Almedalen 2013

0
1119

 

Både år 2011 och 2012 har jag rapporterat från Almedalen. Varje gång har dessa rapporter mötts av entusiasm bland homeopaterna och många har sagt ”nästa år måste vi också åka till Visby”.

Text: Homeopat Gunnar Jansson

010
Hanna Angerud Svenska Akupunkturförbundet,
Gunnar Jansson NAKH, Stefan Lundström ekonom, Mats Fredland Svenska Akupunkturförbundet

Så vitt jag nu vet var det endast Ing-Britt och jag som var där från den homeopatiska branschen. Inte ens Kjell Söderlund med flickor, som tidigare representerat KAM, var där. Det brukar heta att ensam är stark, men att ensam föra homeopatins talan på ett seminarium där man pratar om LOV (lagen om valfrihet i vården), som jag gjorde förra året, utan supporterskara, är så svårt att jag avstod från detta i år. Vi delade dock ut en hel del broschyrer om homeopati.

BOT-avdrag

Den stora behållningen i år var de samtal jag förde med Svenska Akupunkturförbundets (Sv A) ordförande Mats Fredland. Han inbjöd mig och Ing-Britt till frukostmöte. Där fick vi en kort men utförlig och välregisserad information om Sv A och Kroppsterapeuternas mycket föredömliga arbete med att lansera BOT-avdrag gällande den alternativmedicinska sektorn. Peter Feldt, som är generalsekreterare i Kroppsterapeuternas förbund, verkar vara den som främst driver denna fråga. BOT-avdraget som idé lanserades första gången av Christina Docktare 2006 men sedan dess har tydligen endast tafatta försök gjorts för att påverka våra politiker i denna fråga. Nu finns det dock en grupp med 7 st som arbetar med lobbying. Hoppas att någon från den homeopatiska sektorn också kan få plats och göra nytta där. Läs mer om BOT-avdrag på nätet. http://www.botavdraget.se/

Svenska Akupunkturförbundet

Livligt samspråk
Gunnar Jansson och Mats Fredland i livligt samspråk

Mycket centralt, vid Donners plats, i centrala Visby, hade Svenska Akupunkturförbundet sitt tält och informerade om, som de menade riktig akupunktur, inte fejkakupunktur, som det ibland kan vara fråga om i Sverige. Man menade då att en del som utför akupunktur har alldeles för kort utbildning. I tältet hade man även ett kort informationsblad om BOT-avdrag. Man menade att ”ett BOT-avdrag skulle bli en ny folkhälsoreform och minska belastningen på vården. Idag är det billigare att vara sjukskriven än att själv betala för hälsofrämjande insatser”.

Gunnar beundrar
Gunnar beundrar Sv A:s T-shirt

Svenska Akupunktur-förbundet hade även likartade ”uniformer” dvs T-shirt med tryck på ryggen ”BOT-avdrag nu” samt en tröja med SV A:s emblem. Deras monter och frukostmötet pryddes av stora affischer och flaggor med deras budskap. Svenska Akupunktruförbundet var där för 7:e året i rad.

012
Gunnar Jansson framför Naprapaternas skylt

Även Naprapatförbundet hade eget tält och gjorde reklam för BOT-avdrag. Många naprapater är anslutna till Landstingen. Att vara ansluten till Landstinget är tydligen inte enbart positivt, vilket jag hört både från naprapater och kiropraktorer.

Boendet

Att hitta ett lämpligt boende i Visby under Almedalsveckan är inte lätt. Vissa bolag abonnerar hotellen för 5 år i taget. Ing-Britt började leta rum i oktober 2012 och vi hamnade i Kneippbyn utanför Visby. Vi fick tag i ett litet rum utan vare sig vatten eller toalett. Inte vad man som pensionär önskar sig. Avståndet till Visby var för långt för att gå och det var glest med bussturer.

Hoppas vi ses i Almedalen 2014
Gunnar Jansson
www.nakh.net

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.