Nyöppnad webbplats samlar forskning om homeopati

7
1147

 – Det finns mängder av väl utförd forskning på homeopatisk medicinsk behandling, säger Margot Granvik och Chris Jörgenfelt. De har öppnat en webbplats där de går igenom studier som publicerats i vetenskapliga och medicinska tidskrifter.

På den nyligen lanserade webbplatsen ”Vetenskapen om homeopati”, VoH, samlas vetenskapliga artiklar om medicinska homeopatiska behandlingar. Det är artiklar som publicerats i internationella vetenskapliga tidskrifter, som gås igenom och refereras på svenska av vetenskapsjournalisten Margot Granvik och den erfarna homeopaten Chris Jörgenfelt.

– Syftet med Vetenskapen om Homeopati är att skapa ett stabilare fundament för homeopatin. Idag ställs det krav på att verksamhet inom hälsa och sjukdom ska vara evidensbaserad, det vill säga att behandlingsmetoder ska basera sig på vetenskapliga studier.

– Den klassiska homeopatiska läkekonsten bygger på en 200-årig väldokumenterad kunskap både om behandlingsmetodik och om de homeopatiska läkemedlen. Det har dessutom sedan årtionden tillbaka gjorts väl upplagda forskningsstudier och det finns mängder av intressanta studier som på olika sätt belyser homeopatisk behandling.

– Genom att samla de vetenskapliga artiklar som finns på ett och samma ställe hoppas vi få slut på den utbredda uppfattningen att det inte finns någon forskning. Det finns mycket mer forskning, där den homeopatiska behandlingen är utförd och dokumenterad enligt de forskningsupplägg som rekommenderas inom den konventionella medicinen, än man vid första anblicken kan tro, konstaterar Margot Granvik och Chris Jörgenfelt.

De är tydliga med vad de vill uppnå med webbplatsen.

– Syftet är att lyfta fram de forskningsresultat som publicerats i medicinska och vetenskapliga tidskrifter. Vi läser artiklar, som vanligen är på engelska, och refererar dem på svenska, där vi beskriver hur studien är upplagd och genomförd, vad det blev för resultat, samt forskarnas reflektioner. Vi lägger med länkar till var artikeln kan hämtas, eller var den kan köpas.

Hur mycket debatt det blir på webbplatsen beror på inläggens karaktär.

– Vi ställer höga krav på debattinlägg på Vetenskapen om homeopati. Personangrepp och fula makttekniker accepterar vi överhuvudtaget inte. Vi vill ha höjd på inläggen för att skapa en konstruktiv debatt.

Länk till:  Vetenskapen om homeopati

 

7 KOMMENTARER

  1. Vilket fantastiskt bra initiativ, precis vad vi behöver här i Sverige.
    Vi går mot ljusare tider för homeopatin, en välbehövd förändring är på gång i detta
    avlånga land och VoH är ännu ett steg i rätt riktning.
    Lycka till !!!

  2. Tycker det är jättebra och rent logisk så slipper vi att se flera inlägg angående forskningen från skeptikerna, eller?

  3. Var finns skeptikerna nu? Läser de bara? tror inte det, de vet ju inte vad de är skeptiska mot. De vet inte vad Homeopati är, men åsikter som likt internettroll yvas de över Homeopatins framryckning och uppmärksamhet i Sverige idag. Toppen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.