Ulf Isaksson, försvarsadvokat till den anklagade Lars Dahmén ansvarig utgivare för Helsingborgs dagblad, är polisanmäld av Ander Sultan för vidlyftig vantolkning av Patientlagen.
Anders Sultan har polisanmält advokaten och dennes assistent John Olsson för yttrandet i Dahlens försvar att:
”Anders Sultan utgör inte någon hälso- och sjukvårdspersonal. Han får därmed inte, enligt kap 5, 1 § p 5, lämna skriftliga råd eller anvisningar för behandling, såsom han gjort i Facebook-gruppen ”Kolloidalt Silver 2.0”.
Anders Sultan och hans juridiska ombud Michalel Zazzio har reagerat på advokaternas vantolkning av lagen och menar att deras tolkning skulle innebära att det skulle vara ett lagbrott att ge hälsoråd till sina medmänniskor. Och det skulle också innebära lagbrott att sätta plåster på ett barns skavsår. Att alla som ger goda hälsoråd eller plåstrar om ett barn, skulle riskera ett års fängelse.
Detta är givetvis inte sant, vi får plåstra om våra barn och vi får ge goda hälsoråd till våra vänner och bekanta utan att hamna i fängelse. Och vi får behandla barn under åtta år. Det gäller att skilja på yrkesmässig behandling och ideell behandling. Det är endast yrkesmässig behandling som inkluderas i Patientsäkerhetslagen. Det vi människor gör av ren medmänsklighet och viljan att hjälpa andra, går helt utanför Patientsäkerhetslagen och hamnar snarare i ”Medmänsklighetslagen”
Anders Sultan och Michael Zazzio menar att ”Advokaterna har uppenbarligen inte begripit innebörden av ordet yrkesmässig (motsatsen till ideell). Men yrkesmässigt menas ”mot betalning”. Om man inte tar betalt av dem som man ger råd till på Facebook, så kan begreppet yrkesmässigt inte vara uppfyllt. Det är, för dem som saknar medicinsk legitimation och som tar betalt för en undersöknings- eller behandlingstjänst i sig, som utför tjänsterna yrkesmässigt. Den som inte tar betalt gör det ideellt och då är det tillåtet att till exempel undersöka och behandla barn eller behandla cancersjukdomar”
Läs mer på Kostdemokrati.se >>>
I det här fallet så handlar det om rekommendationer för produkter som personer säljer kommersiellt. Så även om Facebooksidan i sig kanske kan anses vara ideell med bara (goda) råd, har jag svårt att tänka mig att verksamheten i sin helhet kan anses vara det.
Om jag har en tobaksaffär utanför vilken jag ideellt står och berättar om min övertygelse om hur nyttigt och bra det är med cigaretter, tror jag inte det är okej även om jag inte står i butiken.
Nu var det ju så att det var medlemmar på Facebooksidan (en privat ’sida’ för övrigt) som berättade om sina erfarenheter av produkten ifråga (på den privata ’sidan’). Rekommendationer och råd kom alltså inte från företaget. Rätt ska vara rätt!