Professor granskar Oshercentrum

1
851

 

Professor Johan Thyberg författare till boken ”Forskning till salu – En granskning av Karolinska Institutets dolda agenda” menar att KI utnyttjar Osher-pengarna för att stödja redan pågående forskning. Inga ansträngningar har gjorts av Martin Ingvar och Mats Lekander att starta forskning på alternativmedicin.

Oshercentrums redovisning vad pengarna används till, avslöjar att Osherpengarna har bakats in tillsammans med andra pengaposter som till exempel pengar från Wallenbergsstiftelsen Stockholmsläns landsting, Astra Zeneca m fl.

Tillsammans har pengarna i denna stora pengapåse finansierat  massor av icke alternativmedicinsk forskning, 71 stycken varav en är studie på skillnaden mellan akupunktur och låtsasakupunktur.
Läs mer:  Osher Centrum granskas av professor Johan Thyberg, KI

 

1 KOMMENTAR

  1. Efter donationen intervjuades Martin Ingvar och Mats Lekander av SvD 081022. Deras inriktning klargjordes redan då genom följande uttalande ”Vår centrala hållning är inte att vi bedriver alternativmedicinsk forskning, säger Martin Ingvar”.
    Vidare sa han ”Det fantastiska med en donation är att vi har en säkrad finansiering åtminstone ett par år och kan göra en del högriskstudier som vi annars inte hade vågat. Och jag är här därför att jag i många år har jobbat med subjektiv smärtupplevelse och sambandet med hjärnans fysiologi.”
    ”Vi hade gjort en del vassa jobb om detta som nått en del uppmärksamhet i omvärlden, sen hade jag en idé om hur jag ville utveckla den och i den konkurrens som fanns fick jag professuren.”

    Så det var tydligt redan från början att Martin Ingvar såg Osher Centrets pengar som sina personliga att spendera på sin egen forskning. Händelsen visar tydligt hur låg den etiska nivån är när det handlar om forskning och pengar. Det blir en ojämn kamp när ledande forskare kan tillåta sig ett så oetiskt beteende när det gagnar deras egna syften.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.