skolmedicinsk behandling så finns det ju numera en prejudicerande dom i Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att patientsäkerheten inte äventyras genom detta. Denna dom i Anders Petterssons mål utgör nu gällande rätt för kompletterande homeopatisk behandling. Detta måste även Socialstyrelsen respektera.
  Jur. kand. Ingegerd Lundberg Krook Anders Petterssons ombud i ”homeopatimålet”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.