Läkemedelsindustrins böteslapp är astronomisk

11
832

 

Tidningen 2000-talets Vetenskap skriver i sitt senaste nummer, att Big Pharmas brottslighet är avslöjad.

Ingemar Ljungqvist har läst boken ”Deadly Medicines and Organised Crime” av Cochrane-professrn Peter Götzshe och redoviserar minst sagt hårresande siffror på bötesbelopp som välkända läkemedelsbolag har dömts att betala för bland annat bedrägeri, mutbrott, olaglig marknadsföring, korruption, falsk marknadsföring, ekonomiskt bedrägeri, mutning av läkare m.m.

Här nedan en sammanställning på bötesbeloppen från 2001 och framåt. Och när detta läses, betänk samtidigt att bötessumman är i dollar och inte i kronor!

AstraZeneca: fick böta sammanlagt 875 miljoner dollar 2003 och 2010. Brott; Ekonomiskt bedrägeri, olaglig marknadsföring och mutbrott.

Eli-Lilly: fick böta 1400 miljoner dollar 2009. Brott; Olaglig marknadsföring och bedrägeri.

Glaxo-SmithKline: värst i klassen. fick böta sammanlagt 7025 miljoner dollar under åren 2004, 2006, 2009 och 2011. Brott; Blockering av marknadsföring, korruption, bedrägeri och olaglig marknadsföring.

Merck: fick böta 670 miljoner dollar 2007. Brott: Bedrägeri och mutning av läkare och sjukhus.

Abbott: fick böta sammanlagt 2122 miljoner dollar under åren 2003 och 2012. Brott; Olaglig marknadsföring, bedrägeri, olaglig marknadsföring och mutbrott.

Bristol-Myers Squibb: fick böta sammanlagt 1185 miljoner dollar åren 2003 2007. Brott; Mutning, bedrägeri och olovlig marknadsföring.

Johnson & Johnson: fick böta 1100 miljoner dollar 2912. Brott; Olaglig marknadsföring.

Lundbeck: fick böta 126 miljoner dollar 2013. Brott; Brott mot kartellagen.

Novartis: fick böta 423 miljoner dollar 2010. Brott; Olaglig marknadsföring.

Pfizer: fick böta 2300 miljoner dollar 2009. Brott; Falsk marknadsföring.

Purdue Pharmacy: fick böta 635 miljoner dollar 2007. Brott; Lögner om deras preparat.

Schering-Ploug: fick böta 346 miljoner dollar 2004. Brott; Returkommission.

Serono Lab: fick böta 740 miljoner dollar 2006. Brott; Korruption.

Tap Pharmaceuticals (Abbott): fick böta 875 miljoner dollar 2001. Brott; Ekonomiskt –bedrägeri.

————————————————-

Min kommentar: Att Big Pharma har fått böta över 20 000 miljoner dollars låter som ett fantasibelopp. Fråga som infinner sig, har jag räknat fel? Nej, jag tror inte det. Men läsare får gärna rätta mig om jag har gjort det. Denna bötessumma är helt vansinnig. Läkemedelsindustrin räknar kallt med att de kommer att få böta, men de får in så mycket pengar på sina piller och vacciner, så de har råd.

Marina Szöges

 

 

 

11 KOMMENTARER

 1. Hej Marina!

  Du skriver: ”Fråga som infinner sig, har jag räknat fel? Nej, jag tror inte det. Men läsare får gärna rätta mig om jag har gjort det.”

  Så då tar jag tillfället i akt och rättar dig. Eller ber dig använda samma siffror på samtliga ställen. Det är nämligen en enorm skillnad på 20000 miljarder och 20000 miljoner.

 2. Hej, det var väldigt snällt av dig att rätta mig, för det var ju pinsamt att skriva ett sådant fel på första sidan. Men eller hur, 20 000 miljoner dollar är inte dåligt det heller, att få i böter. Det är nog bara läkemedelsindustrin som kan klara sådant.

 3. Håller med om att det är för jäkligt. Observera att skeptiker är emot pseudovetenskap. Vad man anser om exempelvis läkemedelsindustrin har inget med VoF eller skeptisism att göra.

 4. Marina: Skeptisism har ingenting med läkemedelsindustrin att göra, jag vet inte var du fått det ifrån.
  Som skeptiker är man kritisk till pseudovetenskap, och där ingår homeopati.

  • Men borde ni inte starta upp er skeptisism mot läkemedelsindustrin istället? Där kan ni verkligen göra nytta för mänskligheten. Forskning visar att så många som 3000 personer dör i Sverige varje år av vårdmissar. Varför kritiserar ni inte det? Och varför är ni kritisk till homeopati? Hur många dör per år i Sverige av homeopati?

   Om ni inom VoF är så vetenskapliga som ni vill ge er ut för att vara, borde ni då inte titta med vetenskapliga ögon på homeopati. Och inte som nu med förutfattade meningar. VoF är samma skrot och korn som på Zemmelweis tid förnekade sanningen att komma fram. VoFs grindvakter vet ingenting om homeopati. Det enda ni vet är det som andra sneddvridna skeptiker skriver om homeopati.

 5. Det intressanta i frågan är hur mycket pengar läkemedelsbolagen får betala i böter för samma form av lagbrott i Sverige? För det är helt ologiskt att tro att vad som sker i USA inte sker här. Finns det några siffror på det? För det kan väl inte vara så att svenska myndigheter aldrig finner några lagbrott från läkemedelsbolagen? Det tyder i så fall på antingen bristande lagstiftning eller en ovilja att ta tag i industrins övertramp.

 6. Marina: Som skeptiker är man emot pseudovetenskap, och vi tillsammans med alla(?) myndigheter på jorden anser att homeopati är en pseudovetenskap utan vetenskaplig förankring.
  Så ser det ut i dag. Kan någon visa på bra studier som visar annat är jag självklart beredd att ändra mig.

  Svar till Uffe: Nu räcker det. Detta är ditt sista inlägg för en lång tid framöver.

  Skeptikers åsikter stämmer inte överens med verkligheten. Ni får ha vilka åsikter ni vill, men det får ni ha någon annanstans. Att homeopati skulle vara en pseudovetenskap, har skeptiker hittat på. Det pågår vetenskaplig forskning på homeopti runt världen, inklusive i Sverige och att klassa ut homeopti som pseudovetenskap, är litet väl förhastat.

  Du Uffe, kan fortsätta att diskutera med dina kompisar från VoF på era egna forum, men här på Dagens Homeopati arbetar vi efter övertygelsen att homeopati är en fungerande läkemetod som har hjälpt miljontals människor att få tillbaka hälsan.
  Den homeopatiska läkekonsten är över 200 år gammal och den blir mer och mer populär. Och anledningen till det är att homeopati fungerar och när kroniskt sjuka får hälsan tillbaka berättar de för andra, som också vill prova homeopati.

  Ni skeptiker har inte någon chans att hejda homeopatins framväxt. Det som är gott ska växa och det som är ont ska tyna bort. Ni försöker hejda något som är bra för folket, sluta med det. Som jag skrev tidigare, gör något vettigt istället. Varför inte ägna er åt det som är bra för folkhälsan istället för att försöka förhindra människors rätt att själv bestämma här i livet, vad de vill göra. Nejdu Uffe och hejdå, jag säger: – Vi vill ha hälsofrihet!

  Marina Szöges

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.