Inspirerande utildning

3
903

 

Sjutton deltagare samlades i Alvasalen i Arbetets museum i Norrköping för att vidareutbilda sig i klassisk homeopati under tre dagar i mitten av november 2012. Foto: Ing-Britt Jansson

 

– Jag kommer för att förkovra mig, få stimulans och träffa kollegor, säger Barbro Karlson från Stockholm som nyligen deltog i Gunnar Janssons videoseminarium i Norrköping för 14:de gången.

Artikelförfattare: Margot Granvik

Hösten 1999 började Gunnar Jansson hålla årliga seminarier i Norrköping där deltagarna arbetar med inspelade videofall. Den 16-18 november 2012 var det åter dags, nu för fjortonde gången. Under åren har Barbro Karlson deltagit i så gott som samtliga.

– Vi behöver alltid fylla på med inspirerande vidare-utbildning, säger Tony Carlyle och Barbro Karlson från Stockholm. Foto: Ing-Britt Jansson

– Det ökar mitt självförtroende, särskilt när jag under kursen kommer fram till rätt medel för ett patientfall, förklarar Barbro Karlson.

Även Tony Carlyle, också han från Stockholm, är en återkommande deltagare.

– De här dagarna har jag lärt mig flera nya rubriker. Jag har också lärt mig tänka i nya banor när det gäller att behandla patienter. Vi hade ett intressant patientfall om rädslor där jag verkligen fick en tankeställare, som att en rädsla för ”delusions” i sig kan vara större än rädslan för mörkret och att det talar för ett specifikt medel, berättar Tony Carlyle.

Flera av patientfallen var typiska för vilka som söker hjälp hos den homeopatiska läkekonsten: patienter som vandrat runt i den konventionella vården, men inte fått någon riktig hjälp, samt inga, eller en rad med, diagnoser.

Ett exempel var från 1996 då en 25-årig kvinna sökte hjälp för cystitis. Hon hade bland annat haft ulcerös kolit, eksem och svampinfektioner, och fått många antibiotikakurer som inte hjälpt. Nu blev hon hjälpt av homeopatisk behandling. Patienten hade nu, sexton år senare, åter sökt hjälp, denna gång för svår urticaria som blev bra efter två besök hos Gunnar.

En annan patient hade varit med om en bilolycka och hade skadat huvudet svårt. Elva månader senare hade hon, förutom värk och sömnbesvär också drabbats av besvärande problem med minnet. Efter det homeopatiska läkemedlet blev sömnen bättre direkt. Även minnet förbättrades. För varje upprepning av medlet fick patienten klåda, som dock blev bättre för varje gång. På videon framgick tydligt att hon var nästan frisk efter fem veckors behandling.

Ytterligare ett patientfall handlade om en 44-årig kvinna som haft kronisk värk sedan barn, med svåra sömnstörningar, där den vanliga sjukvården stod ganska handfallen. Kännetecknande var många frätande sår och utsöndringar, och efter rätt homeopatiskt läkemedel blev sömnen bättre, och så småningom försvann även värken.

Det var för 14:de gången som Gunnar Jansson, 69 år, höll videoseminarium med patientfall. – Jag vill lära ut homeopati. Vår läkemetod kommer att bli allt viktigare för människor, förklarar han. Foto: Ing-Britt Jansson

Det som är bra med Gunnar Janssons utbildning är de inspelade patientfallen, där man får både anamnesen och uppföljningar och kan se hur patientens hälsa påverkas efter de homeopatiska läkemedlen.

Pedagogiskt är diskussionerna kring urvalet av rubriker för repertoriseringen, och differentieringen av medel innan det slutliga valet av det homeopatiska läkemedlet, givande. Särskilt vid andra och tredje uppföljningen är det en utmaning att bedöma om patientens tillstånd förändrats och om det finns symtom som pekar på en ny tydlig bild av ett annat medel, eller om man ska upprepa det gamla, eller vänta. Den trivsamma och öppna stämningen i undervisningen stimulerar till livliga diskussioner för och emot, och det aktiva engagemanget är både trevligt, och gynnar troligen även inlärningen.

Idag får allt fler barn, ungdomar och vuxna diagnoser inom autismspektrumområdet, som ADHD, autism, asperger med mera. Därför var det extra intressant att ta del av ett patientfall med en diagnos inom autismspektrumområdet: en yngling där mamman redan efter den första homeopatiska behandlingen sade att sonen ”kommit ut ur sitt skal”.

– Ibland är det som att vi får bevittna mirakel. Även om alla med diagnosen ADHD inte kan bli helt bra, så ser vi oftast en avsevärd förbättring, konstaterar Gunnar Jansson.

Det var för 14:de gången som Gunnar Jansson, 69 år, höll videoseminarium med patientfall. – Jag vill lära ut homeopati. Vår läkemetod kommer att bli allt viktigare för människor, förklarar han. Foto: Ing-Britt Jansson

– Genom att ta en fullständig homeopatisk anamnes och hitta rätt homeopatiskt läkemedel, som stimulerar immun-försvaret, kan vi bota. Jag får stimulans av att hjälpa människor, förklarar Gunnar Jansson som passerade pensions-åldern för fyra år sedan, men ändå fortsätter med både utbildningar och patientmottagning.

– När jag ser hur bra patienterna blir får jag energi. Jag är också bergsäker på att homeopatin kommer att behövas allt mer i framtiden och att homeopatin kommer till nytta för många, många fler människor.

– Men det innebär att vi måste ha många fler duktiga homeopater. En gedigen utbildning är oerhört viktigt. Jag menar också att homeopater behöver en basmedicinsk utbildning, på ungefär samma nivå som sjuksköterskor. Däremot måste vi tänka som homeopater, och inte tänka kliniskt eller fastna i läkarnas diagnoser.

Margot Granvik

3 KOMMENTARER

  1. Bra jobbat av herr Jansson. Tyvärr kan man inte vara med alla ggr och det är bara att inse att det är en stor förlust i sin utveckling som homeopat att inte vara närvarande.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.