Norske homeopaten Svein Johansen är sint på TV-program

2
767

 

Norges public Service, NRKs TV-program ”Folkeopplysningen” som fokuserar på alternativa terapiformer, starkt vinklad till alternativmedicinens nackdel.

Homeopat Svein Justin Johansen på Din klinikk i Lillestrøm.

Homeopaten och akupunktören Svein Justin Johansson menar att programmet framställer alternativa behandlings-metoder som om de skulle vara idiotiska.

– Jag blev rätt och slätt förbannad när jag såg TV-programmet.

– NRK sätter en klar och tydlig negativ stämpel på en behandlingsform som har använts i många år. Jag skulle gärna se att de gav skolmedcinen samma granskning, säger Johansen som driver, Din Klinik i Lilleström.

Programledare  för ”Folkupplysningen” är fysikern Andreas Wahl, som menar att alternativbranschen måste tåla en vetenskaplig granskning, och visa om det finns en dokumenterad effekt eller inte.

71 årige Aase Rommen säger – De snakker om placebo og bare placebo. Men var är alla vi som har provat alternativa behandlings-metoder och sett att det fungerar? Det får man ikke se noe av.

Programmet verkar med andra ord vara starkt vinklat till alternativ-medicinens nackdel, programledaren är dessutom fysiker. Det verkar vara samma skeptikerretorik som vanligt – Finns inga vetenskapliga bevis, ingen bevisad effekt, bara placebo, bla bla bla.
Artikeln kan läsas här i sin helhet, på norska.

Marina Szöges

 

2 KOMMENTARER

  1. Det är nu på tiden att vi homeopater gör en sammanställning av kliniska resultat utifrån verkligheten och inte deltar i så kallade ”vinklade prövningar”. Alla de människor som upplever att de blivit hjälpta av homeopatin måste bli ”röst” mot allmänheten! Ni homeopater som är intresserade av att delta i detta hör av er till oss http://resonans.org enär vi planerar en bok och blogg om detta.

  2. Det är det vanliga tramset från fysiker: Homeopati kan inte fungera enligt en fysikers världsbild och då fungerar det inte. Därför blir all vetenskaplig forskning som visar att homeopati fungerar, de blir automatiskt fel. Därför avfärdar fysiker det hela med placebo. Dvs – när kartan och verkligheten inte stämmer överens, då är det fysikerns karta som gäller. Den fysiska vedertagna världsbilden är det primära, verkligheten bryr man sig inte om. Här visar hr Wahl att han inte är en vetenskapsman, för vetenskap – iaf de definitioner jag känner tilll, Hr Wahl kan ha en egen privat definition dock – innebär att observera och undersöka verkligheten. Detta innebär att om man har ett teoribygge och verkligheten visar något som inte stämmer in i ens teori, då är det teorin det är fel på och inte verkligheten. Hr Wahl gör tvärtom – han menar verkligheten inte finns därför att den inte passar in med de teorier som han tror på. Hr Wahl har en trosupfattning och jag tycker han som fysiker borde kunna skilja mellan tro och vetande, det är pinsamt att han för fram sin personliga trosuppfattning i norsk statstelivision precis som om hans trosuppfattning är en universell sanning. I detta är han i sanning en fanatiker och en fundamentalist.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.