Utbilda dig till klassisk homeopat och förstå hälsa på ett djupare plan

0
5591

Funderar du på att bli homeopat? Det är ett av världens roligaste och mest tillfredsställande arbete. Vill du framgångsrikt arbeta för att människor ska bli friska kan du idag välja mellan flera olika utbildningar i klassisk homeopati.

Av Margot Granvik, vetenskapsjournalist och klassisk homeopat

Allt fler får upp ögonen för homeopati och intresset för att utbilda sig ökar. Därför är det glädjande att det nu finns flera olika skolor i Sverige där du kan utbilda dig till klassisk homeopat.

För att underlätta ditt val har yrkesförbundet KHY, som samlar klassiska homeopater i Sverige, gjort det lättare för dig. KHY har listat fakta över de aktuella utbildningarna i klassisk homeopati.

Att tränga in i homeopatins värld kan vara lätt förvirrande. Inom homeopatin har det sedan terapin startades av Samuel Hahnemann för över 200 år sedan utvecklats olika behandlingsmetoder.

Det som kännetecknar klassisk homeopati är att den:
-Alltid är individuell.
-Homeopaten ser till hela patienten och väger in fysiska, emotionella och mentala besvär.
-Patienten får det homeopatiska läkemedel som stämmer med just patientens besvär.
-Patienten får ett enda homeopatiskt läkemedel åt gången.
-Det homeopatiska läkemedel patienten får är noggrant prövat på friska personer.
-Homeopaten ger patienten den lägsta möjliga dos som behövs för att få igång läkeprocessen.

Detta är något helt annat än den vanliga skolmedicinens sätt att se på sjukdom och hälsa.

Målet för en klassisk homeopat är att

”…göra sjuka människor friska. Botandet ska ske på det tillförlitligaste och oskadligaste sättet. Behandlingen ska utföras på grundval av klara och begripliga skäl.”

För att förstå vad detta innebär i grunden behövs en utbildning i klassisk homeopati. Du börjar stegvis ta till dig djupet av detta. Det tar tid. Det blir omtumlande. Du kommer att få ifrågasätta mycket du har tagit för självklart sedan barnsben. Men du vinner så mycket.

I den homeopatiska utbildningen får du vara med om att en ny värld öppnar sig. Du får sakta en djupare förståelse av hur man kan se på sjukdom och hälsa, på människan och organismen. Förståelsen av hälsa och sjukdom ökar och fördjupas. Världen skälver till och blir inte längre densamma. Du lär dig hur du kan utöva denna fantastiska terapi som ser till hela patienten!

För att hjälpa dig att välja utbildning till klassisk homeopat har Klassiska Homeopaters Yrkesförbund, KHY, sammanställt fakta om olika utbildningar. Läs mer på KHY:s hemsida.

FOTNOT:
Som redan nämnts har det utvecklats en mängd olika behandlingsmetoder inom homeopatin. I vetenskapliga studier på homeopatisk behandling delas dessa vanligen upp i fyra olika grupper, där klassisk individuell behandling – klassisk homeopati – är den ursprungliga homeopatin.

Klinisk homeopati är en behandlingsmetod som i stort följer samma tänk som den vanliga skolmedicinen. Man har en krämpa, och man tar medicin för just den krämpan. Att på det här sättet förskriva på patologi, eller diagnoser, kopierar skolmedicinens sätt att arbeta. Potenserade läkemedel används, men utan att följa homeopatins grundregler.

Komplex homeopati handlar om att arbeta med komplexmedel, det vill säga att flera olika homeopatiska läkemedel, där var och en av dem har visat sig hjälpa mot ett visst besvär, har hällts ihop till en mix. Dessa så kallade komplexmedel går sällan igenom regelrätta prövningar, det vill säga systematiska undersökningar avseende vilka symtom de framkallar hos friska människor, som sedan samlas i en läkemedelslära (Materia Medica). Även här frångås homeopatins riktlinjer.

Isopati är en behandling som handlar om att man ger samma substans åt en patient som man tror är orsaken till patientens besvär. Ett exempel är att ge antibiotika i potenserad form (homeopatiskt tillverkad) om man tror att det var antibiotikan som utlöste besvären hos patienten.

Text: Margot Granvik
Bild: Pixaby

 

ANNONS

UTBILDA DIG TILL KLASSISK HOMEOPAT
Sveriges mest erfarna homeopat Gunnar Jansson
återstartar sin skola! I mars 2021.
För anmälan och mer information: www.nakh.net

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.