After a pharmacy recommends a potentised remedy for his sore throat, Jimmy Wales, co-founder of Wikipedia, vents his thoughts on homeopathy – and his desire to stop it.
Read more
Kommentar: Detta ovan ska ses i ljuset av att posten om homeopati på Wikipedia är skriven till homeopatins nackdel. Redan första meningen vinklas homeopati till att vara en sk pseudovetenskap. Pseudovetenskap är ett ord skeptiker använder med förkärlek. Likaså i mening nummer två i samma stycke dyker det upp ytterligare en felaktighet. Där man har översatt similia similibus curentur till ont skall med ont fördrivas. Helt fel.
Similia similibus curentur översätts bäst till; Liknande bör med liknade botas.
Det är rent skrattretande att skeptiker tror sig kunniga att skriva om homeopati. Homeopater göre sig icke besvär, för texten ändras direkt tillbaka till den version skeptikerna gillar bäst.
Marina Szöges
Läste på svenska wikipedia nu och tror inte personen som skrev ”ont ska med ont fördrivas” menade att det översätts så utan att det uttrycket kommer därifrån.
Texten i fråga: ”Grundidén för homeopatin är att ett ämne som kan skapa vissa symptom hos en frisk individ kan bota samma symptom hos en sjuk individ, något som brukar kallas lika botar lika ”similia similibus curentur” (ont skall med ont fördrivas).”
Jag kan hålla med om att det kunde skrivas snyggare, du kanske kan göra det?
Har sett att också akupunktur (och annat) beskrivs på ett liknande negativt (och inte minst felaktigt!) sätt. Det är alltså ingen ide´att leta efter kunskap eller fakta där!
Tittar man t.ex. på zonterapi som jag jobbar med så beskrivs den också på ett mycket nedvärderande och felaktigt sätt, texten är vinklad så att läsaren direkt ska få ett helt felaktigt och negativt intryck av den, som om det vore ren humbug.
Här är länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Zonterapi
Har även tittat på andra alternativmedicinska terapier förut och de beskrivs på liknande negativa felaktiga sätt.
Man kan enkelt konstatera att Wikipedia styrs av krafter som helt vill fördriva och förlöjliga alternativmedicinen.
Som överskrift på Wikipedia sidan står det: Wikipedia, den fria encyklopedin. Javisst eller hur…..
Så, lika lika är ju Isiopati, så jag lämnar här ett stycke som jag skrivit i ”Nyckeln till Homeopati” som förhoppningsvis ska bringa klar het i denna viktiga fråga.
”Prövningsprincipen är en av teserna i homeopatin som används än i dag för kartläggande av symtombildens botande verkan hos ett visst ämne. Efter det gjorde han prövningar med sina elever av ett flertal ämnen. Sex år senare, 1796, skrev han i Hufelands Journal för första gången om ”Similia Similibus”, alltså ”Lika kan med liknande” -principen.
Cuarentur, kurerar, skrev han om först i den 6:e Organon, troligen utvecklade han det tillägget i samband med att han skrev ”Kroniska sjukdomar”, jag har inte kunnat hitta det exakta årtalet eller artikeln där han skriver om detta tillägg. Men som vi är bekanta med i dag så lyder ju similitesen i sin helhet: Simila Similibus Cuarrentur ” lika bör med liknade botas”. Det bör kanske nämnas här att den mest förekommande översättningen ”lika botar lika”, är en felöversättning som smugit sig in i det svenska språket. På tyska heter det ”ähnlich kann mit ähnelich geheilt werden” detta översattes till engelska och blev ”like cure like”. Ordet like står dels för lika men även för liknande. När sedan översättningen till svenska gjordes så måste den ha gjorts utan kunskap om homeopati, så det blev istället ”lika botar lika” som är tesen för isopatisk behandling.
Om man gör en direkt latinsk översättning så blir det i stil men ”Samma, sammalunda bota”.