Almedalen: VoF vill ta bort rätten att själv bestämma vårdform

9
772
2014-07-03 18.24.03
Joacim Jonsson Voff, Dan Katz psykolog, Helene Öberg MP och Kjell Broström NSPH

Det blev tydligt i Almedalen att VoFs kampanj nu handlar om att ge sig på psykiskt sköra människor och kringskära deras människovärde. Det var en mycket obehaglig upplevelse att bevittna deras intention att ta ifrån människor möjligheten att göra egna val.

Det hettade till lite idag när vi homeopater i Almedalen gick på ett så kallat ”samtal” som arrangerades av skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Joacim Jonsson inledde med att förklara att VoF arbetar för att ”kvacksalverilagen” ska skärpas och utvidgas från att alternativmedicinen inte får behandla bland annat cancer till att även omfatta svårartade psykiatriska tillstånd.

I panelen deltog Dan Katz, som är psykolog och psykoterapeut, Helene Öberg från Miljöpartiet och Kjell Broström från NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa som är ett patient-, brukar- och anhörignätverk.

Dan Katz menade att alternativterapin saknar evidens och borde beforskas och framhöll som den stora faran handlar om att människor som söker alternativ vård går miste om att bli behandlade av skolmedicinen.

Kjell Broström tvivlade på att en skärpt lagstiftning var rätt väg att gå. Han berättade att det stora problemet hans medlemmar vittnade om var att det är så svårt att få psykiatrisk vård.

–  Mår man riktigt dåligt så klarar man inte av att vänta tre månader på att få komma på behandling.

Han menade också att medlemmar inte heller vågar berätta att de söker alternativ behandling eftersom de upplever att psykiatrin är väldigt negativ till alternativterapi.

Enligt Kjell Broström är skador av läkemedel som många får, ett mycket större problem än alternativmedicin.

Kjell Broström efterlyste en dialog mellan psykiatrin och alternativbehandlare.

– När en patient kommer till dig, Dan, och kanske har med sig information om något hon eller han vill pröva så vore det väldigt bra om du kunde ha en dialog med din patient och berätta om hur du ser på den behandlingen.

Psykiatrin har ett gigantiskt förtroendeproblem, 2/3  tror inte på den, framhöll Kjell Broström.

– Våra medlemmar blir avvisade från psykiatrin.

Dan Katz höll med om att det finns mycket kvar att göra inom psykiatrin.

Både Helen Öberg och Kjell Broström var positiva till ett svenskt yrkesregister över alternativterapeuter.

Yael Jusidman som är vice ordförande i Svenska föreningen för Vetenskaplig Homeopati inledde samtalets avslutande frågestund med att påpeka att VoFs sätt att klumpa ihop all alternativ vård är direkt felaktigt och att bland annat homeopater i de svenska yrkesförbunden har 3-åriga utbildningar och basmedicinska kunskaper som motsvarar sjuksköterskorna.

En publikdeltagare ställde också frågan hur panelen ser på att han faktiskt själv vill ha rätten att välja vilken vård han får, men vann inte så mycket gehör för sin önskan.

Ytterligare en fråga från publiken rörde journalföring och sekretess. När Dan Katz raljerade över risken med att alternativterapeuter säljer hemligheter om patienter till Aftonbladet påpekade Marina Szöges att hon som homeopat för journal och även är noga med sekretessen.

Text: GM

Marina kommentar: Alltså Dan Katz gav utryck för villfarelsen att den som inte har en lag att följa automatiskt inte gör det rätta. I hans värld kan en människa bara ha etik och moral om det samtidigt finns en lag som talar om vad som är rätt. Men sanningen är att etiken och moralen är minst lika hög inom alternativvården som inom hälso- och sjukvården.

