Videoseminarium hos homeopat Gunnar Jansson

0
924

Carita Bramsted:

Här studeras det homeopati

Fredag morgon packar jag väskan med kläder och böcker och dator för ett bege mig till Norrköping på ett 2, 5 dagars intensivt, roligt och lärorikt videoseminarium.

En gång per år håller Gunnar Jansson ett seminarium där vi,   ett gäng homeopater med blandad erfarenhet, får möjlighet att arbeta med både klara och tydliga såväl som knepiga patientfall. Under många utav sina över 30 år som homeopat har Gunnar videofilmat sina patienter, med patientens tillstånd förstås. Det är ur den skattkistan han plockar fram en palett av problem och frågeställningar som vi får arbeta med.

Kursen inleds denna gång med att vi talar om allt som hänt inom homeopatin det sista året. Allt från att George Vithoulkas blev professor vid ett Grekiskt universitet förra hösten till aktiviteterna i Almedalen och till den genomgående positiva upplevelsen av Hälsomässan.

Upplägget är sådant att vi börjar med att titta på första besöket hos Gunnar inspelat på video. Vi får alltså följa hela processen i intervjun. Parallellt gör vi en repertorisering , analys, av fallet. När intervjun är slut är det dags att ’skriva recept’. Sen tar den gemensamma analysen fart. Vi tittar på Gunnars repertorisering av fallet och går metodiskt igenom totaliteten, keynotes och ’strange, rare and peculiar’. Vi diskuterar olika medel och deras egenheter. Passar det in på det fall vi sett? Även återbesöken är filmade och det är väldigt intressant att se hur stor effekt bara 5 veckor kan ge. Genom att se återbesök så direkt på blir kontrasten mellan före och efter så mycket tydligare.

Vi diskuterar också några fall som vi i gruppen brottas med på den egna praktiken. Det är väldigt lärorikt att arbeta sig igenom fall i grupp , där alla kan bidra och diskutera. Vi har alla lite olika infallsvinklar och idéer som det är berikande att möta. Att ta del av Gunnars långa erfarenhet, vart har han haft goda resultat, hans unika kunskaper om medel osv är mycket givande.

Den här typen av undervisning där vi ses, arbetar med verkliga fall, utbyter erfarenheter och diskuterar homeopati är otroligt värdefullt. Att komma från det ofta ensamma arbetet utan utbyte med kollegor tror jag att för många är viktigt för att du skall utvecklas som homeopat.

Signerat av en nöjd kursdeltagare

Carita Bramstedt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.