Ethereum vs Tezos – Vem erbjuder bäst smart contracts?

0
4921
Foto: WorldSpectrum/Pixabay

Smart contracts är bland de största användningsfallen inom blockchain-teknik. Fram till nyligen ockuperade Ethereum denna nisch på egen hand. Men Tezos är en av många nya konkurrenter som vill förbättra systemen. Potentialen för området är enormt och konkurrensen är hög, i denna artikeln jämför vi dessa två kryptovalutorna.

Ethereum – ledaren inom smart contracts

En titt på den aktuella marknaden visar att majoriteten av de tillgängliga tokens baseras på ERC20-systemet på Ethereums blockchain. Denna utveckling är ingen slump, eftersom Ethereum ger utvecklarna Solidity, ett komplett programmeringsspråk för att utveckla smart contracts. Dessa smart contracts anses vara ett av de viktigaste användningsfallen inom blockchain, med Solidity kan utvecklare programmera och anpassa dem efter deras preferenser.

Det är således möjligt för en automatiserad åtgärd att äga rum när tidigare definierade förhållanden uppstår. Ingen central komponent behöver vara inblandad i transaktionen. Istället säkerställer hela Ethereum-nätverket att ett smart contract genomförs eller inte.

För att definiera konsensus använder i nuläget Ethereum en så kallad Proof-of-Work (PoW) konsenusalgoritm, vilket kommer ändras till Proof-of-Stake (PoS). Processen för detta har påbörjats med lanseringen av Ethereum 2.0. Det är i linje med mycket av den senaste utvecklingen inom sektorn, då det möjliggör ett effektivare nätverk och även ett mer miljövänligt alternativ över PoW. Att köpa Ethereum är vanligt, förutom alla tekniska utvecklingar som sker så är kryptovalutan den näst största på marknaden.

Tezos – den alternativa plattformen för smart contracts

En av Ethereums största konkurrenter när det gäller smart contracts är Tezos-nätverket. Detta utvecklades av Dynamic Ledger Solutions under 2017 som ett alternativ till Vitalik Buterins blockkedja. Det lanserades med en ICO, vilket drog in cirka 223 miljoner dollar.

Tezos sticker ut bland konkurrenterna med deras olika tekniska egenskaper. En av dessa är hur nätverket utvecklas. Utvecklarna har meddelat att Tezos blockkedjan ska klara sig utan “hardforks”. En hardfork är anpassning av koden för en blockkedja – delning från den ursprungliga kedjan. Så snart det inte finns någon överenskommelse i ett nätverk om de planerade ändringarna i protokollet delas hela blockkedjan upp. Den nya och uppdaterade versionen såväl som den gamla versionen kan existera samtidigt. Ett av de mest kända exemplen är Bitcoin och Bitcoin Cash. Här hjälper kännedomen av blockkedjan många investerare att köpa Bitcoin (och inte Bitcoin Cash).

Hardforks är inget som beror Tezos

Till skillnad från Ethereum kan Tezos uppdatera sig själv. Anledningen till detta är en intern protokoll förändringsprocess som gör hardforks helt obsolet. Med detta tillvägagångssätt vill utvecklarna påskynda innovationscyklerna. Dessutom möjliggör eliminering av hardforks bättre samordning för hela nätverket under en längre tid.

Dessutom har utvecklarna ett direkt inflytande på Tezos och kan därför rösta på förbättringsförslag. Dessutom så tar de så kallade “bakers” över transaktionsvalideringen i Tezos-nätverket, en baker behöver ha minst 10,000 XTZ mynt inlåsta för att delta. Ju större andel inlåst, desto högre är sannolikheten för produceringen av ett block. Mindre deltagare på nätverken kan dra nytta av systemet genom att delegera sin andel till andra.

Tezos har också ett helt annat sätt att förbättra nätverket. Eftersom alla deltagare aktivt kan bidra med nya idéer måste de testköra en fork under 48 timmar i förväg. Utvecklarna kan sedan ställa in ett pris och godkänna förbättringen för omröstningen. Om minst 80 procent av bakers går med på uppdateringen kommer den genomföras.

Tezos utmanar i Ethereums affärsområde

Ethereum och Tezos är två stora blockkedjor som båda fokuserar på smart contracts. Ett område som ständigt växer och utvecklas.

Utvecklarna hos Tezos använder matematiska tester för att säkerställa att smart contracts inte kan misslyckas på grund av ett edge case. Proceduren resulterar i en universell giltighet som är särskilt relevant i den finansiella sektorn. Utvecklarna främjar därmed säkerheten för dessa automatiska smart contracts.

Ethereum har inte några sådana kontroller, vilket betyder att en transaktion kan misslyckas. På lång sikt kan den större säkerheten hos Tezos medföra en större relevans på marknaden.

Valideringsprocessen för båda blockkedjorna skiljer sig också åt. Ethereum har dock påbörjat en förändring mot Proof-of-Stake med Ethereum 2.0 lanseringen under 2020. Vilket kommer medföra att Tezos inte längre kommer ha en fördel där. Tezos och Ethereum kan handlas på de flesta handelsplattformar för kryptovalutor.

Slutsats: Tezos, ett alternativ till Ethereum

Kollar man på den nuvarande DeFi-marknaden så kan man se att Ethereum är en klar vinnare och den mest använda blockkedjan. Men Tezos erbjuder också intressanta tillvägagångssätt och lockar användare med innovativa och praktiska användningsfall.

Framför allt verkar fokus på den finansiella marknaden logiskt, eftersom det är där smart contracts vanligtvis används. Det kommer dock vara svårt att slå bort Ethereum som en av de största blockkedjorna. Det beror mycket på grund av deras programmeringsspråk Solidity, men även att majoriteten av lanserade applikationer redan finns där.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.