 

 

 

 

 

 

9 KOMMENTARER

 1. INGEN ANSVARIG MYNDIGHET HAR BLEKASTE ANING OM HUR DIAGNOSER STÄLLS INOM ALLM .PSYKIATRIN.DET ÄR EN GROTESK OCH BROTTSLIG BLUFFVERKSAMHET.50% DIAGNOSER TRÄFFAR RÄTT-AV SLUMP!-EN OGENERAD BEKÄNNELSE AV ”SPECIALITETEN” 2 ÅR SEN PÅ ALMEDALEN.RESTERANDE 50% MÄNNISKOR BLIR SÅLEDES FELDIAGNOSTISERADE I GRÖVSTA FALL MED TVÅNGSINJICERINGAR FÖR DE HITTEPÅADE ÅKOMMORNA-SOM KÄNT ÄR:JU MER MÄNNISKAN PROTESTERAR JU SJUKARE!! ANSES HON AV DENNA BARBARISKA HUMBUGUTÖVNING.DESSA PERVERST OETISKA OMORALISKA INKOMPETENTA ”PSYKIATRIKER” VÅGAR INTE ERKÄNNA SIN TOTALA OKUNSKAP+ I GRUNDEN OINTRESSE! FÖR MÄNNISKANS KÄNSLOLIV(ENDAST 10% ÄR SANNA PSYKIATRIKER+MÄNNISKOÄLSKARE)+DRAR TILL MED GRÖVSTA DIAGNOSER FÖR RÄDDA SIG OCH VERKA PROFFESSIONELLA! ALLT ÄR SEDAN ENKELT BORTFÖRKLARA UNDER AV SoS GODKÄND ”DIAGNOS”-RUBRIK!! – ”BEDÖMNING” – ERSÄTTBAR PROBLEMFRITT MED ANNAT SKULLE DET ÖVERHUVUD! IFRÅGASÄTTAS AV NÅGON-VETTSKRÄMDA SOM ALLA ÖVERALLT ÄR FÖR TRODDA FANTASTISKA FÖRMÅGOR HOS DESSA-( FR LÄKARUTBILDNINGEN MISSLYCKADE PRODUKTER), ÄGA FÖRMÅGA SE IGENOM +”AVSLÖJA” MÄNNISKAN!DEN BLUFFEN ÄR ”PSYKIATRINS” ENDA! SANNA KOMPETENS.FAVORITSYSSELSÄTTNING ÄR FÖRTAL MED IHOPFANTISERADE OLIKA PSYKSJUKDOMAR ALLTEFTER EGEN DAGSFORM.DET ÄR OFATTBART DENNA STORHETSVANSINNIGA I GROTESK ÖVERTYGELSE OM SIN GENIALITET, KRIMINELLA VERKSAMHETEN INTE ÄR FÖRBJUDEN+LÄNGE SEDAN ERSATT MED NORMALT INNEHÅLL,BEHANDLINGAR UTFÖRDA AV HELT ANNAN TYP MÄNNISKOR ÄN DEN SOM DEN ARROGANTA EGOISTISKA LÄKARKÅREN HUVUDSAKLIGEN BESTÅR AV.NÄR 15 AV 16 ALLM.PSYKIATRIKER INTE KAN BEDÖMA ATT EN PERSON ÄR PSYKFRISK+SoS OCH HELA ETABLISSEMANGET LÅTSAS DET REGNAR ÄR RÖTAN OCH KLIENTELETS RÄTTSLÖSHET OMÖJLIG FÅ BORT UTAN ALLMÄNT UPPROP MED DE KOLLEGOR I SPETSEN SOM ÄR VÄL MEDVETNA OM DE KATASTROFALA OHEDERLIGA FÖRLJUGNA RÄTTSRÖTEFÖRHÅLLANDENA.

  • Jag har är patient hos allmänpsykiatrin, har fått en diagnos, och har enbart mötts av fantastiska människor. Jag har fått hjälp och stöd genom hela processen, och behandlingen har på kort tid gjort mitt liv mycket bättre, Nog för att det tog tid att komma in och få hjälpen, men det är enda negativa upplevelsen jag har.

