Undrande EU medborgare ställer frågan om Sverige är ett U-land

12
1006

 

I alla andra länder i EU är det tillåtet för läkare att ordinera komplementärt homeopati. I EU råder den viktiga principen om fri rörlighet av varor och tjänster. I Frankrike och Österrike får endast läkare ordinera homeopati.

I Sverige däremot straffas läkare trots att patienterna önskar och uppskattar behandlingen. Den märkliga domen i nu aktuellt ärende är överklagat till högsta instans (Högsta Förvaltningsdomstolen) och beslut därifrån väntas i aug. 2011.

Vidarkliniken utanför Södertälje är ett undantag och där får läkarna ordinera homeopati utan bestraffning. Varför denna olikhet inför lagen?

Även alla läkare i USA, Norge, Schweiz och i stort sett hela världen har de rätt att ordinera homeopati.

Varför är vi i Sverige princip enda undantaget? Är Sverige ett u-land på det komplementärmedicinska området? Det finns duktiga homeopater i Sverige. Men om patienten önskar att en leg. läkare ordinerar homeopati är det då rimligt att patienten måste åka utomlands? Var finns valfriheten?

12 KOMMENTARER

 1. Ordet ”andra” har visst försvunnit i första meningen, eller?
  Någon som känner till målnummer i Högsta Förvaltningsdomstolen?

 2. Tack för rättelsen.

  Målnr är 6634/10 och beslut väntas i augusti, kanske så tidigt som i mitten av augusti 2011.

  • Det är ”big pharma” som är skojare och svenska läkarna är betald PR-byrå åt dem för att lura svenska patienter att bli beroende av deras biverkningstabletter som inte är bättre än placebo. I Sverige har vi statligt finansierat och subvetionerat skojeri och bluff-vård, och det är en skam!

   Det finns fungerande alternativ utan biverkningar, och i Sverige så sprids det bara massa lögner om detta, vilket beror på att Sverige har en stark läkemedelsindustri som vill förbjuda naturen för man kan inte ta patent på moder jord (och därmed inte tjäna så mycket pengar…).

   Ja Sverige är ett U-land när det gäller kvalitativ, säker och verkningsfull vård till de sjuka och det är en skam att våra skattepengar går till att försörja stora blufföretag.

 3. Haha ta patent på moder jord han kan to patent på homeopati ”läkemedel” om vill men gregen är att det inte funkar så ingen vill…och dem som gör de tar ut GIGANTISKA profit margens

 4. En kvinna fick i vintras diagnosen utbrändhetsdepression och fick av sin läkare de recept som diagnosen enligt skolmedicinen kräver. När hon efter några veckor kom på återbesök var hon beredd på att läkaren skulle skälla ut henne för hon hade inte tagit ordinerade mediciner utan istället johannesört- och valerianapreparat.
  Till hennes förvåning fick hon beröm av läkaren för att hon var klok och att de preparat hon tagit var förträffliga för henne.
  Därför undrar jag hur stor andel av Sveriges läkare som skulle vilja införa naturmedel i vården, men håller tyst om det för att det än så länge är tabubelaggt.

  • Det finns ingenting i svensk lagstiftning som hindrar en läkare från att förskriva johannesörts- och valerianapreparat som är godkända eller registrerade hos Läkemedelsverket!
   För valeriana finns exempelvis de godkända läkemedlen Dormiplant, Neurol Forte, Baldrian-Dispert och Valerina Forte. För johannesört är det fritt fram att förskriva Euvekan, Hypermin och Neurokan (åtminstonde fram till och med sista april 2012, när dessa naturläkemedel ska ha omklassificerats – men sannolikheten att de försvinner är minimal!).

   • Tack för informationen. Hur länge har dessa naturmedel varit möjliga för läkare att ordinera. För att klassas som naturmedel innebär väl att de inte innehåller syntetiska ämnen antar jag. Har läkarna tillgång till fler örtpreparat?

   • Igår hörde jag att pollenallergi kunde botas om man äter en matsked honung om dagen året runt. Det tycker jag liknar homeopatins lika botar lika.
    Så bra det borde vara om pengar kunde satsas på forskning som hjälper oss slippa vara sjuka och ha dyra utlägg på läkemedelskostnader mm. På sikt borde det även löna sig för Sverige att ha en friskare befolkning än att prioritera inkomster från läkemedelsindustrin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.