Vetenskapskonferens tar upp senaste nytt om homeopati


0
3638

Av Margot Granvik

Rom01
De närmaste dagarna är ett stekhett Rom centrum för senaste nytt från homeopatisk forskning.
Över 250 deltagare från 39 länder träffas i Rom 5-7 juni för att ta del av senaste nytt från forskning på homeopati. Aktuella frågor för konferensen är hur de homeopatiska läkemedlen verkar och vad som kan botas med homeopati.

För två år sedan träffades framstående forskare inom homeopati i Barcelona. Nu är det dags att ses igen i Rom till en ny så kallad ”Cutting Edge”-konferens.

Det är stekande hett ute på Roms gator men inne på konferenshotellet råder svalka. Snart kommer det att hetta till även här inne när forskare från hela välden samlas för att ta del av senaste nytt inom homeopatisk forskning. Enligt programmet ska vi få ta del av 37 talare från 17 olika länder, varav sex universitetsprofessorer och 28 läkare. Bland annat kommer Petter Viksveen från Norge att berätta om sin studie om depression.

Det blir även många föreläsningar om vad forskning i laboratoriemiljöer visar när det gäller homeopatiska läkemedel och vad man kan se om hur de reagerar och fungerar.

En nyckeltalare på konferensen är dr Robert Mathie som nyligen har gjort en systematisk översikt över randomiserade och kontrollerade studier på individuell homeopatisk behandling, det vill säga på klassisk homeopati. Dagens Homeopati har tidigare berättat om studien, som visar att klassisk homeopatisk behandling ger bättre resultat än placebo.
Läs gärna här: Klassisk homeopati överträffar placebo.

Dr Alexander Tournier, chef för the Homeopathy Research Institute, HRI, som arrangerar de biennala vetenskapskonferenserna, har stora förväntningar:
– Vi saknar ju inte direkt utmaningar och frågor när det gäller homeopatisk forskning. Konferensen kommer att lyfta aktuell akademisk forskning från aktiva och dedikerade forskare som faschineras av detta växande forskningsfält.

Redan på torsdagen startar programmet med en förkonferens som handlar om att hitta gemensamma kriterier för prövningar på homeopatiska läkemedel.

Text. Margot Granvik, homeopat och vetenskapsjournalist.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.