Homeopatistiftelsens Konferens i Oslo september 2015 sammandrag av Evamarina Szöges

0
784

 

Veckoslutet 23-25 september 2015 var jag i Oslo på Homeopatikonferens: ”Homeopathy in a changing world”

CIMG0178 (1)Konferansen hölls på Haraldsheim Vandrerhjelm 4 km utanför Oslo centrum. Det var lätt att ta sig dit med T-banen. lunch och fika var inkluderad i konferansavgiften.

Här nedan en snabb sammanfattning vad talarna berättade.

 

Individuell homeopati vid akuta och kroniska sjukdomar

CIMG0165

Först ut bland föredragshållarna var Homeopaten Toro Fosso, som pratade om hur man på lättaste sätt använder individualiserad homeopati, Klassisk Homeopati, vid akuta och kroniska tillstånd, både på barn och vuxna. Han gick igenom några patientfall, där problemet var återkommande infektioner och visade på hur man lättast tänker för att hitta rätt enkelmedel. Homeopatiska medel han fokuserade på var Belladonna, Apis och Lachesis.

Forskning på homeopati

CIMG0166Sedan gick Dr Alex Tournier från HRI fram och berättade om homeopatisk forskning. Han menar att det är viktigt att forskningsstudierna lätt kan återupprepas, lätta att utföra, lätta att förstå och att det finns en teori bakom samt det är viktigt att forskningen kommuniceras ut ordentligt. Vidare berättade Alex Tournier om vibrations-information från proteiner och att vattenmolekyler är dipoler och att de lätt bildar kluster vid skakningar. Skakningen gör så att information kopieras och fler kluster bildas. Alexander berättade också om kemisten Steven Cartwrights forskning med att identifiera potenser i lösningar. Se mer om Dr Cartwrights forskning här >>>

Patientsäkerhet

CIMG0169

Trine Stub PhD Akupunktör och Homeopat, pratade om patientsäkerhet. Det är ovanligt att patienter får biverkningar av homeopati, men det kan hända. En förstförsämring varar 1 – 3 dagar, som sedan följs av en förbättring. Har”förstförsämringen” pågått i 14 dagar, då har patienten, enligt Trine Stub fått en biverkning. Trine Stub anser att biverkningar efter homeopatisk behandling bör rapporteras in i högre utsträckning, än vad som görs idag.

CAM-behandling

CIMG0171Agneta Kristoffersen Phd, från NAFKAM har utarbetat kriterier för hur man rapporterar användning av CAM-terapier och vad som räknas som CAM. Hon har gjort en studie på hur mycket och var CAM används i Norge. 64 % av de norska sjukhusen har CAM-terapier att erbjuda till sina patienter. Men homeopati används 0% på norska sjukhus. 2004 använde allt som allt 29.6 %  CAM inklusive Homeopati. Fler kvinnor än män 2 – 1 använder CAM-terapier. Och den vanligaste patienten är en kvinna med högre utbildning, men med dålig hälsa.

Cancerstudie

CIMG0173Charlotte Yde BSc,MSc. Homeopat och praktiserar i Danmark.  Hon inleder sitt föredrag med att berätta att före 1990 fick 25 % cancer. Och efter 2000 får 44 % cancer. Charlotte har gjort en studie för att ta reda på varför cancerpatienter väljer en homeopatisk behandling och deras erfarenhet av behandlingen. Det kan ibland vara tufft för cancerpatienter att berätta att de vill använda homeopati. Charlotte berättade att patienterna i hennes studie mådde bättre vid cellgiftsbehandlingarna när de samtidigt använde homeopati, jämfört när de inte hade tagit homeopati.

Risken med antibiotika och homeopatibehandling av otitismedia

CIMG0181

Alison Fixen MA, RSHom. Alison pratar om risken med antibiotika. Risk för resistens. Antibiotika trycker ned immunförsvaret, ger biverkningar, dödar snälla bakterier och antibiotikaresistens kan spridas till familjemedlemmar. Resistenta bakterier ökar och risken är störst på sjukhus. Cochranestudie visar att antibiotika inte har effekt på öroninflammationer, men att äldre med lunginflammation har nytta av antibiotika. Alison berättade också att 80 % av alla djur får antibiotika i USA. (Jag tror hon menade djur inom matindustrin, men är osäker exakt vilka djur hon menade) Under 2010 administrerades det 13 miljoner kg antibiotika till djuren i USA. Hon berättade också om studie som hon har varit med att utföra på barn med mellanöra infektion med nedsatt hörsel. Där 75 % fick normal hörsel efter 12 månader jämfört med gruppen som inte fick homeopati, där bara 31 % hade normal hörsel efter 12 månader.

Homeopati och infektionssjukdomar

CIMG0184Ortrud Lindemann MD, pratade om homeopatibehandling och infektionssjukdomar. Hon nämnde flera exempel då homeopati har varit effektivt vid akuta infektionssjukdomar, under historiens gång. Bland annat berättade hon om en choleraepidemi 1831 där champhor, cuprum, veratrum album, bryonia och rhus-tox hade varit indikerade medel. Homeopati gjorde ett bra jobb och efter den behandlingssuccén, blev tusentals intresserade av homeopati. Vidare så nämnde Ortrud bland annat också en studie i Cuba där man använde en nosod av leptospirosis och gav den till människor. I den landsända som nosoden distribuerades gick sjukligheten ner på två veckor.

