Gunnar Jansson har synpunkter på högskoleprovets fråga om homeopati

0
770
Gunnar Jansson tycker att Umeå Universitet brister i objektivitet.

Detta är en replik på: Högskoleprovet driver med homeopatin.

Gunnar Jansson: Man undrar vilken okunnig person som gjort denna fråga om homeopati (fråga 8 av 13)? Frågan är helt fel ställd och har flera sakfel. Korrekt fråga borde lyda som följer:

– Inom 〈homeopatin〉 potentierar man mycket kraftigt verkande ämnen t ex Arsenik, Kvicksilver, Digitalis och många ormgifter. Man potentierar dessa giftiga ämnen för att få bort svåra biverkningar och samtidigt förstärka medlets läkande effekt. I Sverige får man inte använda homeopatiska= läkemedel som är starkare än D4, vilket motsvarar 1/10 000 av urspungsämnet. Att behandlingarna är 〈verksamma〉 har genom en metaanalys av Robert Hahn bekräftats och i hans metaanalys framgår att homeopati är dubbelt så bra som 〈placebo〉.

Svar D: Homeopatin – verksamma – placebo

I sitt svar till Iren Nylén Svensson säger Umeå Universitet i sista meningen.” En annan gång kan det komma en text som förespråkar alternativmedicin.”

Kommentar på:  Irén Svenssons kommentar

– Detta är för mig ett mycket märkligt uttalande. Ett universitet bör väl inte ta ställning för eller emot en terapiform, utan basera sina frågor på fakta! I en fråga på ett högskoleprov har man rätt att kräva att man granskar de fakta som det skrives om i såväl boken, som i artikeln om homeopati. Ett universitet borde veta att allt som skrivs inte är sant!

Jag anser att Umeå Universitet brister i objektivitet och medvetet följer MSM som oftast klandrar homeopatin. Den homeopatiska läkekonsten har använts i mer än 200 år och är godkänd av försäkringskassan i många länder.

Text: Gunnar Jansson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.