Debattartikel om alternativmedicin

0
781

Integrera alternativmedicinen mer i sjukvården säger Martina Cederqvist på sin blogg ”Whats the buzz”

En landstingundersökning gjord 2001 visade att varannan stockholmare har använt sig av alternativmedicin. Ändå räknas inte komplementär och alternativ medicin som hälso- och sjukvård enligt lagen i Sverige. Vi bör inspireras av Norge där 85 % av sjukhusen använder sig av alternativa behandlingsformer. Några av dem är homeopati, hypnos, biofeedback, aromaterapi och tankefältsterapi. Om sjukvården började tänka mer holistiskt (kropp och själ hör ihop) skulle färre behöva sjukskrivas, man skulle slippa bli hopplöst vidareskickad och vi skulle spendera mindre pengar på all slags vård.

Det går framåt men alldeles för långsamt. Akupunktur började användas för 26 år sedan i den västerländska skolmedicinen. Även friskvårdstänket börjar ta mer plats. FAR är ett exempel; Fysisk aktivitet på recept. Till exempel har det använts för handikappade barn som fått ridning på hästar utskrivet på recept och som har visat sig vara mycket hjälpsamt. Men FAR används inte tillräckligt i sjukvården.

I höstas gick jag till en tjusig vårdcentral på Östermalm för min underliga huvudvärk som kombinerades med väldig trötthet och andfåddhet vid minsta ansträngning. Läkaren, en svensk man i 50-årsåldern, frågade lite om hur huvudvärken uppenbarade sig och tog sedan mitt blodtryck. Sedan gav han mig en remiss till synundersökning och bad mig kolla mina blodvärden. Han frågade ingenting om hur jag mådde i övrigt, livsstil eller min bakgrund. Efter att ha fått bekräftat att mina värden var utomordentliga och synen var som en örns, tog jag ett välbehövligt jullov och därmed försvann mina besvär. Jag började reflektera själv och förstod att det hela handlade om stress. Läs mer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.