Homeopati bra för både hälsan och ekonomin

2
725

Homeopati, akupunktur och antroposofisk medicin är bra för samhällsekonomin

En studie som utfördes i Holland mellan 2006 och 2009 som omfattar 150 000 människor visar att de patienter som gick till en läkare som var utbildad i homeopati, akupunktur eller antroposofisk medicin kostade samhället mindre pengar.

I Holland inbegrips homeopati i försäkringssystemet, och studien visar att skattebetalarna sparade 7%, ca 1530 kronor per år och patient. Studien visar också att patienter som går till alternativmedicinskt utbildade läkare lever längre, än dem som går till vanliga läkare. (1)

Ökad livskvalitet

Studie, utförd i England mars 2007, visar att patienter som fick homeopatisk behandling fick ökad livskvalitet.

Under fyra veckors tid samlade 51 olika homeopatiska läkare in data från samtliga patienter som under perioden besökte homeopatiska sjukhus i England. Sammanlagt samlades data in från 1797 patienter med 235 olika medicinska problem. De tio vanligaste sjukdomssymptomen var; eksem, kroniskt utmattningssyndrom, klimakterieproblem, depression, biverkning av cancerbehandling, ledgångsreumatism, astma, ångest, IBS och MS.

Patienterna fick värdera sin hälsa; 73.2 % av dem som kom för andra gången uppgav att de blivit friskare, och av dem som kom för 6-e gången hade 87.2 % blivit bättre. Redan efter andra besöket uppskattade 34.5% att de hade fått bättre livskvalitet. Och vid 6-e besöket hade 59.3 % fått bättre livskvalitet.

Forskarna fann också att det var vanligt att personer som inte hade fått hjälp inom den vanliga sjukvården istället sökte sig till homeopatisk behandling, för att där försöka få den hjälp de behövde. (2)

Observationsstudie visar att 80.5% av barnen blev bättre

Studien som utfördes på det homeopatiska sjukhuset i Bristol i England och pågick mellan 1997 – 2003, omfattades av 6544 kroniskt sjuka patienter.

70.7 %, alltså 4627 patienter rapporterade att de hade blivit något friskare till mycket friskare. Och av dessa uppgav 50.7 % att de hade blivit bättre eller mycket bättre. Av de 1 270 behandlade barnen fick 80.2 % allt från något bättre till mycket bättre hälsa. De sjukdomssymptom som visade bäst resultat var astma, eksem, IBS, klimakterieproblem och migrän.

Studien visar att homeopatisk behadling har förmåga att ge en stor procent kroniskt sjuka patienter lindring och bot, vid en rad olika sjukdomar. (3)

Ytterligare några exempel

Fibromyalgi och homeopatisk behandling.
Amerikansk studie visar att 13 av 26 (50%) homeopatipatienter upplevde en 25 % förbättring i smärtsamma ömma punkter, jämfört med 4 av 27 (15%) patienter i placebogruppen. Studien är dubbelblindad, randomiserad och placebokontrollerad. (4)

Homeopati kan förebygga diarré hos nyfödda griskultingar
523 griskultingar delades in i två grupper, 260 fick homeopati och 265 fick placebo. I homeopatigruppen fick 3.8%, 10 kultingar diarré. Och i placebogruppen fick 24%, 63 kultingar diarré. Det var 6 gånger mindre risk för homeopatikultingarna att få diarré än placebokultingarna. Dessutom de griskultingar som fick diarré i homeopatigruppen fick en lindragare form och tillfrisknade snabbare än dem i placebogruppen. Studien är randomiserad, blindad och placebokontrollerad och dessutom utförd på griskultingar, vilket innebär att placeboeffekten är med stor sannolikhet lika med noll. (5)

Homeopati hjälper vid klimakteriebesvär
Värmevallningar minskade och sömnen blev bättre för 83 av 102 kvinnor som deltog i studie där de fick homeopati i stället för hormonell behandling. (6)

Barn med adhd fick bättre hjälp av homeopati än av metylfenidat (Ritalina och Concerta)
Tre av fyra barn med adhd fick bra resultat av homeopati – i genomsnitt redan efter 3,5 månader. Totalt 115 barn, varav 92 pojkar och 23 flickor, ingick i studien. Barnen var mellan 3 och 17 år, med en medelålder på 8,3 år. De hade diagnosen adhd enligt diagnossystemet DSM-IV. Forskarna rekommenderar att för de mindre barnen, där skolan inte ännu har börjat ställa krav, bör homeopati bli ett förstahandsval. (7)

Studie visar att homeopati kan bota och lindra psoriasis
En två-årig observationsstudie där 82 patienter deltog visar en avsevärd förbättring. Den konventionella medicineringen och behandlingen kunde minskas betydligt. (8)

Läs också om Karin, som efter homeopatisk behandling blev mycket friskare och numera sparar ca 9000 kronor varje år på förlorad arbetsinkomst och sjukräkningar.

Text: Marina Szöges

Källor

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21695547

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=towards+standard+setting+for+patient-reported+outcomes+in+the

3. http://dcscience.net/spence-jacm-05.pdf

4. https://dagenshomeopati.se/2011/08/23/homeopatisk-behandling-hjalper-patienter-med-fibromyalgi/

5. http://www.archibel.com.mx/downloads/LiesbethEllinger-HomInPiglets.pdf

6. Vetenskapenomhomeopati.se

7. http://vetenskapenomhomeopati.se/category/neuropsykiatri

8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192019

2 KOMMENTARER

  1. Just det, så är det! Folkhälsan kommer att handla om riktig mat och alternativmedicin, dvs naturlig kost och medicin utan gifter och syntetiska ämnen. Det kommer att kostar mindre för samhället och för den som vill hålla sig frisk och kry. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.