Skeptikerna fortsätter med sin oetiska och ovetenskapliga kampanj

  6
  683

  Uppdatering 20110210
  I Sverige var det inga skeptiker som tog homeopatisk medicin. Och i övriga världen var det också väldigt få förutom i Tyskland där var det några grupper som stod på gatan och hällde i sig medel och sedan ”utropade det finns ingenting däri” En liten grupp satt på ett café i en delstat i Amerika och tuggade homeopati.

  Även i England där 1023 rörelsen började förra året, var intresset att protestera mot homeopatin väldigt låg. Så vitt jag vet var det inga skeptiker som åt homeopatisk medicin där.

  Det kan tänkas att det var homeopatiprotester på andra håll i världen, men det är ingenting jag i alla fall har hört talas om.


  20110120  Skeptikerna som organiserade ”Svenska 1023 kampanjen” förra året, där kritiker till homeopatin stog utanför apotek och hällde i sig stora mängder homeopatisk medicin i syfte att bevisa att homeopati inte fungerar, har planerat nya attacker.

  Den 6 februari är det dags igen i England och dagen före den 5 februari körs kampanjer i andra länder.

  1023 kampanjen är oetisk

  10:23 kampanjen där individer tar stora mängder homeopatiska läkemedel för att bevisa att de inte har någon effekt, är oetisk och ovetenskaplig.

  Det är olämpligt att överhuvudtaget stå till allmän beskådan och ta överdos av vilket läkemedel som helst, eftersom det kan skicka fel signaler till att andra vill göra samma sak. Dessutom ger en sådan aktion inget konstruktivt bidrag till vetenskapen, forskningen om homeopatins effekt.

  Homeopatisk medicin är säker

  Homeopati är en säker behandlingsmetod. Homeopatins stora styrka är att den inte ger några allvarliga biverkningar, vilket man tyvärr ofta ser inom den vanliga sjukvården.

  Homeopati är effektiv

  För att homeopati ska ha en positiv påverkan måste den individuellt anpassas till den enskilde individen. En felaktig medicin ger liten och oftast ingen nytta, medan en korrekt homeopatisk medin kan hjälpa patienten att återfå hälsan både fysiskt emotionellt och mentalt.

  Dessutom att stå ute på gatan och ösa i sig mängder av piller i låg potens X30, räknas som en dos. Det är inte så man ”överdoserar” homeopati. Homeopati är en mild och säker läkemetod, som inte ger samma förgiftningseffekt som kemiska piller gör.

  Här en video som visar hur det gick till, när skeptikerna ”överdoserade” homeopatisk medicin januari 2010.

  6 KOMMENTARER

  1. Intressant. Hur menar du då att man, teoretiskt sett, skulle kunna överdosera på homeopatiska preparat?

   Om jag exempelvis köper ett fungerande homeopatiskt sömnmedel, blir jag ju sömnigare av att ta ett piller än jag hade blivit om jag inte tagit pillret.

   I vetenskapligt baserad medicin är det ju utan tvekan så att två piller ger större effekt än ett piller. Så att äta massor av sömnpiller är livsfarligt, eftersom effekten av en överdos kan bli att hjärta och lungor slutar fungera.

   Men när det gäller homeopati, där en större utspädning är mer potent och alltså ska ge större effekt, borde väl i så fall ett halvt piller ge större effekt än ett piller. Eller tänker jag fel då?

   Jag är väldigt nyfiken på hur sånt här funkar.

   • Anders, det är inte den lilla mängden som ger homeopatiska medel dess kraft. Tar man bara ett halvt piller får man inte en dubbelt så kraftfull dos, utan bara en halv. Detta eftersom det är skakningen som sker mellan spädningarna, potentieringen som ger preparatet potens och därmed effekt.

    En halv tablett jämfört med en helt blir alltså inte mer potent eftersom den magiska ritual som ger häxbrygden dess kraft uteblivit.

    För om en halv tablett ger dubbelt så hög dos som en hel borde ju ingen dos ge en oändligt stark effekt, eller hur? 😉

  2. Att överdosera homeopati, heter mer riktigt, att få en prövning.

   Och för att få en prövning ska man ta ett homeopatiskt medel till exempel sulphur eller alumina regelbundet i flera veckors tid.
   Att göra som skeptikerna tänker, att ösa i sig stora mängder homeopati i låg potens vid ett tillfälle ger inte mycket effekt.

