Homeopaterna i Almedalen

6
810

 

Vi är några homeopater i Almedalen. Själv kom jag litet före de andra och hann se en paneldebatt som akupunkturförbundent hade anordnat, med temat ”Äkta akupunktur i det fria vårdvalet”

CIMG0007Deltagare var Annika Billström ordförande kroppsterapeuternas yrkesförbund, Mats Fredland ordf akupunkturförbundet, Rolf Gunnar Karlsson läkare och författare, Eva Kockinen Sifo och Maria Torshall chefredaktör på tidningen Hälsa. Moderator Alexandra Charles.

Akupunkturförbundet arbetar, tillsammans med kroppsterapeuterna att få till ett BOT-avdrag. Med skatt arbetsgivaravgift och moms blir priset ganska högt, vilket medför att redan där försvinner akupunktur som ett alternativ för de som har ont om pengar.

Valfrihet att välja vilken vård man vill ha, denna valfrihet bör också inkludera alternativmedicinen.

Sifo har gjort en undersökning intresset för akupunktur, och undersökningen visar att hela 70 % av de tillfrågade skulle välja akupunktur om behandlingen fanns som ett val inom den vanliga sjukvården.

Jag kommer inte ihåg någon som uttryckte negativitet på paneldebatten, utan alla som talade var positivt inställda och ansåg att akupunktur borde bli mer tillgänglig för folket. Och då är det akupunktur med gedigen utbildning det handlar om och inte bara en kortare kurs. Sifoundersökningen visar att flertalet av Sveriges folk vill ha behandling av en välutbildad akupunktör. Undersökningen visar att 49 % av de tillflrågade vill ha behandling av en akupunktör som har en flerårig yrkesubildning med 60 poäng basmedicin, Medan 25 % av de tillfrågade sade att akupunktkörens utbildning inte spelar något roll, bara det blev ett positivt resultat. Men endast 8 % ansåg att det räckte med att behandlaren har några få veckors utbildning.

Så fram för mer alternativmedicin i sjukvården. Akupunktörerna är på rätt väg, men de liksom övrig alternativmedicin har en bit kvar. Bara i vårt närmaste grannland Norge har det hänt mer, för där har de en 4 – årig universitetsutbildning.

Här i Sverige har vi Socialstyrelsen, som är mycket restrektiv mot alternativa terapimetoder som i många långa tider har arbetat emot alternativmedicinen. Det sägs att ”många” politiker är ”rädda” för Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen var inbjuden till denna paneldebatt, men eftersom de inte hade någon möjlighet att komma tackade de nej.

Tidigare på förmiddagen träffade jag en centerpartistisk politiker som sade att hon tror det är en tidsfråga innan alternativmedicinen kommer in i sjukvården. Och pekade på att det är viktigt att det forskas mer på alternativa terapimetoder, men nämnde att det finns medicinare på ganska höga poster inom partiet, som bromsar utvecklingen.

Hittills har vi klarat oss utan regn. Just nu 11.35 skiner solen genom disiga moln.

Inom kort kommer information hur det går för oss homeopater och bilder på platsen där vi står.

Marina Szöges

6 KOMMENTARER

 1. Och i morgon skall vi till ett seminarium om narkolepsi.
  Medverkande: Britta Lundgren, prof. I etnologi vid Umeå Universitet, Björn Håkansson ordf. Föreningen för de Neurosedynskadade samt Margareta Eriksson ordf.Narkolepsiföreningen. Vad har samhället gjort för att hjälpa dom drabbade?
  Med vänlig hälsning, Tarja Arvinen

 2. Tack för detta – ser framemot mer Almedals-info så småningom.
  Trevligt med akupunkturen – trist att inte Socialstyrelsen deltog ..men inte förvånande!
  Hoppas det blir lika positivt betr. homeopatin.
  Bästa hälsningar 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.