Viveka Wilhelmsson berättar om Erik van Waensels seminarium

0
810

 

Arbetsmuseum
Norrköpings arbetsmuseum, ett mycket trevligt ställe att ha kurs på. Kurslokalens ingång till höger vid cyklisten.

 

Vi var ca 25 personer som sammanstrålade i Norrköping för att vidarutbilda oss i homeopatins ädla konst. Seminariet ordnades i NAKH’s regi. De flesta av oss har tidigare lyssnat på Erik van Waensel och förväntningarna var höga eftersom vi vet att han är mycket kunnig.

På tåget, då vi åker hemåt på söndag kvällen, försöker vi sammanfatta våra erfarenheter. Vi är fyllda av inspiration och lust att studera ännu mer. Vi känner att det finns möjlighet att bli riktigt duktiga homeopater om vi praktiserar det vi precis lärt oss.

Vi som diskuterar hur seminariet har varit, har olika bakgrund. Några har arbetat länge som homeopater och nån är student med ett års studier bakom sig. Vi känner alla att vi lärt oss mycket och att vi fördjupat våra kunskaper, vi har fått verktyg att lösa även de svåraste fallen.

Erik har en bred och djup kunskap. Han är som en uppslagsbok. Vilken fråga han än får, har han ett svar som bygger på erfarenhet och han kan även referera till vad olika författare har skrivit om detta.
Han presenterade ett mycket intressant fall med förföljelsemani. I §215 i Organon skriver Hahnemann om att ensidiga, mentala sjukdomar har sitt ursprung i det fysiska. I detta fall med paranoia visade Erik hur han gått tillväga för att finna rätt medel, genom att gå till de fysiska symptom som föregått de mentala symptomen. Medlet var China.

Erik delar generöst med sig av sin stora kunskap och erfarenhet.

Genom att undervisa om de olika hälsonivåerna, vilket beskrivs i detalj i boken ”Levels of health”, visar Erik på hur man kan avgöra prognos i det enskilda patientfallet samt hur man förhåller sig till potensval mm.

En del föreläsare briljerar med hur de löst svåra fall, men Eriks kompetens är att han lär ut sitt sätt att arbeta. Han låter oss ta del av hur han gått tillväga steg för steg, så att vi ska kunna göra samma sak.
Erik undervisar i många länder bl.a. i Mexiko, Cuba, Ryssland, Spanien samt på Internationella Akademin i Grekland. Han har deltagit i arbetet att utveckla Radar.

Erik är medförfattare, tillsammans med George Vithoulkas, till boken ”Levels of health”. Han är författare till ”Classical Homeopathy, evidence based medicine” och kommer om ca 2 veckor ut med del 2.

I hans böcker kan man följa patientfall där man själv kan arbeta med fallen, innan man längre bak i boken hittar analysen. Det är det bästa sättet att lära sig att se vad som är specifikt i fallet.

Förutom all ny kunskap har vi också med oss det sociala nätverk som skapas under ett seminarium. Det känns värdefullt då de flesta av oss är ganska ensamma i vår yrkesroll. Gunnar och Ing-Britt Jansson ordnade ett trevligt seminarium i fina konferenslokaler i Arbetets Museum, och på lördag kvällen gick alla ut gemensamt till en restaurang i närheten.

Vi var eniga om att vi vill se Erik här i Sverige igen. Skriv in datumet i kalendern redan nu.
25-27 april 2014 kommer han tillbaka och det är NAKH som anordnar seminariet.

vViveca Wilhelmsson
MEDICA Skolan för Klassisk Homeopati

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.