Reporter från SvD missbrukar ordet homeopati

3
673

 
bEn struntsak kan tyckas, men att Ivar Arpi i sin ledare på Svenska Dagbladet använder ordet homeopati i betydelsen ”ingenting, försvinnande liten, icke tillräcklig m.m.” är i mitt sätt att se, inte okey.

Så här skriver Ivar Arpi i SvD: ”Både Kerry och Obama understryker dock hur liten attacken kommer att vara. Så liten att den närmast liknar homeopati, verkar det som”

Ivar Arpis artikel om Obama och Syrien är hyfsat sansad men att använda ordet homeopati i detta sammanhang i en helt annan betydelse än vad ordet betyder, är ett fult sätt att vilseleda och skapa en subliminal koppling till, – att homeopati är ”ingenting”

Mest troligt är att Arpi själv är vilseledd och trodde att han var vitsig när han skrev det han gjorde. Men det gör inte saken bättre, för det visar hur vilseledda vissa människor tyvärr har blivit, av den osakliga kritik som ”skeptiker” utsätter homeopatin för.

Ordet Homeopati kommer från grekiskans homeos ”lika” och pathos ”lidande”. Alltså betyder homeopati ungefär ”lika lidande!

(Så egentligen har Ivar Arpi skrivit: ”Både Kerry och Obama understryker dock hur liten attacken kommer att vara. Så liten att den närmast liknar lika lidande…)

Meningen får då en litet annan betydelse – Lika lidande? Om jag tillåter mig att ha en åsikt skulle jag vilja påstå att ”lika lidande” kan passa in. För skulle USA gå in i Syrien skulle invånarna där få ett liknande lidande som övriga, vars länder också har blivit anfallna av USA.

Marina Szöges

 

3 KOMMENTARER

    • Håller med Mayne. Din analogi är klockren i jämförelse med Ivar Arpis, som känns krystad och onaturlig. Det var kanske du som skulle vara journalisten 🙂 En vaccination, är kemiska medel, som ger reaktioner i kroppen vare sig man är sjuk eller inte. Homeopati påverkar bara om det är sjukt. Men ett önsketänk vore att bomber kunde fungera som homeopati. Är det inte sjukt händer inget 🙂

      • Fantiserar vidare på det önsketänket. Om bomber vore homeopatiska och smällde över det som är sjukt. Då skulle immunförsvarsstyrkan komma fram med vita baskrar och gympaskor kanske? Ta de sjuka under armen och leda dem till ett ställe där de blir reparerade eller återställda. Sedan släpps de reparerade/återställda ut i ”kroppen” igen medan andra vissa restprodukter efter reparationen dräneras ut.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.