Homeopater till Liberia

Dr Lindemann berättade också att hon var en av läkarna med homeopatiutbildning som åkte ned till Liberia i våras för att hjälpa till med vården av ebolasjuka patienter. Varken WHO, Röda Korset eller Tyskland hade varit intresserad av deras hjälp. Men de, lyckades trots stängda gränser att få tillträde in i Liberia. De blev positivt mottagna i landet och fick bra uppbackning och fick träna in sig på skyddskläderna. Däremot var förhållandet med Liberias hälsominesterie frostigt. Ortrud Lindemann berättade att Liberia är väldigt kontrollerat av USA, som vid tidpunkten för ebolautbrottet, trots att gränsen var stängd, hade kört in 3 200 amerikanska soldater.

Det var meningen att de homeopatiska läkarna, skulle använda exakt samma protokoll som övriga läkare, och uppe på detta ge en homeopatisk behandling. Men trots att de utöver den homeopatiska behandlingen också skulle behandla med skolmediciner fick de aldrig tillträde till ebolapatienterna. En dag dök det upp tre läkare som slutligen deklarerade att de inte fick jobba med ebola. Ortrud och övriga läkare blev ändå kvar en tid i Liberia. De hade medan de väntat på tillstånd att få arbeta med ebolapatienter, startat en homeopatiklinik och börjat behandla patienter, både på klinik och på sjukhus. Och fortsatte sitt arbete där. Men eftersom de (pga att de var homeopater) fick hotfulla mail, blev kallade för massmördare och utsatta för sabotage, valde de att efter en tid åka hem igen. Likaså ett 60 tal läkare från Cuba, blev inte heller av någon mystisk anledning, insläppta på ebola-avdelningarna.

Ghanas regering planerar starta homeopatiutbildning

Det positiva som ändå blev av vistelsen i Liberia, inklusive alla botade patienter (dock ej ebola), var att när personer från Ghanas såg de positiva behandlingsresultaten som homeopaterna fick, blev de väldigt intresserade av homeopati. Och nu vill Ghanas regering starta en homeopatiutbildning.

Homeopati i England

CIMG0187Mani Norland BA(Hons) RS (Hom), pratade om hur på bästa sätt bygga upp en homeopatipraktik och kommunicera homeopati. Han har tagit över pappans homeopatiskola ”Principal School of Homeopathy” i UK och driver nu 20 skolor runt England. Han berättade att år 2000 hade de 35 skolor och homeopatin växte. Men skeptikerna har gjort ett ”bra jobb” och homeopatin har krympt sedan dess. De var oförberedda på ”skeptikernas” attacker, men samtidigt har de fört det goda med sig att homeopaterna har förenat sig. År 2011 samlades homeopater i England och började arbeta fram strategier för att bemöta attacken från skeptikerna.

Homeopaterna enades och betalade in 1000 pund var. Gemensamt bestämmer de vad de skulle göra med pengarna och de lägger bland annat pengarna på mediaträning, annonskampanjer, de har gett ut en tecknad film för att få ut information om homeopati. Vidare har de också startat kampanjen ”homeopati fungerar för mig” där människor berättar att de har fått hjälp och blivit botade av homeopati. De har också skapat en logga som 3000 homeopater nu använder i England.

Mani Norland berättade också att de har bestämt att bara homeopater som är mediatränade ska låta sig intervjuas av media. Och i stort sett så finns det tre saker som ska sägas för att få ut information och det är:

1. Homeopati fungerar.

2. Miljoner använder homeopati.

3. Det finns vetenskapliga bevis som visar att homeopati fungerar.

Manni Norman hade också en ingående föreläsning om hur man får sin homeopatpraktik att blomstra. I korta drag går den ut på att veta hur man ska tänka, sätta upp en femårsplan, och veta vad man vill, varför man vill detta och sedan skapa sin praktik. Några saker var litet mer invecklade men många var väldigt enkla och självklara, som att t.ex skapa en bra hemsida, ha ett bra system hur patienterna bokar en tid, föra bra journalanteckningar och informera patienten om homeopati vid de tillfällen han/hon söker homeopat för första gången. Något som också är viktigt är att servera något att dricka, vatten eller kanske en kopp te.

Forskning homeopati och behandling av depression

Petter-Viksveen_small-147x193Petter Viksveen Homeopat, PhD student. Studerar fjärde och sista året i Sheffield och arbetar på sin studie homeopatisk behandling av depression. En randomiserad kontrollerad studie med 566 deltagare. Den är inte publicerad än, men kan redan nu avslöjas att vi kommer att gilla resultatet av av Viksveens forskning. Han är också involverad i många andra forskningsprojekt och har publicerat flera artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Petter Viksveen är ett lovande ämne för homeopatin och homeopatins utveckling in i framtiden.

Att utveckla individuella behandlingsmetoder

CIMG0195 (1)

Kari Skrautvol Associerande professor Oslo och Akershus Universitet College of Applied Sciences, inledde med att prata om teorier som hade varit viktiga i hennes arbete; Vithoulkas, Levelth of Health, Antonovskys Health Theory och Holistic Nursing practice. Kari Skrautvol har gjort en studie på behandling av inflammatorisk tarmsjukdom och hur utveckla individualiserade behandlingsmetoder. Kari menade att det är viktigt att patienter med tarmproblem, äter mindre kolhydrater, äter bra proteiner, omega 3 och probiotika för att läka tarmen och få tillbaka orken. Akupunktur och Homeopati kan hjälpa patienter med tarmproblem och hon nämnde att det homeopatiska medlet Arsenicum används ofta i det akuta skedet.

Detta ovan är i korta ordalag utdrag från mina anteckningar från föreläsarnas föredrag från Konferensen i Oslo, som var arrangerad av Homeopatistiftelsen. Det var både roligt och intressant att vara där. Och jag önskar att flera har möjlighet att gå på många seminarier och Konferenser i framtiden.

Text: Marina Szöges

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.