Nya studier visar att jordgubbar, hallon och blåbär gör underverk för både hälsa och minne. Att äta bär förebygger både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Dessutom blir man smartare, säger överläkaren och docenten Klas Sjöberg, verksam vid Lunds universitet.
Odiskutabel slutsats – man blir frisk av bär
Klas Sjöberg har specialstuderat sambandet mellan bär och hälsa. Och hans slutsats är odiskutabel – att äta bär har en förebyggande effekt på flera av våra vanligaste folksjukdomar.
– Antalet studier som bekräftar detta blir bara fler, säger Klas Sjöberg.
Kan minska cancerrisken
Han syftar i första hand på jordgubbar, hallon och blåbär. De minskar risken för att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och de förebygger risken för inflammationer.
Dessutom visar studier att personer som lider av glömska får bättre minne av att äta bär.
Klas Sjöberg menar att effekterna är så positiva och det är förbluffande att man inte tagit fasta på detta tidigare, att bär kan skydda mot cancer och andra vanliga sjukdomar.
Bär har en antiinflammatorisk verkan eftersom de innehåller antioxidanter och skyddseffekterna är tydliga vad gäller cancer. Inflammationer är en tydlig bakomliggnde faktor bakom cancer säger docent Klas Sjöberg.
Bär har också visat sig ha skyddseffekt mot hjärt och kärlsjukdomar. Läs mer: Expressen