Varför väcker vaccinpass så många människors vrede?

1
5473

Bild: Marina Szöges, Sergels torg 22 januari 2022

Runt om i så gott som hela världen demonstrerar och manifesterar hundratusentals människor mot vaccinpass (som även kallas vaccinationsbevis och covidbevis).

Text: Stefan Whilde

Varför?

Det är inte så svårt att förstå eller förklara. Vaccinpass delar upp människor utifrån medicinsk bakgrund. Passen utesluter också vissa människor från delar av samhället baserat på medicinsk bakgrund.

Och det är samma sak som att utesluta vissa människor från delar av samhället baserat på religion, hudfärg, nationalitet eller sexuell läggning.

Alla medicinska beslut är frivilliga och utgår från individen själv. Detta är Nürnbergkonventionen, Helsingforsdeklarationen, Europaparlamentet, patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen väldigt tydliga med. Ingen får tvingas in i någon medicinsk behandling och denna lag/rättighet avser givetvis även vaccinering (som är en medicinsk handling).

Ett apartheidsystem – som vaccinpass (vaccinationsbevis) i grunden innebär – hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.

Varför finns det då människor – som i vanliga fall upplevs som demokrater, öppna, vänligt sinnade – som förespråkar vaccinpass och därmed vill utestänga vissa människor från delar av samhället baserat på medicinsk bakgrund?

Orsaken är rädsla och desinformation. Och här får politiker, myndigheter och media ta på sig ett stort ansvar – men det yttersta ansvaret vilar som alltid på individen själv.

Det vi har fått höra är att ovaccinerade smittar med Covid-19. Men det är givetvis inte sant. För det är smittade som smittar med Covid-19. Det spelar alltså ingen roll om personen är vaccinerad eller inte – är hon smittad så kan hon smitta andra, förutsatt att andra är mottagliga för virussjukdomen och inte har en naturlig immunitet (som uppnås med genomgången sjukdom).

Är hon inte smittad så smittar hon inte heller andra – oavsett om hon är vaccinerad eller vaccinfri (ovaccinerad). Hundra ovaccinerade personer som inte är smittade kan alltså sitta tätt tillsammans och äta från samma tallrik och dricka ur samma glas i 30 dagar utan att smitta varandra. Och dessa hundra ovaccinerade och osmittade kan umgås på samma intima sätt med hundra vaccinerade personer utan att smitta en enda.

Ovaccinerade, enkelvaccinerade, dubbelvaccinerade, trippelvaccinerade – alla kan få Covid-19. Och den som har Covid-19 kan smitta andra, oavsett medicinsk bakgrund.

Så ovaccinerade är alltså inte pestsmittade. De är inte heller lägre stående varelser. De har gjort ett medvetet medicinskt val. Det valet utsätter ingen annan för risker. Och det valet är baserat på demokratins hörnstenar.

Jag har valt att vara vaccinfri (ovaccinerad). Men jag har många vänner och bekanta som valt att vaccinera sig. Jag respekterar och älskar dem. Precis som de respekterar och älskar mig.

Frågan om vaccinpass handlar inte om att vara vaccinerad eller inte – den handlar om värdighet, gemenskap och respekt. Den handlar om att rädda det civiliserade samhället. Och den handlar om att inte låta rädslan och desinformationen styra.

Tillsammans – vaccinfria och vaccinerade – står vi upp för frihet och mänskliga rättigheter. Det är därför som vi, tillsammans, säger nej till vaccinpass.

Stefan Whilde, författare, homeopat, lärare i homeopati

1 KOMMENTAR

 1. Ang pass( kontroll). Enligt överlevare så startade det i Tyskland med att man började sprida rykten att man skulle undvika kontakt ( hålla avstånd) med judar eller med någon som man misstänkte haft kontakt med dem. För judarna bar på smittsamma sjukdomar och man kunde inte se det på dem, vilket gjorde det extra farligt. Man skulle av den anledningen inte heller köpa något av dem då det som judarna rört vid kunde vara smittsamt.

  Med denna vetskap är det lätt att se att den gula ”Davidstjärnan” som judarna tvingades bära, egentligen inte är en ”David”stjärna utan två ihopsydda gula varningstrianglar som brukar beteckna ”giftigt” .Dubbel varning alltså, jude och giftig. ” Håll avstånd”.

  När denna rädsla väl var implementerad hos befolkningen så var resten lätt att genomföra och pass infördes som bekräftade att du var ” judenrein” och därför hade rent ( obesmittat) blod, och du fick passera.

  Att använda hot om smittsamma sjukdomar för ”kontroll” är inte en ny idé, och alla har vi nog någon gång hört sägas antingen till oss själva eller hört någon säga till någon annan som de av någon anledning velat ta avstånd ifrån och skuldbelägga:
  ” och förresten…vem vet vad du bär på”
  (osynliga smittsamma sjukdomar som kan skada oss andra).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.