Karin går på homeopatibehandling och sparar tusenlappar

1
1183
Karin Lundqvist
Tidigare hade Karin sju karensdagar och var tvungen att sjukskriva sig 14 dagar varje vår. Tack vare homeopatisk behandling har karensdagar och sjukdagar minskat till ett minimum

Efter att Karin bott i ett mögelhus hade allergiska besvär uppstått. När det var som värst var hon tvungen att ta stora mängder kortison, antihistaminer och även ta kortisonsprutor varje vår, för att överhuvudtaget kunna vistas ute. Hon svullnade upp av kortisonet och kände en konstig kombination av trötthet, ”uppspeedning” och magen var orolig.

– Hela jag var helt slutkörd, kroppen skrek att den inte mådde bra.

Bäst mådde hon på vintern när gråbosäsongen var över.
– Men då fick jag istället känning av astman och blev tungandad och slemmig och hade känsla av att inte få luft ordentligt.

Karin mådde uselt men stretade vidare i livet, så gått det gick. Sedan blev hon tipsad att gå till homeopat. Först var Karin skeptisk, men tänkte

– Okej,  om homeopaten kan göra mig så frisk att  jag slipper ta kortison-sprutor varje vår, är det bra.

Karin gav homeopatin en chans och har inte ångrat sig en enda sekund. Resultatet blev över förväntan.

I korta drag kan behandlingen beskrivas; Karin gick till homeopaten på våren men den riktiga behandlingen började först på hösten när den värsta allergisäsongen var över. Då började hon ta homeopatiska mediciner och samtidigt trappa ned på kortisonpreparaten. Trots att hon tog mindre kortison, blev astman bättre och det blev lättare att andas.       – Det kändes som att få ner ren luft i lungorna  och blodet syresattes bättre. I samma veva började Karin också känna sig piggare, gladare mer harmonisk och började även sova bättre.

Fri från kortison

Februari månad året därefter hade hon helt lyckats sluta med kortisonet. Sedan när våren kom höll sig allergin borta, kunde till och med stå i en vitsippsbacke under den värsta pollensäsongen.

Från att ha varit beroende av kortison och till och med kortisoninjektion på våren och var tvungen att sjukskriva sig i 14 dagar, kunde Karin nu stå i en vitsippsbacke och njuta.

Hon går fortfarande på homeopatisk behandling, astman och allergin är borta men äldre besvär som nötallergi och laktosintolerans finns fortfarande kvar, men i en mycket mildare form. Både homeopaten och Karin har gott hopp att även de besvären försvinner med tiden.

Ungefär en gång i månaden tar Karin homeopatisk medicin – Jag känner när det är dags, för då börjar jag känna mig litet mer allergisk, inte allvarligt men börjar bli litet känslig för lukter och då tar jag en dos till.

Att gå på behandling hos homeopat kostar pengar, men säger Karin
– att få vara frisk är värd varenda krona.

Men hur mycket kostar det egentligen, om man jämför homeopatisk behandling med vanlig sjukvård?

Det kostar pengar att vara sjuk

Vi gör ett räkneexempel. (Notera att artikeln är från 2012 vilket innebär att pengakostnaden inte riktigt stämmer överens med dagens pengavärde/MS)

Först räknar vi ut vad det kostade för Karin att vara sjuk och gå till den vanliga sjukvården, där man får en icke botande behandling, Högkostnadskortet är på 900 kr och taket för mediciner är 1800 kr. Tillsammans blir detta 2700 kr sedan lägger vi till kostnaden för 6 – 7 karensdagar per år, som tillsammans blir ca 6000kr på ett år.

Det kostade Karin ca 9000 kr per år att vara sjuk.

Billigare med homeopati

I början går man ofta till homeopaten, men nu går Karin var 4-e månad. Ett besök kostar 750 kr . Det blir 3 x 750 kr = 2250 kr och till det tillkommer kostnad för homeopatiska läkemedel som kostar ca 90 kr per burk. För Karin går det knappt åt 2 burkar per år.  Lägger man ihop kostnad för homeopatikonsultation och kostnad för medicin blir det 2430 kr per år.

I vårt räkneexempel kan man alltså säga att Karina tjänar 6570 kr per år genom sitt val att istället för den konventionella sjukvårdens symptomlindrande vård, välja botande homeopatisk behandling. Hon har helt betalat med egna pengar, men det har ändå blivit en vinst för henne, både ekonomiskt och hälsomässigt.

Det har också blivit vinst för skattebetalarna. Nu tar Karin inga konventionella läkemedel, men tidigare kom hon snabbt upp i högkostnadsskyddet och fick därmed astmamedicinen subventionerad av staten.

I räkneexemplet har jag inte tagit med inkomstbortfallet som blir när man ersätter lön med sjukersättning. Och åt andra hållet har jag inte tagit med eventuella karensdagar som kan uppkomma vid förkylningar och andra akuta åkommor, som normalt friska människor kan få.

Man får också ta hänsyn till tidsfaktorn; I början av behandlingen går patienten ofta till homeopaten, men varteftersom personen tillfrisknar glesas besöken ut, för att slutligen kanske bara bli ett om året, eller kanske ännu färre. Vilket alltså betyder att kostnad för homeopatisk behandling är dyrare i början men reduceras till ett minimum när personen sedan tillfrisknar.

Även arbetsgivaren gör en vinst nu när Karin är friskare, som inte längre behöver lägga ut  pengar på sjukersättning och eventuell kostnad för vikarie.

Sammanfattning: Den homeopatiska behandlingen har ökat Karins livskvalité, astman och allergin är borta och mer pengar i plånboken. Skattebetalarna behöver inte längre subventionera läkarbesök och skolmediciner, samt arbetsgivarens kostnad för sjukfrånvaro har minskat.

Text och foto: Marina Szöges

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Ja det finns enorma vinster att göra, både för samhället och den enskilde individen, om alternativmedicinska behandlingar kunde finnas till hands och erbjudas på vårdcentraler, lasarett och övriga institutioner.
    Tänk sedan vilket lidande som folk skulle besparas, att få bli genuint friska, istället för att konstant få gå halvsjuka med symtomundertryckande medicinering. De enda som tjänar på detta system är läkemedelsindustrin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.