Fiende till alternativmedicinen utnämnd till årets apotekare

3
700

 

Dan Larhammar, apotekare och  professor i molekylär cellbiologi som vigt sitt liv till att bekämpa homeopati och antroposofisk medicin utnämnd till årets farmaceut.
dan-larhammar
Apotekare Dan Larhammar, den stolte riddaren mot alterativmedicinen (Foto från Dan Larhammar fan-klubb på facebook)
Dan Larhammar, som är engagerad i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning VoF och arbetar för att ta bort människors rätt till valfrihet inom vård och omsorg, har fått utnämningen årets farmaceut av Sveriges Farmaceuter. Priset tilldelas till Larhammar för hans arbete med att främja evidensbaserad medicin och misskreditera den antroposofiska medicinen.

Dan Larhammar säger att utnämningen är hedrande.

– Speciellt eftersom att jag kritiskt granskar alternativmedicinen, och möter mycket motstånd och påhopp från upprörda människor som tror på alternativmedicin, säger han till Dagens Apotek. Dan Larhammar menar också att det kan vara svårt för obildade människor, s.k. lekmän, att skilja på vad som är vetenskap och vad som är pseudovetenskap. Farmakologi är en komplicerad vetenskap och det är lätt att människor tar åt sig alternativmedicinen för de tror att den fungerar.

Sveriges Farmecauter motiverar priset med: 

”Utmärkelsen Årets Farmaceut tilldelas Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, för hans stora engagemang för Evidence Based Medicine (EBM) och för den farmaceutiska professionen.

Som apotekare är Dan Larhammar en förebild som en argumenterande läkemedelsexpert, alltid med en gedigen vetenskaplig ansats och har bland annat med framgångsrik målmedvetenhet varit en röst i debatten om antroposofiska läkemedel.

Dan Larhammar har forskat inom receptorfarmakologi sedan början av 1990-talet och är ämnesföreträdare och examinator i ämnet farmakologi på läkarprogrammet och biomedicinprogrammet. Han är engagerad i föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, som har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat”.

Sveriges Farmaceuter har rätt att dela ut vilket pris de vill, till vilka de vill. Men att så oblygt skriva om Dan Larhammars engagemang i föreningen vetenskap och folkbildning VoF och skriva om hans ”framgångsrika målmedvedvetenhet” i debatten om antroposofofiska läkemedel, visar på en osnygg inblandning från VoF i utnämningen av Larhammar.

Marina Szöges

 

3 KOMMENTARER

  • Dan Larhammar menade ”lekman” som jag översatte till obildad.
   Men det är exakt det han menar. För han säger även följande, som jag kommer att skriva om i nästa artikel som jag publicerar senare idag. Jag citerar mig själv:

   ”Något som också är anmärkningsvärt är Dan Larhammars usla människosyn. Hans uttryckssätt är överlägsenhet och han menar att högutbildade har större kunskap i förhållande till genomsnittliga och därför bör en högutbildad våga stå på sig i diskussionen mot personer inom alternativmedicinen. Enligt Larhammars synsätt, så tyder det på att han anser att en apotekare med svensk utbildning vet mer om alternativmedicin, än vad terapeuterna själva vet om terapin som de utövar”

   Läs mer här. Nu ska Dan Larhammar arbeta på EU-nivå för att misskreditera homeopati. https://dagenshomeopati.se/2016/10/10/dan-larhammar-ska-ut-och-arbeta-pa-eu-niva-for-att-misskreditera-homeopati/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.