Seminariehelg för Nordiska Akademin för Klassisk Homeopati med Gunnar Jansson, 4-5 maj 2024

0
152

Bild från ett annat seminarium med Gunnar Jansson
Vi var ett
tjugotal studerande och färdigutbildade homeopater som möttes på Grand hotel i Norrköping helgen 4-5 maj, och ytterligare ett trettiotal som anslöt online.

Text av Åsa Andrée

Gunnar Jansson välkomnade oss alla och inledde med en betraktelse över vad hälsa är samt med uppmuntrande ord till de nyare eleverna i utbildningen. Homeopati är ett livslångt lärande, och Gunnar påpekade att han fortfarande lär sig mer efter alla år i yrket. Vidare fick vi en uppmaning från Kent, att det är vars och ens skyldighet att sprida läran om homeopati vidare.

Gunnar Jansson har ett synnerligen unikt studieupplägg med autentiska patientfall på video som hans elever och seminariedeltagare får följa genom flera återbesök från sjukdom till hälsa. Samtliga patienter har förstås lämnat sitt medgivande till att inspelningarna används i utbildningssyfte. Seminariedeltagarna har möjlighet att göra en egen repertorisering och analys av fallet, samt lämna förslag på behandling. Gunnar ger sedan sin lösning och går igenom analysen med deltagarna samt öppnar för en diskussion om fallet.

Gunnar inledde helgen med det berömda fallet med Izabelle, den fullt friska flickan som blev autistisk och stannade i växten efter ett vaccin. Vi fick under flera uppföljningar på video se Isabelle från klarhet till klarhet. Hon återfick sin ögonkontakt, sitt försvunna tal, sin tillväxt samt började interagera med föräldrarna och omvärlden igen. Det blev påtagligt hur homeopatin kan nå in i även den mest tillslutna människa och kalla henne ut i världen igen. Izabelles resa tillbaka till hälsa är ett fint exempel på hur homeopatin kan göra underverk via noggrant matchade medel.

Vi fick redovisa våra svar på det pappersfall som vi tillsänts före seminariet, och vi var många som fick stifta en närmre bekantskap med medlet Mancinella, en törelväxtart som beskrevs av Carl von Linné. I detta medel finns bland annat en rädsla för djävulen, ondska och galenskap.

I nästa patientfall fick vi möta en ung, kvällspigg kille med förkärlek för kampsport. Han ville gärna bli hjälpt med sin smärtsamma akne på ryggen så att han skulle våga visa sig på badplatsen igen, eftersom han älskade att bada. Vid återbesöket är aknen och även humöret bättre och vid tredje besöket framkommer det att han mår bättre psykiskt och fått nya vänner.

I ett annat videofall fick vi möta en allvarstyngd ung tjej med en historia av anorexi, en pågående depression, kontrollbehov, en styrande röst i huvudet, magsmärtor, allergier och mycket annat. I intervjun får vi se hur Gunnar når fram till kärnan i fallet, en känsla av utanförskap i hennes egen familj och sorgen efter ett älskat husdjur. Efter en välkänd polykrest är inte bara magen bättre och depressionen utläkt, utan flickan har kunnat öppna sig för sin familj och tagit sig ur sitt utanförskap.

Sist på lördagen fick vi stifta bekantskap med en karaktärsfylld ung dam med allergier, eksem och urtikaria, märkliga drömmar och envist svullen mage som lindras av rapningar. Hon var även rädd för att gå ut och rädd för olyckor. Gunnar tog tillfället i akt att undervisa i gastro-hjärtsyndrom såsom Roemhelds symptom.

Vi fick en fin försommarkväll och ett gäng av oss promenerade till Gamla Bryggeriet för middag. Det blev en trevlig kväll med mycket prat om homeopati och flera nya bekantskaper. Vi hade också turen att få se Gunnar och Ing-Britt ta sig en svängom på dansgolvet.

Ytterligare en karaktärsstark ung dam väntade oss på söndag morgon

En kvinna med Aspbergers som söker för en lång lista symptom. Hon var inte imponerad av Gunnar frågor och undrade lite irriterat vad hennes relationer kan ha med hennes hälsa att göra? Hon lider av svåra ryggsmärtor, pressar sig hårt på jobbet, och vaknar med domningar. Hon får även hugg i hjärtregionen. Hon blir oerhört störd av små ljud, som att radion står på i väntrummet. Hon är inte bara ljuskänslig utan även känslig för ljus, lukt och beröring, som hon starkt ogillar.

Vid återbesöket fem veckor senare, efter att ha fått ett litet medel som har stor ljudkänslighet, visar hon ingen irritation utan ett påtagligt lugn. Hon känner sig gladare, mindre lättretad, har bättre aptit och har tappat sitt kaffesug. Stressnivån har gått ner avsevärt och hon får inga hugg i hjärtat. Även pollenallergin har blivit bättre.

Nästa patientfall var en ung kvinna med struma efter en graviditet då hon även fick havandeskapsförgiftning. Även här blev patienten bättre av ett litet, ovanligt medel. Slutligen fick vi träffa en pojke med pollenallergi, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och känslighet för skolmiljön. Han blir avsevärt bättre och mer harmonisk av en välkänd polykrest.

Det var en minst sagt lärorik och fullspäckad helg för oss seminariedeltagare. Jag talar nog för alla elever på NAKH, och seminariedeltagare Sverige över, när jag uttrycker vår tacksamhet och beundran för Gunnar och Ing-Britt och deras hittills 47 år i homeopatins tjänst.

Stort tack till er båda för ytterligare ett fint seminarium och på återseende!

Åsa Andrée, andraårselev på NAKH.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.