Vetenskapsradions chef kommenterar förvaltningsdomstolens beslut

3
679

Men Vetenskapsradion fortsätter att förneka homeopatin och i sin iver att hejda homeopatin, pratar Ulrika Björksten vetenskapsradions chef tvärtomspråk.

Hon säger att homeopatin strider mot den etablerade naturvetenskapliga grunden. Och menar att det faktiskt är just därför som förvaltningsdomstolen nu gett klartecken till att metoden under vissa förutsättningar får tillämpas i vården. Hon tillägger att domstolens viktigaste utgångspunkt varit att utreda om läkaren utsatt patienterna för fara eller inte.

Ulrika Björksten menar att anledningen till att homeopati nu kan få användas inom sjukvården är att den inte är vetenskaplig. Kontentan av detta konstiga uttalande blir då att om homeopati istället hade ansetts vetenskaplig skulle läkare inte få använda homeopati.

Homeopatiförnekarna är troligen efter förvaltningsdomstolens utslag inte nöjda, de hade hoppats på ett annat domslut. Nu kan patienterna önska sig homeopatisk behandling av sin doktor och doktorn får ge honom/henne det, utan risk för bestraffning.

Men en läkare får inte föreslå homeopatisk behandling, patienten måste själv be om den och den får inte ges i stället för ”verksam” medicin.

Undrar vem bestämmer vilket homeopatiskt läkemedel patienten skall ha, patienten själv eller läkaren, som kanske inte ens tror på homeopati och därmed har noll kunskaper i ämnet.

Jag anser att det är helt rätt och riktigt att även svenska läkare får använda homeopatiska läkemedel (annan leg personal bör också få det), men vi ska komma ihåg att i och med att det varit förbjudet för svenska läkare att praktisera homeopati är kunskapen om homeopati väldigt begränsad inom läkarkåren idag. Jag känner tre stycken homeopatiutbildade läkare, troligen finns det fler, men det är mycket få jämfört med övriga europa.

Marina Szöges

 

3 KOMMENTARER

  1. Det är ju absolut sant att homeopati utmanar den traditionella naturvetenskapliga grunden, homeopati säger att traditionell vetenskap inte är helt korrekt, och därigenom innebär homeopati ett hot. Det är som när man gick från en platt jord till en rund jord. Ett erkännande av homeopati är lika stor revolution, och vetenskapen tycker om att hålla fast vid gamla världsbilder för det är bekvämt och de har gjort mycket pengar på att fortsätta med sitt gamla paradigm.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.