Jävig professor kritiserar antroposofisk medicin

15
910
vidarkliniken
Vidarkliniken

SVT-nyheter tillåter den jävige professorn Dan Larhammar, styrelseledamot i VoF-riksstyrelse och styrelsemedlem i konsultbolaget Larhammar Consulting AB, att prata strunt på bästa sändningstid.

Dan Larhammar
Dan Larhammar

Professorn som är djupt insyltad i både skeptikerrörelsen och Läkemedelsindustrin menar; ”det är olyckligt om vad som helst kan kallas läkemedel, och man kan inte lita på vad man får, och det är allvarligt att lura folk”….osv pratar Larhammar på, som den skeptiker han är.

Om SVTs övertramp att bjuda in Larhammar skedde av okunnighet eller en vilja att förvilla får vi väl aldrig veta. Men det är väldigt opassande att låta Dan Larhammar som arbetar inom läkemedelsindustrin att uttala sig om alternativmedicin. Han driver tillsammans med sin fru Konsultbolaget Larhammar Consulting AB, vars syfte är att hjälpa läkemedelsindustrin att introducera nya läkemedel på den svenska marknaden.

Frågan som uppstår är, varför bjuder SVT in en så uppenbart jävig person som Dan Larhammar? Borde de inte istället sträva efter att låta en mer neutral person, utan ekonomiska intressen inom läkemedelsindustrin, vädra sina åsikter om antroposofisk medicin ska införas eller inte, i den svenska lagstiftningen.

Läs mer och se gärna nyhetsinslaget på NewVoice

Till detta ovan ska också tilläggas att Dan Larhammar är med i tankesmedjan Fri Tanke. Där man diskuterar filosofi och vetenskap. Tankesmedjan leds a Christer Sturmark, som är ordförande för ”humanisterna”. Vetenskap och Folkbildning VoF och humanisterna är tvillingföreningar från samma sida. Skeptiker från de olika organisationerna skapar nätverk som binder ihop dem med varandra. De vet att de blir starka och kan uträtta mycket, när de samarbetar med varandra. Men de arbetar inte för mänsklighetens bästa, utan syftet är att begränsa vår frihet och våra möjligheter att göra fria val. Och meningen är, i alla fall om Dan Larhammar får bestämma, att alternativmedicinen ska försvinna och kvar blir läkemedelsindustrins piller och profiter.

Marina Szöges

 

15 KOMMENTARER

 1. Jag har märkt att särskilt Sveriges Radio Vetenskaps radio och nyheter förespråka en VoF hållning samt gör reklam och propaganda- reklam för läkemedelsindustrin. Det är så ofta jag har tröttnat på att lysna. Nu gör SVT det också. Det är en mycket lågt journalistisk kultur. Helt o-objektiv och ovetenskaplig. Det är skrämmande likt indoktrinering. Detta borde inte förekommer i allmänna radio och TV. I en demokratisk land ska individer gå före företag, och frihet ska respekteras. Men tyvärr är tendensen att många myndigheter sedan 2000 buger till storföretag. Det finns tydligen en fallang bland programledarna som också hör till VoF.
  Hur förklara programledarna detta beteende ?

 2. Jag är medicinsk student till Larhammar och kan helhjärtat meddela att han menar varenda ord han har sagt. Det han säger baseras inte på ekonomiskt intresse utan den ekonomi som finns är uppbyggd på hans kunskap och drivande kraft som enastående forskade, professor och föreläsare. Hela hans liv har gått ut på att förespråka sanning och rättelse, och även om ni nämner hans roll i läkemedelsindustri är det neurologi han är forskare inom. Han kan genom bara ett experiment motbevisa era enskilda påhitt till ”medicin” och jag tycker det är patetiskt att ni riktar denna typ av kritik emot en av Sveriges största och bästa forskare

  • Hej student!
   Vi är många, troligen alla, inom alternativbranschen som inte håller med. Anledningen till det är att det fungera. Jag är homeopat och jag vet av egen erfarenhet att det fungerar. Det finns också vetenskapliga studier som visar det.

   Läs gärna på litet om homeopati. Här en databas med ca 1000 artiklar om homeopati: http://researchinhomeopathy.org/database/

 3. Marina, du hävdar alltid att homeopati fungerar, oavsett hur många misslyckade försök som rapporterats. För att vara så säker som du är bör man också kunna visa hur det kan fungera. Alla sådana försök till förklaringar har hittills misslyckats.

  Varför är du inte mera ödmjuk inför möjligheten att homeopati kanske inte är den mirakelmetod som du hävdar?

