Vithoulkas Open Seminar I Alonissos, Greece 25 – 29 Juni 2014

1
622

019Vilket bra seminarium vi var på på den idylliska grekiska ön Alonissos! Vi kom tillbaka med INSPIRATION från stora homeopater, ENTUSIASM för att se att vi kan klura ut de rätta medicinerna till våra patienter och större KUNSKAP av homeopati och dess fantastiska Materia Medica.

026
George Vithoulkas och Gunnar Jansson

Det var också ett speciellt tillfälle för svenska homeopater när en gästlärare, Sveriges ledande homeopat, Gunnar Jansson från Norrköping presenterade två videofall. Det första: Håravfall. Det andra: Panikattacker. Båda patienterna visade upp en mycket förbättrad hälsa i de efterföljande intervjuerna.

Publiken var mycket nöjd med Gunnars sätt att presentera och innehållet i videofallen. Gunnar betonade att det bästa sättet att lära sig homeopati är att sitta bredvid en erfaren homeopat under konsultation och det nästbästa är att se videoupptagningar från konsultationer. Han sa också att vi kommer att få se mer komplicerade fall såsom autism m fl. Gunnar är välkänd för sina excellenta videoseminarier som hålls i november varje år.

Det var två huvudföreläsare: Jorgos Kavouras, en tysk läkare och professor i integrativ medicin och homeopati. Han gav fascinerande beskrivningar av fall där han var tvungen att behålla den allopatiska medicineringen för att hålla patienterna stabila. Naturligtvis var den store nobelprisvinnaren George Vitoulkas som ensam har förvandlat och förnyat den klassiska homeopatin den andre föreläsaren.

jorgos
Jorgos Kavouras

Jorgos kommer till Norrköping snart för att hålla ett seminarium i Sverige. Det kommer att hållas på Grand i Norrköping den 19-21 september. Om du vill förbättra dina färdigheter som homeopat och lära dig hur du ska behandla akutfall, se till att komma dit! Kontakta NAKH på info@nakh.net för att vara säker om att få en plats.

George Vithoulkas talade om hur den klassiska homeopatin bör praktiseras och därefter tog han uppföljande konsultationer och nya fall. Vi som grupp på 130 personer diskuterade fallen, deras repertorisering och vilka homeopatiska medel som borde förskrivas.

Det var många erfarna deltagare från 22 länder, bl a Sverige, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Russland, Rumänien och även Peru. Under rasterna fick vi tillfälle att mötas och nätverka med homeopater, många som också är läkare och arbetar inom områden som spänner över mentalvård till experter på ulcerös kolit.

Vad som slog mig var den totala öppenheten och nyfikenheten hos många av de gamla deltagarna mot de personer som kom för första gången till detta seminarum. De dagliga lektionerna hålls från 9.30 till 13.00 och från 17.00 till 20.30 varje dag. Däremellan hade vi tid att gå och bada i det klarblåa havet på nästan tomma stränder på denna nära orörda ö. Och så passade vi förstås på att prova på de många små mysiga restauranger i de små städerna som finns här och där på ön.

Vi berördes av engagemanget och det arbetet som lagts ner på att lösa de många svåra fallen som blev presenterade av båda föreläsarna, och Materia Medica kom upp vid förskrivande av medel. Jag kommer ihåg Argentum Metallicum speciellt med sina brosk-klumpar och neurologiska ryckningar vid insomnande. Och Ferrum Metallicum, med stor känslighet för ljud, sin rodnad på huden och sin stora svaghet. Asarum, med sin motvilja mot kyssar och beröring. Vad som också förvånade mig var ett fall då en mycket arg person kan behöva Carsinosinum. Detta medel kan ha undertryckt ilska, längtan efter att resa, älska åskväder, ha leverfläckar och har begär efter mörk choklad.

Jorgos gav en väldigt levande beskrivning av fall och de svårigheter han hade med patienter vars immunsystem har blivit svårt undertryckta med den nya MAB- (monoclonal antibodies) medicinen, vilken är mycket mer skadlig är tex kortison. Den nya MAB-medicinen används mer och mer på Tyska sjukhus men är otroligt dyr, ca 10 000 Kr per månad. Detta kommer att köra hela vården i konkurs.

George tog ett mycket svårt och förvirrat fall precis I slutet av kursen, men med sin encyklopediska kunskap av Materia Medica klarade han av att förskriva rätt preparat, Paris Quadifolia, vilket passade till essensen av patientens symptom.
När vi lämnade Alonissos International Academy of Classical Homeopathy var vi fyllda av enthusiasm för denna stärkande, fri från bieffekter och djupverkande medicin. Samtidigt som vi hade fått mer självförtroende och kunskap att behandla våra patienter som vill ha mer än att bara ett undertryckande av symptom, vilket sker på vårdcentraler och sjukhus vid allopatiska behandlingar.
Text: Tony Carlyle

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Fantastiskt med denna undervisning ! Videofallen som Gunnar förevisar på sina sem är mycket lärorika . Ser fram emot detta i nov .

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.