 2. VoF:are är inte kloka. Så fort någon säger ordet vetenskap så är de sålda även fast vetenskapen även visar på att Psykiatrins behandlingar är skadliga. De väljer att ignorera det, men lyssnar på ordet vetenskap. Så länge det är vetenskap inblandat så är det bra enligt VoF:are.
  Någon borde berätta för dom att vetenskap kan användas både positivt och negativt.

  • Det kan finnas biverkninigar till en behandling som inte är förutsägbara. Man måste förstå att ”vetenskap” inte är något subjektivt. Korrekt utförda vetenskapliga undersökningar och utredningar visar sanningen, helt utan ”känslor” eller tycke. Förutsatt då, åter igen, att det är korrekt utfört. Det är därför det är så viktigt att utsätta alla vetenskapliga rön, undersökningar och artiklar för rigorös kritik. De som blir kvar efter att ha legat under luppen tillhörande alla sidor, som håller för tester, förutsägelser och utmaningar, är med största sannolikhet det som stämmer överens med verkligheten.
   ”Forskning” och ”vetenskap” korrekt använt är det bästa verktyg vi har för att kunna utröna vad som fungerar eller inte och vad som är sant eller falskt.

 3. Det finns ju knappast nån valfrihet idag när folk tvångsmedicineras dvs folk blir inte sjukskrivna om de inte tar frivilligt medicinerna. Vissa får depot injectioner och måste dyka upp när det är dags. De hotar folk med polishämtning om de inte dyker upp. Och detta gäller folk som inte tagits av polisen. Det gäller folk som har varit skötsamma i hela sitt liv. Själv fick jag plötsligen diagnos på neurologisk sjukdom också och till slut lyckades jag hitta en läkare som tog bort mina mediciner en psykiater alltså. Och han tog bort diagnosen så jag är inte psykiskt sjuk. visade sig också att den neurologiska sjukdommen var biverkningar av medicinerna. och nu har jag ingen neurologisk sjukdom heller. och vidare. varför var jag på psyket?? jo för mina släktiningar inbillade sig att det var nåt fel på mig!!!!!!!!!!! jag har skador av medicinerna på lever och njurar och dessa går inte bort. ska tilläggas att jag har skeptiker och humanister i min släkt. Jag tror på Gud nämligen och de skeptikerna i min släkt tror att man lider av mentalsjukdommar om man är troende. Hur somliga psykiatriker kan ta folks anhöriga på allvar när de ringer och snackar skit. Det finns tystnadsplikt inom sjukvården men tydligen ska folks idiotiska anhöriga få fördärva ens liv hur som helst. Det funkar dåligt den där tystnadsplikten !! När en person är vuxen ska inte folks anhöriga får ringa och snacka med läkaren. särskilt om patienten säger att den anhöriga inte får ringa och när man säger att den anhöriga ljuger.

  • Sjukellerfrisk, det finns många olika naturliga sätt att bygga upp skadade organ som lever och njurar efter medicinförgiftning.
   Mariatistel och gurkmeja t.ex. renar och bygger upp skadade leverceller och för njurarna finns det andra örter.

   • Jag är själv alterantivmedicinare fast inte homeopat. och jag detoxar mig regelbundet fast med andra metoder än de du nämnde. tack annars för tipset! Läker gör skadorna inte det är så pass svåra. vissa personer är allergiska mot maria tistel och gurkmeja vilket jag själv är. men som sagt det finns annat man kan göra. en lärare sa till mig att man måste ibland göra detoxning resten av livet. för lever och njurar som blivit skadade klarar inte av saker på egen hand längre. Kroppens reningsorgan renar ju bort annat också än bara medciner som alla säkert känner till.

 4. Det största problemet med VoF kampanjen för att säkerställa att psykiskt sjuka enbart får behandlas med konventionella läkemedel är att de inte har gjort sin läxa (som vanligt). Det finns nämligen mycket lite av vetenskapliga studier som bevisar att de psykiatriska medicinerna framkallar en bättre effekt än placebo. En behandlingsmässig ensamrätt kräver en solid vetenskaplig grund, vilket i allra högsta grad saknas i det här fallet. Sluta att lura svenska folket VoF!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.