  Jag har själv forskarbakgrund och det som driver mig är nyfikenhet och en vilja att gå till botten med olösta gåtor eller påståenden. Detta sökande sitter mycket djupare än ekonomiska intressen. Jag tror det är precis samma sak för Larhammar. Han kan bara inte hålla tyst när han konfronteras med direkta felaktigheter eller dåligt underbyggda påståenden. Rätt inställning tycker jag.

  • Brynolf, med tanke på att jag och övriga homeopater i Sverige och övriga världen märker och vet att homeopati fungerar. Finns bara en sak att säga. – Det måste vara något fel på er forskning.

   Och frågan är: Om kartan inte stämmer överens med terrängen. Är det kartan eller terrängen man ska ändra?

  • Brynolf,
   För att kommentera din påstående att ditt och Larhammars intressen är mycket djupare än ekonomiska. Det kan jag inte tror på för varför, av alla möjliga fenomen han kunde lägga sin nyfikenheta att undersöka välja han att gå ut i allmänna medier om just en helt harmlös, miljövänlig samhällsrörelse, folk och djur som har erfarit läkande effekter där inte s.k. skolmedicin har hjälpt. Varför gör han inte en stor grej att det inte gå att mäta smärta eller huvudvärk hos någon. Eller om ”han konfronteras med direkta felaktigheter eller dåligt underbyggda påståenden” då finns det långt viktigare saker i samhället att undersöker för allas bäste. Men just att han gå på homeopati offentligt som kritiker, istället för att själv undersöka det i en sann vetenskaplig öppen hållning i olika avhandlingar och med elever är för hans egen ekonomisk intresse av att säljer sina tjänster till just farmaceutska industrin.
   Det är mycket egen intresse och fullt att hävda objektiv vetenskaplighet .
   Det är därför mycket anmärkningsvärt att SVT gå på hans förfarande. SVT eller dess personal ser ut att också har ekonomisk intresse i sammanhanget.

   Varför inte ta upp ett vardaglig fenomen som varför vattenånga dras ihop till moln och hur man kan mäta och förklara det som ske ? Kan du som fysiker?

   • Nigel, utan att säkert veta vad Larhammar tycker och tänker tror jag att han uttalar sig om alternativmedicin för att man frågar honom om just det. Tror knappast han fått frågor om vattenånga och moln, eller vad tror du?

    Meterologi är förresten inte något specialområde för min del och jag ser heller inte någon vits med att diskutera det här, så länge ingen påstår att det kan förklara mekanismen bakom homeopati 🙂

    Något som däremot intresserar mig är vissa teorier om att kvantmekanisk sammanflätning och liknande skulle kunna förklara homeopatins påstådda verkan. Har redan skrivit om det på Dagens Homeopati samt Newsvoice. För övrigt mycket trevliga diskussioner med en respektfull ton, oavsett åsikt.

 4. Jag har aldrig forskat inom medicin eller homeopati men väl inom fysikområdet. Jag är nyfiken på mekanismen bakom homeopatins påstådda effekt. Jag är i grunden inte emot homeopati eller andra alternativa metoder men jag nöjer mig inte med att tro att något fungerar, jag vill veta hur. Om du är så säker kan du väl förklara hur det hänger ihop eller kanske lämna en referens som är trovärdig och som inte undviker de svåra frågorna. Om homeopatin kan bevisas är jag öppen för den, utan tvivel. Med bevis menar jag alltså något som är mätbart och resultat som kan upprepas.

 5. Svar till DLs student:
  Det är väl känt att studenter ofta idolisera sina lärare men med vilken vetenskaplig objektivitet och bevis hävde du att DL är en av Sveriges största och bästa forskare? Även om det var bevisbar så hindra det inte honom från att vara jävig och partisk. Självklart är han det. Han är i business och den kommersiella världen är tuff och därmed ofta aggressiv i sin marknadsföringssätt.

  Tyvärr är inte längre våra universiteten helt oberoende. De är allt mer beroende av pengar från industri ( i detta fall den farmaceutiska industrin) och kapitalägare. Detta är synd för samhället, och vår frihet, rättvisa och objektiv integritet.

