Rekordmånga studerar klassisk homeopati hos professor George Vithoulkas

4
5748
CIMG0096
Vacker utsikt från föreläsningssalen.
I år är det 20 års-jubileum på International Academy of Classical Homeopathy. Vi var 160 homeopater på advanced cource 8 – 17 juni Alonissos i Grekland och lyssnade på prof George Vithoulkas och dr Carlos Barbosa.

Programmet bestod bland annat av föreläsning av Vithoulkas, vad är hälsa och strategier hur man går till väga för att komma fram till rätt homeopatiskt medel. Vi fick också titta på många patienterfall. Dels redan inspelade, modell extra svåra, där Carlos undervisade och live cases med Vithoulkas, där både nybesök och uppföljningar ingick.

CIMG0065
160 homeopater från 25 olika länder

Både stora salen och den litet mindre bredvid var fullproppad till brädden med kunskaps-hungrande homeopater som ville lära sig allt vad Vithoulkas och Carlos hade att berätta.

Carlos
Dr Carlos Barbosa

Carlos Barbosa visade oss inspelade patientfall, som vi tillsammans analyserade.

Videofallen var utvalda för att vara extra kluriga, och jag kan säga att de var inte helt lätta. Carlos gjorde det litet mer spännande, genom att uppmuntra oss att lämna in lappar för att, efter egen analys, ge förslag på rätt medel. Och den som svarade rätt fick en materiamedica i pris. Många lämnade in lappar, men inte många lyckades pricka in rätt medel. Det var riktigt kul, men ska erkännas, att även jag tillhörde den stora grupp som inte vann några böcker.

.

CIMG0078
Professor George Vithoulkas

Vid första föreläsningen gick George Vithoulkas igenom vad som utmärker en människa som har hälsan och är frisk.

Hälsan återfinns på människans tre plan, fysiska, emotionella och mentala planet. Och enligt Vithoulkas är man frisk om man har: På det fysiska planet frihet från smärta. Och på det känslomässiga plantet ska man vara fri från passion, och då menar han vad jag förstår frihet från negativa känslor, som binder upp och förslavar, som t ex svartsjuka, att inte lite på sin partner och kontrollera vartenda steg han/hon tar. Och på det mentala planet ska det råda frihet från egoistiska begär. En frisk människa har förmåga att känna glädje och lycka i livet.

George Vithoulkas gick också igenom strategier, utifrån likhetsprincipen, hur man ska tänka vid analysen, vilket medel personen ska ha. Nummer ett är ”totality of symptoms” där finns alla symptom som personen har, i medlet som han/hon får. Men det är bara vid få tillfällen som ett medel kan täcka in en persons alla symptom. Fungerar det inte att bestämma rätt medel på totaliteten av symptom, kan man istället föreskriva på pequliar/keenotes. Och kan man inte bestämma medel varken efter totaliteten eller keenotes, får man istället titta på den mentala, emotionella patologin och rena sjukdomssymptom samt etiologin.

CIMG0054På tisdagskvällen blev vi ”den svenska gruppen” bjuden på middag av Vithoulkas och Academy of Classical Homeopathy. Som tack för maten, men framförallt vår vilja att ära Academins 20-års jubileum sjöng vi en sång till Vithoulkas ära med melodin ”Mamma Mia”.

Grekiska skeptiker

Jag träffade en trevlig grek på kursen och vi pratades vid på båten från Alonissos. Han hade inga bevis för det men han ansåg att skeptikerna troligen är betalda av läkemedelsindustrin. Han tog logiken som bevis, och menade; att med tanke på vilken tid och energi skeptikerna lägger ner på att misskreditera homeopatin, kan det knappast bara vara en hobby.

Om bidrag till grekiska skeptiker vet jag inte mycket. Däremot finns bevis för att skeptiker i England har fått bidrag från Big Pharma. Läs mer här och här.

Han sade också att i Grekland ägnar sig präster åt att kritisera homeopatin genom att påstå att homeopati är en irrlära/kätteri. I Sverige lyssnar vi inte längre på präster. Här har vi istället de sekulariserade humanisterna och vetenskapspoliserna från VoF. Som drar upp riktlinjer, för vad folket får tro eller inte tro. Varje land har sin plåga och det verkar som om homeopatins kritiker har bra fingertoppsskänsla hur de ska lägga upp den skeptiska strategin i sina respektive länder.

CIMG0081Jag har med ojämna mellanrum åkt till Alonissos för att studera homeopati. Och jag måste säga att varje gång jag lyckats ta mig till Grekland, trivs bäst hemma, så är jag lika nöjd och glad varje gång jag är där. Vädret är skönt, husen är vackra och undervisningen är givande. Vad mer kan man begära?

George Vithoulkas fyller 84 år i år. Han berättade att i januari månad hade han blivit däckad av en influensa, som han behandlade med homeopati. Han tillfrisknade. Men inte bara det, han blev jättepigg efteråt. Och nu var han så otroligt pigg sade han, så han var ännu piggare än han var när han var 10-15 år yngre.

Text: Marina Szöges

George Vithoulkas hemsida: www.vithoulkas.com

4 KOMMENTARER

  1. Ja, jag är allmänläkare från Finland men bor i Norge. Skeptikerna borde studera de många tusen av framgångsrika behandlingar i stället för att se på ”omöjligheten” av teorien bak ”förtynningen”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.