   Att större utspädning är mer potent stämmer under förutsättning att man också har skakat medicinen.

   Det är viktigt att veta att homeopatisk medicin tillverkas med skakning och spädning. Bara spädningen ger ingen effekt och bara skakning ger inte heller någon effekt.

   Utan det är kombinationen, skakning och spädning som gör den homeopatiska medicinen.

   I stora drag går det till som så: En droppe av till exempel sulphurmodertinktur + 99 droppar vatten/alkohol skakas 30 ggr och sedan tar man en droppe av den lösningen och blandar med 99 droppar vatten/alkohol och skakar 30 gånger osv. Varje skakning plus spädning blir en potens. Sulphur C30 betyder att det medlet är skakat och spätt 30 gånger.

   Vid 30 skakningar och spädningar är all grovfysisk materia borta, men det finns spår kvar bland vattenmolekylerna som vittnar om att det har funnits sulphurmolekyler där tidigare. Det är det man kallar -vattnets minne.

   På 80-talet var Benveniste nära sanningen och fler forskare har efter honom varit och nosat på vattnets minne. Nu senast har vi nobelpristagaren från 2008, Luc Montagnier som chockade omvärlden i somras, med att säga att han kanske hade kommit på mekanismen bakom varför homeopati fungerar.

   Såvitt jag vet har ingenting sagts om Luc Montagniers upptäckt, vare sig i TV, radio eller i våra dagstidningar.

  3. @Magnus

   Luc Montagnier säger ”Hög spädning av någonting är inte ingenting”

   Länken du skickade in leder till en skeptikerblogg och är som man kan förvänta sig, starkt vinklad.

   Läser man vad Luc Montagnier själv har att säga, får man veta att han har sagt vid en intervju december 2010, att han nu flyttar till Kina för att kunna fortsätta forska om elektromagnetiska vågor som strålar ut från kraftigt utspätt DNA.

   Han flyttar till Kina för att slippa den ”intellektuella terrorism som han upplever här i Väst och som han menar att även Jacques Benveniste fick känna av.

   Vid frågan om han tror att hans upptäckt skulle vara relevant för homeopatin svarar han; “… I can say now is that the high dilutions are right. High dilutions of something are not nothing. They are water structures that mimic the original molecules. We find that with DNA, we cannot work at the extremely high dilutions used in homeopathy; we cannot go further than a 10-18 dilution, or we lose the signal. But even at 10-18, you can calculate that there is not a single molecule of DNA left. And yet we detect a signal”

   Alltså Prof Luc Montagnier, virologen och 2008 års nobelpristagare forskning om HIV, forskar vidare om vattnets minne.

  4. Synpunkterna som ifrågasätter homeopatin är mycket ovetenskapliga. De flesta tror att själva ifrågasättandet är vetenskapligt. Vetenskapens enda uppgift är att ta reda på hur saker fungerar och hur de är beskaffade. Den mödan tar få naturvetenskapliga kritiker. Det de absolut inte skall göra är att döma ut något som de bedömer efter befintliga dogmer och utan relevant kunskap. Alla frågor kan få ett svar om man läser på den kunskap som finns och själv prövar det. Precis som medeltida och renässansens vetenskapsmän. Ni som har frågor läs Hahnemanns facklitteratur: Organon 6:e utgåvan där han detaljerat beskriver metoden inkl. tillverkning av homeopatiska medel. Obs. inte ”medicin”. Homeopatiska medel är inte jämförbar med dagens mediciner. Den påverkar inte kemiska processer, molekyler och celler i kroppen utan mer stimulerar kroppens självläkande förmåga, immunförsvaret och homeostasen på ett specifikt och individuellt sätt. Och det har naturvetenskapliga forskningar inte kunnat greppa. De är fixerade vid medlens innehåll mer än dess faktiska verkan. Homeopatins verkan kan inte bekräftas av slumpmässiga dubbelblinda tester, hellre med case-studies och jämförande grupper. Har ni något specifikt besvär, lägg era fördomar åt sidan och gå gärna till en homeopat för att ta en behandling.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.