  DL undertecknade ett brev som publicerades i DN efter före årets Nobelprisutdelning med 5 andra pristagare där bl.a. annat han uttrycker ett löst påstående att det måste vara omöjligt för vatten att ha ett minne. Påståendet är till den farmaceutiska industrins fördel och visa inte en vetenskaplig attityd utan en kommersiell. Antagligen vet DL hur långt vattenvetenskapens forskning har kommit i att bevisa att vatten har visst ett minne. Då är det naturligt i kommersialisms kultur att den farmaceutisk industrin vill blockera denna kunskap. Industriella aktiebolag ska enligt lag jobba åt sitt eget bäste !… inte samhällets eller individens. Denna kunskap om vattnets minne skulle möjliggör mycket billigare och miljövänliga mediciner i konkurens med den rådande farmaceutisk industrins starka och dyra preparat med många miljöproblem. Just t.ex som homeopati.

  Nyligen har farmaceutiska industrin fått SVT igen att obefogad klanka ned på någon fattig litet företag/konkurrent hälsokostbutik i en förnedrande spionerad nyhetssändning. Det smaka illa och lukta BIG Brother fasoner. Vem i SVT jobbar åt denna industri ?

  Det börjar bli dags för oberoende journalister att spionera på de farmaceutiska bolagens upphandling med svenska statens representanter tycker jag. Även SVT själv borde granskas noga. Jag betala en medlemsavgift just för att få oberoende information.

  I dagens kommersiell samhället är det alltid det starkare som vinner…. Inte den objektiva sanning eller oberoende vetenskap. Det är de stora företagen som vinner och de små konkurrenter ska slås ut. Det är fult, omoralisk och inte en riktig fri-marknad, inte demokrati utan en manipulerad marknad och en plutokrati. Och DL stödjer tydligen denna subjektiva, kommersiella, aggressiva kulturen.

 6. Tack Marina!
  Har kikat lite på https://www.hri-research.org/ och den forskning som Steven J Cartwright ägnar sig åt är precis det jag syftar på när jag efterfrågar en mera kritisk hållning. Jag har ingen aning om han själv är frälst avseende homeopati men de frågor han ställer är i stort sett samma som jag brukar framföra. Hoppas bara att han presenterar samtliga resultat, oavsett om de talar för eller emot homeopatin. Det är alltid bättre att söka sanningen än att inte ens försöka, oavsett om man finner den eller ej.

  En fråga som inte har så mycket med detta att göra. Finns det mycket vidskepelse inom homeopatin? I dokumentären ”Skaka och späd” där Corinna Ditscheid hävdar att homeopatiska preparat ska knackas 8 ggr i ett bord för att fungera. Det är väl inte så ni arbetar i allmänhet? Se http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/546574?programid=412

 7. Brynolf. Det finns ingen vidskepelse inom homeopatin. Det är något som skeptikerna har hittat på. ”Att knacka homeopatiska medel 8 gånger i ett bord för att det ska fungera” är inte korrekt beskrivet. Ett homeopatiskt medel man köper har redan effekt och kan stoppas direkt i munnen, vilket också beskrivs i detta reportage. Corinna Ditscheid stoppar en globuli i sin sons mun.

  Men det går också att själv skaka upp medlet litet extra för den som vill, som Corinna också gjorde. Det gör man genom att lägga piller i vatten och låta det lösa sig där. Därefter skakar man det. Men det räcker inte med att knacka det i bordet, utan det handlar om en rejäl skakning. Det är detta som är potensering. För att få till effekten behöver medlet både spädas och skakas.

  Och hur många gånger skakningen sker? I samma reportage som ovan berättar man om ett företag där homeopatiska läkemedel tillverkas har de en potenseringsmaskin. Lyssnar man noga så låter det som om maskinen skakar 10 gånger mellan varje spädning. Jag tror 10 gånger är ett vanligt antal skakningar.

  Men obs, det är absolut inget mystiskt med att homeopatiska medel skakas och spädes, för det är ju så de tillverkas. Det finns också en homeopatisk farmakopé som exakt beskriver hur homeopatiska medel ska tillverkas. Skeptiker försöker få det till att man skakar och späder på ett mystiskt sätt, men egentligen är processen reglerad in i minsta detalj och det finns ingen mystik alls.

  • Steven J Cartwrights forskning är väldigt intressant. Brynolf kanske du ska gå på HRIs forskningskonferens nu i vår. Det vore väl intressant!

   Där kommer många vetenskapsmän presentera sin forskning. Både studier på homeopatins effekt, vad den kan göra för patienter. Men även forskare som arbetar med att forska fram hur det egentligen går till när homeopatins energier förmedlas och åstadkommer biologisk respons. Det är spännande saker på gång, där fysiken och kemin och troligen även biologin på något sätt sammanstrålar i något som den med enbart fysikalistiskt synsätt har svårigheter att hänga med i. Jag vet inte vilka forskare som ska delta på konferensen, men det kanske redan står på HRIs hemsida.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.