Enligt psykolog Hedensjö är vaccinkritiska litet annorlunda

0
5337

Personer som är skeptiska till vaccin är annorlunda enligt psykologin. Bild från Pixaby

Den 9 februari 2021 gästade psykologen Björn Hedensjö Malou Efter tio. Han svarade på frågan ”Hur kan det komma sig att vissa är mer kritiska till vaccin än andra?” Och menade att det är litet svårt att skilja ut vilka som är vaccinkritiska, men man har sett att de har vissa drag gemensamt.

Enligt honom är de som är kritiska till vaccin också mer kritiska till myndigheter och institutioner, de är mer positiva till alternativmedicin, de tror mer på s.k. konspirationsteorier och de har mer tankar kring risk. Han menar att gruppen vaccinkritiska är mer benägna att tro att man kan dö av fyrverkerier, jämfört med dem som litar på vaccin.

Hedensjös attityd är att vissa vaccinkritiska människor har udda egenskaper (fast han nämner inte ordet ”udda”). Vänder man på steken och tänker tvärtom framkommer det att vaccinpositiva också har vissa egenskaper…

Bland annat kan vaccintroende vara mer auktoritetstroende, än vaccinskeptiska och de kan vara övertygade om att mediciner från sjukvården är bra för dem. De tror inte på s.k. konspirationsteorier. Det är förklarligt för om de trodde på konspirationsteorier, skulle de automatiskt vara mer skeptiska till vaccin. Samt att de som tror att vaccin fungerar är mer benägna att utsätta sig för risker. Kanske inte att de gillar fyrverkerier mer än den andra gruppen men allmänt kan väl sägas, att våga kavla upp ärmen och ta vaccin visar helt klart på en större riskbenägenhet.

Hedensjö pratar också om strategi, hur man ska göra för att få vaccinkritiska personer att ändra sin uppfattning och ta vaccin. Givetvis så kan hans strategi också användas tvärtom, hur man hanterar en vaccintroende för att få denne att ändra uppfattning. Samtidigt kanske det egentligen är bäst om bägge sidorna istället respekterar varandras ståndpunkt och ingen försöker påverka den andra, förutom med saklig ocensurerad  information.

För att se Hedensjö hos Malou Efter tio >>>

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.