Vetenskaplig studie visar att homeopati kan förebygga diarré hos griskultingar

3
940

En forskningsrapport från Wageningen Universitet i Holland visar att homeopatiska medicinen Koli K 30 kan ersätta antibiotika vid behandling av E-Koli diarré hos nyfödda grisakultingar.

Användningen av antibiotika inom djurhållningen ökar i sådan utsträckning att det hotar ge negativa hälsoeffekter för människor och djur. Homeopati kan vara ett alternativ till antibiotika och har därför testats i en randomiserad placebokontrollerad studie.

E-Koli diarré leder till viktnedgång och ökad dödlighet.

Detta är en randomiserad dubbelblindad och placebokontrollerad studie, och kan därför inte bortförklaras med att ”bara vara en placeboeffekt” 

För att undersöka om homeopati skulle kunna vara ett alternativ vid behandling av griskultingar med diarré, valdes 52 dräktiga suggor ut, på en vanlig grisfarm. Suggorna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick homeopatisk medicin och den andra gruppen fick placebo.

Suggorna i studien fick tillsammans 525 kultingar som sedan noga protokollfördes, hur många som fick diarré, hur allvarlig den var och hur länge diarrén varade samt hur smittsam den var.

Undersökningen visar att i gruppen där suggorna fick homeopatisk behandling fick anmärkningsvärt färre smågrisar diarré än i placebogruppen. Och de som ändå fick diarré, fick en lindragare form, med mindre smittspridning och dessutom gick diarrén över snabbare.

Studien gör klart, att eftersom antibiotikabehandling i djurbesättningar är ett stort problem med tanke på risk för resistens och läkemedelsrester, kan homeopatisk behandling, för att att förebygga E-kolidiaré, vara ett mycket bra alternativ till antibiotika. Artikel Forskningsrapport

Text: Marina Szöges

3 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Vad innehåller ”homeopathic agent Coli 30K” som använts? Skulle det kunna röra sig om probiotika?
  /Åsa

  • Coli 30 K betyder att den är gjord av Coli-bakterien och är inte probiotika. Coli K30 är skakad och spädd 30 ggr som innebär att ingenting av ursprungsmaterien finns kvar. Det som finns och är verksamt är elektromagnetiska vågor av ursprungsmaterien. Skakningen och spädningen gör det homeopatiska läkemedlet verksamt. I det här fallet har man alltså gett potentierad kolibakterie för att bota diarré hos smågrisarna.

   Alla vet att Colibakterier kan orsaka diarré.
   Och det ett ämne kan orsaka, kan det också bota (i potentierad form) – Lika botar lika

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.