Nytt förbund samlar klassiska homeopater

5
942
Sverige får ett nytt yrkesförbund för klassiska homeopater: Klassiska homeopaters yrkesförbund – KHY.

Det är Svenska Akademin för klassisk homeopati, SAKH som satsar på att bli en samlande kraft, samt erbjuda patienter en kvalitetsstämpel.

– Vi vill samla klassiska homeopater i ett förbund. Vi behöver bli starkare för att få bättre genomslag för det vi arbetar med, säger Margot Granvik, ordförande för KHY.

– Vi menar att det också är viktigt att patienter är trygga med att de går till en välutbildad klassisk homeopat som även har basmedicinsk utbildning samt ansvarsförsäkring. KHY är en kvalitetsstämpel.

– Det vi behöver göra framåt är att arbeta för att få en skyddad yrkestitel och någon form av registreringsförfarande. Kan vi inte få igenom detta på politiskt håll återstår för vår bransch att själva sätta upp standarder och kriterier. Vi behöver också få bättre tillgång till våra homeopatiska läkemedel.

KHY utökar nu även servicen till sina medlemmar

– De senaste åren har vi arbetat intensivt med att sprida hur effektivt patienter blir av med besvär vid klassisk homeopatisk behandling. Det ger resultat. Fler patienter söker information om homeopati och bokar in sig hos våra medlemmar.

– Nu utökar vi stödpaketet som hjälper nyutbildade homeopater att komma igång med sina mottagningar. Vi satsar även på att få fram välutbildade handledare som kan ge individuellt stöd till färska kollegor. Det blir möjligt tack vare en ny holländsk grundutbildning till klassisk homeopat där studenter som tillägg även kan välja att gå en handledarkurs. Skolan erbjuder redan utbildade medlemmar att delta till ett kraftigt reducerat pris.

Enligt KHYs ordförande är det viktigaste till syvende och sist att patienter får en effektiv behandling.

– KHY blir en samlande kraft för klassisk homeopati, och en kvalitetsstämpel för patienter, säger Margot Granvik, ordförande för KHY.

– Tidigare har vi haft både diplomerade och auktoriserade medlemmar. Nu ändrar vi till att enbart ha auktoriserade. Det gör vi för att underlätta för patienter. Vi kan inte fordra att patienter ska sätta sig in i olika kvalitetsbedömningar och försöka förstå yrkesinterna skillnader. Alla våra medlemmar uppfyller våra högt ställda krav. Det är vår uppgift som yrkesförbund att garantera det.

– Vi är övertygade om att vår medicinska behandlingsmetod behövs. I praktiken upptäcker allt fler människor hur effektiv en homeopatisk behandling är. Klassisk homeopati har en framtid, den ser till hela individen och botar i grunden.

Vill du utbilda dig till klassisk homeopat? Lär mer här: Klassiskahomeopater.se

Medica-skolans elever berättar. Klassiskahomeopater.se/medica/

Rob Willemse, rektor för en ny utbildning i Sverige, berättar. Klassiskahomeopater.se

 

Meddelar

Styrelsen för Klassiska Homeopaters yrkesförbund, KHY

 

 

5 KOMMENTARER

 1. Jag har under många år arbetat med homeopati och alltid undrat:
  Vad är det för skillnad mellan homeopati och ”klassisk” homeopati?
  Jag hoppas på ett uttömmande svar
  Gert E

 2. För att patienter ska slippa sätta sig in i den homeopatiska teorin har vi punktat upp det viktigaste för klassisk homeopati:

  – Den är alltid individuell.
  – Homeopaten ser till hela dig; dina fysiska, emotionella och mentala besvär vägs in.
  – Du får det homeopatiska läkemedel som stämmer med just dina besvär.
  – Du får ett enda homeopatiskt läkemedel åt gången.
  – Det homeopatiska läkemedel du får är noggrant prövat på friska personer.
  – Homeopaten ger dig den lägsta möjliga dos som behövs för att få igång läkeprocessen.

  • Det var en viktig fråga, som föll bort på grund av censur, nämligen: vem uppfann begreppet ”klassisk homeopati” och när myntades begreppet för första gången?

   Jag vore mycket tacksam för svar!

 3. Tack för det som du anser, är viktigast för klassisk homeopati. Jag har fortfarande svårt att se skillnad mellan homeopati och klassisk homeopati. Dessutom anser jag att mycket i ditt anförande är motsägande, men låt oss ta ett i taget:
  Du säger att klassisk homeopati ”alltid är individuell”. Ordet kommer från ”individuus” (lat.), vilket betyder ”odelbar”. I nästa punkt talar du om ”fysiska emotionella och mentala besvär”, det vill säga, du delar det ”odelbara” i tre delar. Här måste jag konstatera att Hahnemann (som – hoppas jag – att vi båda anser som homeopatins grundare), aldrig delade in människan i ett yttre och ett inre. Däremot nyskapade han genom sitt terapeutiska koncept ett utrymme som gjorde det möjligt att uppfatta det individuella som händelse. Det var först hans efterföljare som fullbordade en separation mellan periferi och inre tillstånd med en därpå följande värdering, såsom den filosofiska traditionen krävde. Detta upphävde – enligt Hahnemanns syn på saken – det individuella.
  Du påstår att ”du får det homeopatiska läkemedlet som stämmer med just dina besvär”. Vi som arbetar med homeopati vet, att det inte alltid är så lätt att hitta rätt och det händer att vi skriver ut fel medel. Gäller inte samma sak för en klassiskt arbetande homeopat?
  Och nu till punkt fem, där jag absolut inta kan hålla med dig. Jag har skrivit en 1300 sidor tjock homeopatisk Materia Medica med prövningssymptom. Med facit i hand kan jag fastslå att väldigt många medel som (även av ”klassiska homeopater”) skrivs ut, har genomgått en urusel prövning. Homeopaterna lider av ett stort forskningsunderskott med avseende på våra medels symptomkvalitet och säkerhet och många ofullständigt prövade medel bör genomgå en förnyad läkemedelsprövning. I mångt och mycket rör vi oss fortfarande på osäker mark och ditt påstående få klassas som propaganda.
  Det är bara en fråga som kvarstår: Vem uppfann begreppet ”klassisk homeopati” och när myntades begreppet för första gången?
  Jag är tacksam för svar och förblir med vänlig hälsning GE

  • Hej Gert!
   Nu avslutar vi den här diskussionen. Homeopatiska läkemedel har en fantastisk förmåga att bota sjuka både människor och djur. Sedan om det saknas forskning i vissa lägen så förtar detta faktum inte de homeopatiska medlens läkande effekt. Det vet både du, jag, Margot och övriga praktiserande homeopater och övriga som också kommit i kontakt med homeopati inklusive alla patienter som fått hjälp av homeopati.

   Sedan när och var och hur begreppet ”Klassisk Homeopati” myntades, den diskussionen är inte heller nödvändig att ta. Det skapar bara onödig storm i ”ett vattenglas”. Lämna det här nu och inse att det finns folk som kallar sig klassisk homeopat, vilket också undertecknad gör. När jag studerade till homeopat, så var det klassisk homeopati, homeopati enligt Hahnemann jag lärde mig och vi läste igenom Organon från början till slut. Margot och jag har gått samma utbildning, så jag kan intyga att även hon har läst Organon.

   Marina Szöges

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.