Ny lag skyddar homeopati i Portugal

9
721

 

homDen 2 september 2013 klubbades lagen för komplementär och alternativmedicin (CAM) igenom i Portugal.

Lagen säger att homeopati, akupunktur, kiropraktik, osteopati, örtmedicin och naturmedicin ska regleras som självständiga yrken med sina för dem passande diagnosmetoder och individuella läkemedel.

De av lag skyddade alternativmedicinska yrkesgrupper ska nu arbeta fram lämpliga utbildningar på högskolenivå. Inom kort kommer bara terapeuter som gått Universitetsutbildning godkännas men en farfarsregel kommer att gälla, som innebär att terapeuter som redan finns kommer att godkännas.

Portugal har alltså på senare tid tagit ett steg som homeopater i Sverige bara kan drömma om. Att Portugal har fått en lag som stödjer både patientens rätt till eget val samt skyddad titel för homeopater, är något som Sverige borde ta efter. 

Referens: Law 71/2013, Portugal

Text: Marina Szöges

 

 

 

 

 

9 KOMMENTARER

 1. Google-translate:
  4 – De yrkesverksamma i icke-konventionella behandlingsmetoder kan inte falskeligen påstår att de gärningar som (de) praktiserar kan bota sjukdomar, funktionsrubbningar eller missbildningar.

  En sådan lag vore verkligen ett steg framåt.

 2. Nanowire, som vanligt med googletranslate, kan översättningar ibland bli ganska märkliga. Vänligen posta länken till ursprungstexten så vi kan läsa vad som står där.

 3. En positiv (för ovanlighetens skull) hälsonyhet. Bravo Portugal!

  Betr ”..kan inte falskeligen påstår att de gärningar som (de) praktiserar kan bota..” etc

  – så får man verkligen hoppas att ingen yrkesgrupp, som sysslar med hälsa, kommer att kunna ”..falskeligen påstå..” etc.

  Vilket förhoppningsvis också betyder att ’dagens’ många s k vetenskapliga ’fiffel-och-båg’ studier inte heller kommer att kunna förekomma.

 4. Vad innebär att ”samarbeta med universitet för att utveckla utbildningsprogram”? Vad innebär det för utbildningarnas innehåll och hur mycket ”västerländsk/konventionell” medicin kommer att tilläggas? Hur mycket kommer de ursprungliga tankesätten att försvinna? Hur mycket kommer yrkesgrupperna få bestämma och hur mycket kommer universitetet att bestämma? Kan det här vara ett sätt att reglera och få kontroll över komplementärmedicinska utbildningar? Nyfiken och skeptisk…

 5. Ja, hoppas också att vi har fel. Men skulle det bli som det blev på Exeter Universitet (UK) blir det uppförsbacke hela vägen ..suck! Studierna som utfördes där handlade bara om att nedvärdera bl a homeopatin. Den ena fiffel o’ båg-studien efter den andra utfördes – med syftet att förstöra allt som hade med komplementär och alternativ -medicin att göra!!

  Einstein lär ha sagt något i stil med ”If you know what you’re looking for, it ain’t research!” och man behöver bara titta på nyheterna för att se att i otroligt många av dagens studier är resultatet som eftersträvas känt redan vid uppläggningen av studien! Undra på att man blir misstänksam!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.